Titus Corlăţean, despre situaţia celui de-al doilea român mort în Algeria: „Nu ni s-a spus că există o problemă de sănătate serioasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Corlăţean, ministrul de Externe al României FOTO Adevărul
Titus Corlăţean, ministrul de Externe al României FOTO Adevărul

Ministerul de Externe Titus Corlăţean a declarat duminică seară că autorităţile române ar fi putut gestiona altfel situaţia celui de-al doilea român mort în Algeria dacă ar fi fost informate despre gravitatea stării lui de sănătate.

MAE a anunţat decesul celui de-al doilea român atunci când a avut această informaţie „confirmată şi certificată”, a afirmat Titus Corlăţean.

„Am confirmat astăzi, când am avut informaţia certificată de la autorităţile algeriene. Sâmbătă am aflat că a fost eliberat, printr-o operaţiune a armatei algeriene, într-un grup mai larg, de 20 de cetăţeni şi că ar fi internat în spital. Această informaţie a fost confirmată ulterior, inclusiv aseară (sâmbătă seară -n.r.) am aflat pe sursă occidentală că era în spital. Ce am regretat a fost că informaţia care ne-a fost furnizată nu a fost completă şi nu ni s-a spus că există o problemă de sănătate serioasă, care i-ar putea pune în pericol viaţa, pentru că dacă ştiam altfel gestionam, inclusiv comunicarea cu familia”, a arătat ministrul de Externe.

În ceea ce priveşte modul în care MAE a comunicat în situaţia crizei ostaticilor din Algeria, Corlăţean a spus că în astfel de situaţii există anumite proceduri, pe care ministerul le-a respectat: "Sunt nişte proceduri şi limite în astfel de situaţii de criză şi lucruri care nu trebuie spuse pentru a nu pune în pericol vieţile celor ţinuţi prizonieri şi noi le-am respectat".

Sâmbătă, premierul Victor Ponta şi ministrul Titus Corlăţean au anunţat că un român a fost ucis în Algeria, în timp ce alţi patru au supravieţuit şi sunt în siguranţă. Premierul spunea că trei dintre cetăţenii români sunt în custodia autorităţilor române şi, în cel mai scurt timp, vor ajunge în ţară, iar al patrulea urmează să fie preluat de autorităţile române şi, ulterior, va urma aceeaşi procedură. Totodată, Titus Corlăţean anunţase că operaţiunea din Algeria s-a încheiat.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, Laszlo Borbely, a declarat că îi va cere ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, să se prezinte în faţa acestei comisii ca să prezinte un raport privind criza ostaticilor din Algeria, în urma căreia doi români au murit.

Ionuţ Costache şi Mihail Bucur, amândoi din judeţul Prahova, şi-au pierdut viaţa în Algeria.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite