Toader a anunţat că vrea transformarea a trei unităţi militare din Buzău într-un penitenciar şi face un studiu de fezabilitate pentru o puşcărie în Berceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat vineri că intenţionează să transforme fostul sediu al Parchetului Naţional Anticorupţie din Voluntari într-un viitor institut de perfecţionare a lucrătorilor din penitenciare.

"Intenţionăm ca la Voluntari să transformăm acel fost sediu al PNA-ului într-un viitor institut, o viitoare şcoală de perfecţionare, de formare continuă a lucrătorilor din penitenciare, pentru că majoritatea profesiilor juridice sau nejuridice au această formă de pregătire continuă", a afirmat Tudorel Toader care a participat la Festivalul de folclor pentru deţinuţi, potrivit Agerpres.

El a anunţat că în scurt timp va fi demarată procedura pentru achiziţia studiului de fezabilitate la penitenciarul de la Berceni (Prahova). "Zilele acestea demarează procedura pentru achiziţia studiului de fezabilitate la acel penitenciar de la Berceni. Reluăm în altă locaţie la Unguriu, la Buzău, pentru modernizarea, transformarea a trei unităţi militare într-un penitenciar", a menţionat ministrul Justiţiei.

Despre hrana deţinuţilor

El a spus că numărul de calorii din norma de hrană a deţinuţilor nu se reduce după ce Guvernul a adoptat joi un proiect de lege privind norma de hrană a persoanelor private de libertate. "Nu se reduce (...) Legea din '94 vorbea de ideea asta de închisoare contravenţională care nu mai există din 2003, de la revizuirea Constituţiei, după acea erau diferenţe la regimul de hrană, după cum erau diferenţe între regimul privării de libertate, adică dacă e reţinut, dacă e arestat, dacă e condamnat, ori nu poţi face astfel de diferenţe, că toţi sunt oameni şi toţi consumă la fel", a explicat Tudorel Toader.

Despre lucrările de artă

Ministrul a amintit că este aproape de finalizarea foii de parcurs privind hotărârea pilot pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în privinţa penitenciarelor din România. "Suntem aproape de finalizarea acelei foi de parcurs pentru îndeplinirea cerinţelor hotărârii pilot pronunţate de CEDO", a afirmat ministrul Justiţiei.

Toader a menţionat că a iniţiat un proiect de lege care se află în procedură de transparenţă decizională pentru a exista legal posibilitatea vânzării lucrărilor de artă realizate de deţinuţi. El a spus că aceasta nu înseamnă numai obţinerea unui câştig, ci şi valorificarea talentului, a muncii autorilor lucrărilor respective şi un pas spre reinserţia socială a persoanelor private de libertate.

Decizia Guvernului

Guvernul a adoptat, joi, un proiect de lege care stabileşte că Ministerul Justiţiei va decide, prin ordin, norma de hrană a deţinuţilor după consultări cu specialişti din domeniu, modificând astfel criteriile în vigoare, care prevăd doar o raportare la valoarea calorică. Proiectul urmează să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Iniţiativa actului aparţine Ministerului Justiţiei, fiind vorba despre proiect de lege prin care modifică şi completează Ordonanţa Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională şi al persoanelor private de libertate.

Modificările vizează modul în care este asigurată hrana pentru deţinuţi, iar unul dintre criteriile avute în vedere a fost cantitatea şi calitatea hranei, aşa cum se arată în jurisprudenţa CEDO şi standardele stabilite de către Regulile Penitenciare Europene. Reglementările actuale vizează doar valoarea calorică a hranei.

Normele minime obligatorii de hrană urmează să fie stabilite după consultarea unor specialişti în nutriţie, prin ordin al ministrului justiţiei. Astfel, pentru fundamentarea baremurilor calorice au fost avute în vedere Ghidul pentru alimentaţie sănătoasă, elaborat de Societatea de Nutriţie din România, recomandările Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice N. Paulescu, Institutului de Boli Infecţioase Prof. dr. Matei Balş, Institutului de Pneumologie Marius Nasta şi literatura de specialitate.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite