Timişoara: Timişorenii şi-au luat adio de la o fărâmă de legendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzicieni şi oameni de cultură din Timişoara au fost prezenţi la înmormântarea lui Bela Kamocsa
Muzicieni şi oameni de cultură din Timişoara au fost prezenţi la înmormântarea lui Bela Kamocsa

Bela Kamocsa, unul dintre întemeietorii trupei Phoenix, a fost condus ieri, pe ultimul drum, de 500 de persoane. Chitaristul Ionuţ Dorobanţu şi saxofonistul Lucian Nagy i-au acompaniat trecerea. După doi ani de suferinţă, Bela Kamocsa, fost chitarist şi solist al trupei Phoenix, a murit joi, de cancer. Nici pe patul de spital el nu a dorit însă să stea de vorbă cu Nicu Covaci, liderul grupului.

FOTOGALERIE: Adio Kamo! Legenda Phoenix a părăsit scena!

Toată lumea culturală a Timişoarei a fost ieri, la ora 13.00, alături, pentru ultima oară, de Bela Kamocsa, pe care l-au condus spre cimitirul din cartierul Calea Şagului din Timişoara. Peste 500 de oameni au fost prezenţi ieri la înmormântarea legendei Phoenix.

AFLĂ DACĂ  „Cârcotaşul“ Toni Tecuceanu a fost ucis de bacilul piocianic

Ceremonia a fost, la fel ca şi viaţa lui Kamo, discretă. În linişte, înconjurat de prieteni şi de muzică, aşa a părăsit lumea noastră Bela Kamocsa, unul dintre membrii fondatori ai formaţiei Phoenix şi sufletul uneia dintre cele mai bune trupe de blues-jazz din România, Bega Blues Band. Muzicianul s-a stins din viaţă joi, la 66 de ani, după o luptă de doi ani cu cancerul. Kamo le-a transmis prietenilor săi două dorinţe: să termine cartea lui autobiografică şi să ţină în viaţă festivalul timişorean Gala Blues-Jazz.

Printre cei care i-au adus un omagiu lui Kamo la înmormântare a fost şi Dorel Săndesc, şeful ATI de la Spitalul Judeţean, care a fost alături de Kamocsa până la sfârşit, dar şi colegii săi din trupa Bega Blues Band, Johnny Bota şi Lică Dolga. Siciriul cu trupul neînsufleţit al lui Kamo a coborât în pământ cu o chitară pusă pe capac.

CITIŢI AICI DESPRE DISPARIŢIA UNUI MARE ACTOR: Gheorghe Dinică a fost înmormântat la Cimitirul Bellu

Neînţelegeri

Exilat de liderul trupei, Bela Kamocsa a fost unul dintre muzicienii care au păstrat spiritul Phoenix în Timişoara. Relaţia dintre Bela Kamocsa şi Nicu Covaci era glacială de mulţi ani.

Cea mai mare durere a lui Kamo a fost atitudinea liderului de la Phoenix, care a uitat de vechii membri ai trupei, i-a marginalizat şi s-a axat doar pe formulele actuale. Nicu Covaci l-a sunat totuşi pe Kamo în urmă cu două săptămâni, când muzicianul timişorean se afla pe patul de moarte, la Clinica de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean. Bela Kamocsa a refuzat să poarte discuţia cu Nicu Covaci.

„Era o atitudine normală. Când era în puteri, nu l-a căutat niciodată. Se putea face un spectacol frumos, dar Covaci nu vroia să audă de aşa ceva", a spus Johnny Bota, unul din cei mai apropiaţi prieteni ai lui Bela Kamocsa.

Bela Kamocsa a fost invitat de Nicu Covaci la spectacolul de 40 de ani, de la Bucureşti, alături de toţi cei care au cântat de-a lungul istoriei în Phoenix, însă a fost uitat în 2007 la aniversarea a 45 de ani a formaţiei, când preşedintele Traian Băsescu le-a acordat Phoenixilor Meritul Cultural în grad de cavaler. Atunci, Covaci i-a chemat doar pe Ovidiu Lipan Ţăndărică, Moni Bordeianu, Josef Kappl, Mani Neumann, Bogdan Bradu, Ionuţ Contras şi Claudiu Bran.

„Nici măcar Mircea Baniciu nu a fost chemat. Şi era unul din soliştii importanţi ai trupei. Pe Kamo l-a deranjat foarte tare atitudinea de dictator a lui Covaci. Nu l-a interesat nici formula iniţială, nici cea ulterioară", a mai spus Johnny Bota.

Nicu Covaci a recunoscut că a încercat să discute de mai multe ori cu Kamocsa, dar de fiecare dată acesta a refuzat. „Îmi pare rău de orice om care pleacă devreme. Fiecare cu păcatele sale şi va răspunde în altă parte. Am fost prieteni foarte buni, cu el am pus bazele trupei Phoenix", a spus liderul trupei Phoenix, care a mai adăugat că Bela ea invidios pe succesul formaţiei din care a plecat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite