Timpul a avut răbdare cu Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, denunţătorii din „Dosarul Microsoft”. Motivarea instanţei, pe scurt: Au comis, dar s-a prescris!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinu Pescariu în faţa sediului Instanţei supreme. Imagine: Ionuţ Mureşan
Dinu Pescariu în faţa sediului Instanţei supreme. Imagine: Ionuţ Mureşan

Denunţătorii din Dosarul Microsoft – Claudiu Florică şi Dinu Pescariu – au scăpat de acuzaţiile de spălare de bani după ce infracţiunile în cazul lor s-au prescris. Peste 22 de milioane de dolari ar fi albit cei doi oameni de afaceri, prejudiciu care face parte dintr-un dosar separat, pentru care magistraţii au menţinut sechestul, dar au fost nevoiţi să contate că a intervenit prescripţia.

Tribunalul Bucuresti care pe 24 martie a decis încetarea procesului penal faţă de milionarii Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, judecaţi pentru spălare de bani, scrie Ziare.com, citând din motivarea instanţei.

Judecătorii au decis confiscarea mai multor sume de bani: 

  • 10.858.479 de dolari de la Claudiu Florica, 
  • 10.858.479 de dolari- de la Dinu Pescariu 
  • 1.070.557 de dolari de la afaceristul Dragoş Şerban Stan (implicat în tranzacţiile financiare din acest caz, a primit clasare de la DNA - n.r.)

Potrivit motivării Tribunalului Bucureşti, din declaraţiile martori audiaţi în acest caz rezultă că Pescariu şi Florică (foto text) au fost în egală măsură implicaţi în înfiinţarea societăţilor de tip offshore, prin intermediul cărora a fost spălată suma de 22.787.515 de dolari.

Claudiu Florica foto Ionut Muresan

„Contrar susţinerilor apărării, chiar dacă inculpatul Florica Claudiu Ionuţ nu figurează că proprietar al activelor societăţii Profinet AG, în fapt a fost persoană care, alături de inculpatul Pescariu Dinu Mihail, a dat instrucţiuni precise suspectului Stan Dragoş Şerban cu privire la toate operaţiunile bancare desfăşurate prin contul acestei societăţi, astfel cum a rezultat din declaraţiile de martor analizate mai sus, dar şi din înscrisurile bancare aflate la dosarul de urmărire penală. De altfel, inculpatul Florica nu a explicat cum a ajuns să primească în contul personal suma de 2.830.000 USD din sumele încasate de suspectul Stan Dragoş Şerban de la Zonko Overseas Ltd. (vol.75, fil.1-3), dacă nu avea nicio implicaţie în această operaţiune”, se arată în documentul obţinut de sursa citată.

Ce reţin judecătorii în motivarea deciziei

„De altfel, toţi martorii audiaţi în cauza au declarat că parte din suma de bani obţinută că urmare a încheierii contractului de închiriere licenţe Microsoft a fost destinată plăţii unor comisioane pentru angajaţi din administraţia centrală care ajutaseră la semnarea contractului cu Guvernul României în 2004, iar pentru a justifică aceste plăti, din dispoziţia inculpaţilor Florica şi Pescariu au fost înfiinţate societăţi de tip offshore pe numele a diferite persoane, de unde au fost transferate importante sume de bani. (...) Pe cale de consecinţă, instanţa reţine că infracţiunea de spălare de bani există şi a fost săvârşită de inculpaţii Florica Claudiu Ionuţ şi Pescariu Dinu Mihail cu vinovăţia prevăzută de lege, motiv pentru care va respinge ce nefondate apărările acestora de a se dispune achitarea (...)/ Nefiind incidente cazurile prevăzute la art. 16, alin.1, lit.a) şi d) Cod pr. penală, instanţa în temeiul art. 396, alin. 6 şi 8 Cod pr. penală va dispune încetarea procesului penal faţă de inculpaţii Florica Claudiu Ionuţ şi Pescariu Dinu Mihail că urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale" conchide instanţa. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite