Cum se scuză Ludovic Orban, în instanţă: „Când am votat Legea Finanţării Partidelor nu cunoşteam legea în detaliu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban se prezinta la sediul Inaltei Curti de Casatie si 
Justitie in Bucuresti marti 20 septembrie 2016 FOTO Inquam Photos Octav 
Ganea
Ludovic Orban se prezinta la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in Bucuresti marti 20 septembrie 2016 FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Deputatul Ludovic Orban, trimis în judecată pentru folosirea influenţei de lider PNL în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, după ce ar fi cerut unui om de afaceri 50.000 de euro pentru campania sa electorală la Primăria Capitalei, a fost audiat marţi de judecători la Curtea Supremă. El a mărturisit că atunci când discutat despre bani cu Tiberiu Urdăreanu nu cunoştea „în amănunt” Legea finanţării partidelor politice”.

UPDATE Procesul a început. Avocatul lui Ludovic Orban a cerut instantei să solicite de la DNA un mesaj tip SMS, primit de clientul său de la martorul-denunţător Tiberiu Urdareanu. 

„La ora 22.02 a primit de la acesta sms-ul: Esti un bulangiu". Era in seara meciului Steaua -Dinamo. Vrem să arătam care era starea denuntatorului Urdăreanu. O să-l intrebam si cand o sa fie audiat ca martor", a spus avocatul. 

Astfel că, magistraţii Curţii Supreme au solicitat de la DNA toate sms-urile primite de Orban în acea zi. Deputatul a fost înterceptat in perioada 26 martie-22 aprilie, in baza unui mandat emis de judecător. 

Ludovic Orban si-a mentinut declaraţiile date la DNA. Parlamentarul a explicat ca a fost propus pe 26 februarie 2016 de PNL să candideze pentru functia de primar al Capitalei. El a explicat că din acel moment s-a pregătit de campania electorală, si a avut mai multe întâlniri cu diverse persoane şi OMG-uri, sindicate etc. "Una din aceste persoane, cu care am stabilit să mă întâlnesc, este si Tiberiu Urdareanu. Motivele: domnul Urdăreanu si firma acestuia a fost partener al Primariei Capitalei în multe proiecte. Ei au expertiza si informatii actuale despre situatia din foarte multe domenii de activitate ale administratiei publice", arătat Orban.

El a precizat că a luat legatura cu Urdăreanu doar după desemnarea sa ca si candidat la Primarie, iar discuţiile au fost strict din această pozitie. „În declaratia pe care am dat-o la DNA am arătat că nu-l pot considera pe acesta prieten. Consider că în viata ai foarte putini prieteni adevăraţi. Relatia mea cu domnul Urdăreanu aş putea spune ca este o relatie apropiată, chiar de amicitie, exista un respect reciproc", a declarat Orban. 

Pe 1 martie 2016, Orban a fost chemat de Urdăreanu la el acasă. Cele mai multe discutii ar fi vizat administratia locală, domeniile in care UTI era implicată: managementul traficului rutier, "domnul Urdareanu arătându-mi că sistemul implementat de firma sa nu este functional, deoarece nu exista un contract de mententanţă si nu era declarat ca sistem de utilitate publică. Am mai discutat si despre stadionul national, care atunci era închis. Acesta mi-a prezentat situaţia si circumstanţele care au dus la închiderea stadionului. Am discutat despre proiectele nefinalizate, pentru care nu exista receptie finala", a povestit Orban. 

Urdăreanu s-ar fi plâns că mai multe lucrări executate de firma sa nu ar fi fost plătite, deoarece nu s-a făcut receptia. "Mi-a prezentat programul de instalare a info-chioscurilor, întârziat sau chiar blocat de Primărie, din diverse motive", a spus Orban. Alte teme de discuţie ar fi fost RADET, patinoar, noua Sala Polivalenta, groapa de gunoi de la Glina sau străpungerea Basarab. 

"Domnia sa nu mi-a solicitat niciun ajutor pentru acestea, nici eu nu m-am oferit. Desi la data respectivelor discutii, primar interimar era un reprezentant al PNL, Răzvan Sava. Stia ca eu cunosc foarte multi oameni din cadrul Primariei, si as fi putut sa uzez de influenţa mea oentru a-l ajuta".

"In timpul discutiei a existat discutia de a ma ajuta in campania electorala. Initiativa acestor discutii nu mi-a apartinut in cadrul celor doua intâlniri. Singura initiativă care poate fi retinuta ca apartinându-mi, este "Te gandesti, dacă poti, poate-mi dai un sut in fund". Opinia mea este ca un şut un fund, înseamnă un pas inainte, o cerere se sprijin generică. Nu neapărat ca finantare. De altfel, acesta, asa cum rezulta din discutii, se ofera sa-mi puna la dispozitie proiectul Sălii Polivalente. Sprijin înseamnă expertiza, informatii, posibilitatea de a face campanie etc"

Orban a spus ca Urdareanu ar fi interpretat sprijinul ca o finantare: "mi-a cerut să-i dau un ordin de marime. Discutiile aveau loc spre finalul întâlnirii, în holul casei acestuia, când eu eram pe picior de plecare”.

Subiectul ar fi fost redeschis pe 20 martie, tot de Urdăreanu. Asta după mai multe discutii pe teme politice si de administratie a Bucureştiului. "In momentul deschiderii subiectului, legat de ordinul de marime, eu i-am raspuns. Fac mentiunea ca nu gasesti usor oameni care sa-ti finanteze campania electorala. Din acest motiv nu am recuzat discutia pe aceasta tema. Fac precizarea ca indiferent ce am discutat cu domnul Urdareanu, eu nu as fi acceptat o forma ilegala de sponsorizare. In acel moment nu cunosteam in detaliu prevederile Legii electorale", a precizat Orban. 

El a mai spus ca legea era nouă, iar la acea data nu avea constituita echipa de campanie, în special mandatarul financiar de campanie, purtatorul de cuvant si seful de campanie. După discutiile cu Urdăreanu, Orban l-a numit mandatar financiar pe Antonel Tanase, iar purtător de cuvânt pe Marius Nitu. 

"Dupa discutiile cu domnul Urdareanu nu am luat niciun ban, desi domnul Urdareanu a facut denersuri pentru a ne întalni. El a motivat întâlnirea pentru a-mi aduce la cunoştinţă nişte informatii, cum că ar fi urmat să fiu schimbat din functia de candidat al PNL la Primaria Capitalei", a precizat Urdareanu. 

"In ceea ce priveste relatia cu media, am avut discutii telefonuce si întâlniri faţă in faţă cu Guşă, Oancea şi Gadea. Am discutat si cu cei de la site-uri de stiri. În niciuna din discutiile cu acestia nu s-a discutat despre finantarea ilegală, nici măcar aluziv", a explicat Orban.

"Nu-mi stă în fire să folosesc si să uzez de functia de partid din care fac parte. Sunt în politică din 1990, iar din 1993 am avut destule functii de conducere. Nu este o sursă de influenţă, de avantaje, este o functie suplimentara, de raspundere, în ierarhia de partid", a precizat deputatul PNL.

Orban a prezentat instanţei trei cărti de vizită, una din 2008, una din 2009 si cartea de vizita, făcută în 2016, dupa anunţarea candidaturii. El a incercat sa arate ca pe acestea nu apărea functia de conducere din PNL, fiind vorba de "candidat la primarie".

Judecător: De ce aţi cerut acei bani cash?

Ludovic Orban: Eu nu i-am cerut cash banii domnului Urdareanu, acesta a fost cel care m-a intrebat: "Cash?"; iar eu i-am răspuns, cu titlul de intrebare: "Cum altcumva?". Este adevărat ca am precizat ca nu cunoşteam noua legislatie, dar ştiam faptul ca nu este ilegal sa primesti bani cash. 

Judecător: Ce ati vrut să spuneti in discutia "Am sa te rog si eu sa ma ajuti si tu, da?"/ "sigur"?

Ludovic Orban: M-am referit la ceea ce este util pentru Bucuresti, sprijin. Erau vorba de chestii normale, legale. Arăt că discutia s-a facut cu mine din pozitia de candidat la Primaria Capitalei, era la viitor. "Urdareanu nu mi-a solicitat, si nici eu nu m-am oferit sa-i rezolv vreuna dintre probleme"

Procuror DNA: Ati stabilit vreun cuantum al banilor pe care urna sa-i primiti?

Ludovic Orban: Nu am stabilit un cuantum, si un mod de finantare, cu o anumită sumă.

Procuror DNA: Sunteti membru al Parlamentului, aţi votat Legea Finanţării Partidelor?

Ludovic Orban: Un deputat nu are capacitatea de a citi şi cunoaşte in amănunt toate legile. Proiectul de Cod al Legii a fost dezbătut in Comisia de Cod Electoral, din care nu am făcut parte. In momentul in care am votat la Legea respectivă, nu am citit in amanunt, articol cu articol. Am votat fără a cunoaşte legea în detaliu. 

Pe 1 noiembrie va fi audiat Tiberiu Urdareanu, iar la un alt termen Cozmin Gusă si Sorin Oancea

Martori: Urdăreanu, Guşă şi Oancea

Judecarea pe fond a dosarului deputatului liberal Ludovic Orban a început pe 20 septembrie, la instanţa supremă, acesta arătând că vrea să fie audiat şi nu doreşte să beneficieze de procedura simplificată prin care o eventuală pedeapsă ar putea fi redusă cu o treime.

Avocatul lui Ludovic Orban a solicitat instanţei să admită audierea lui Antonel Tănase, care a fost mandatar financiar al PNL, şi a lui Cătălin Felix Pintilie, de la B1 TV, care i-a trimis lui Orban oferta de publicitate a postului de televiziune în campania electorală pentru alegerile locale.

De asemenea, avocatul a solicitat instanţei audierea lui Tiberiu Urdăreanu, denunţătorul din dosarul lui Orban, a lui Sorin Oancea, acţionarar la B1 TV, şi a lui Cozmin Guşă, unul dintre acţionarii principali ai Realitatea Media.

După o scurtă deliberare, judecătorii au decis să admită proba cu depunerea ofertei de publicitate şi să fie trimisă o adresă la DNA prin care să se solicite procurorilor să spună în câte dosare este cercetat Urdăreanu.

Instanţa a mai admis o solicitare a apărării lui Orban de a se solicita operatorului de telefonie mobilă Vodafone lista apelurilor şi SMS-urilor din data când Orban a fost pus sub acuzare.

Acuzaţiile DNA

Deputatul Ludovic Orban a fost trimis în judecată pe 17 mai, fiind acuzat de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului, la data de 1 martie, Orban, pe atunci prim-vicepreşedinte al PNL, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care deputatul fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al Capitalei.

În 20 martie, când s-a întâlnit cu omul de afaceri, Orban i-ar fi cerut 50.000 de euro în numerar, “nu în vreo modalitate legală, precum şi cu depăşirea plafonului stabilit prin Legea finanţării partidelor politice”, cerând ca banii să ajungă la persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, potrivit DNA.

“Acesta a mai precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una - două săptămâni. Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul partidului politic şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes pentru afacerile controlate de omul de afaceri”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

În 11 aprilie, ziua în care a fost pus sub control judiciar, Orban a anunţat că îşi retrage candidatura la Primăria Capitalei şi demisionează din funcţiile de prim-vicepreşedinte PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

În dosarul lui Orban, Cozmin Guşă şi Sorin Oancea au dat declaraţii de martor şi la DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, l-a denunţat pe Ludovic Orban la DNA, apoi l-a înregistrat din proprie iniţiativă şi a dus înregistrările la procurori pentru susţinerea afirmaţiilor sale.

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu este judecat, din decembrie 2015, la Tribunalul Bucureşti, în dosarul în care este acuzat şi primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, pentru fapte de corupţie privind un contract de management al traficului în Iaşi, în valoare de aproape 70 de milioane de lei, atribuit asocierii UTI – SC Information Business Consulting SRL în schimbul a 10 la sută din valoarea contractului.

După ce a fost pus sub acuzare de către procurorii DNA, Tiberiu Urdăreanu a colaborat cu anchetatorii, în speranţa că va primi o pedeapsă mai mică. Aşa ar fi ajuns Urdăreanu să îl denunţe pe Ludovic Orban, iar pentru a avea dovada acuzaţiilor la adresa deputatului liberal, atunci candidat al PNL la Primăria Capitalei, l-a înregistrat când acesta spunea că ar avea nevoie de 50.000 de euro pentru campania sa electorală, bani care să ajungă la persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, au mai spus sursele citate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite