Complexul Therme Bucureşti, acuzat că-şi filmează clienţii la vestiare, în zona unde se dezbracă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Therme Bucureşti ar fi instalat camere de supraveghere în vestiare/ Imagine de Arhivă
Therme Bucureşti ar fi instalat camere de supraveghere în vestiare/ Imagine de Arhivă

100.000 de euro. Atât cere un bucureştean daune morale societăţii care administrează complexul de agrement Therme, pe motiv că i-ar fi încălcat dreptul la viaţă privată şi la protecţia datelor cu caracter personal prin amplasarea camerelor de supraveghere în zona vestiarelor.

„Camerele de supraveghere sunt amplasate chiar deasupra vestiarelor. Nu vorbim de zona de intrare şi de ieşire din vestiar, ci chiar deasupra cabinelor de schimb”, susţine Şerban Constantin, de 49 de ani, din Bucureşti, cel care cere această sumă despăgubire de la Therme.

„În momentul în care vorbim de minori care se dezbracă în aceste vestiare, prin simplul fapt că aceste camere sunt acolo, indiferent că funcţionează sau nu, este o problemă”, a completat acesta.Pe de altă parte, societatea Therme Bucureşti susţine că, la fel ca în restul centrelor sale din Europa, partea de supraveghere video este în conformitate cu noua legislaţie pentru protecţia datelor personale.

„Rolul camerelor de luat vederi este legat de siguranţa persoanelor şi securitatea bunurilor.  Prezenţa acestor camere video este prevăzută, atât în Regulamentul de ordine interioară al centrului, cât şi afişată fizic la accesul în centrul Therme. Camerele video sunt amplasate pe culoarele de acces, în spaţiile comune şi în zonele de tranzit, excluse fiind interiorul cabinelor de schimb, duşuri şi toalete”, susţin însă reprezentanţii Therme.

Complexul Therme

Legislaţia cu privire la protecţia datelor cu caracter personal, intrată în vigoare la 25 mai anul acesta, a adus o serie de obligaţii noi specifice pentru cei care operează cu acest fel de date. Iar cum aceste imagini pot fi folosite pentru identificarea persoanelor direct sau indirect (combinat cu alte informaţii) atunci imaginile surprinse de camerele de supraveghere se califică drept date personale. În consecinţă, printre obligaţiile specifice ale celor de la Therme în acest caz era aceea de a amplasa camerele de supraveghere acolo unde există o problemă clară de securitate şi de a informa vizitatorii asupra prezenţei acestora.

Sistemul de supraveghere video din vestiarul Therme Bucuresti

Imagine indisponibilă

„Prevederile GDPR arată clar că trebuie să existe un consimţământ informat din partea celor vizaţi, iar în acest caz nu a existat nici măcar o informare”, a declarat avocatul Adrian Cuculis, cel care îl reprezintă pe Şerban Constantin. „Amplasarea camerelor de supraveghere trebuie să vizeze un interes specific. Un echilibru între dreptul la viaţă privată şi interesele de securitate specifice. Altfel nu poţi pune camere de supraveghere în cabina de duş. Este ilegal”, a completat Cuculis. „Nimic, nu am semnat nimic, şi nu mi-a fost adus la cunoştinţă nimic în această  privinţă”, spune şi Şerban Constantin, care a precizat că în acest caz regretă faptul că nu a solicitat să vadă înregistrările camerelor ce vizau vestiarele, deşi, potrivit aceleiaşi legislaţii, are acest drept.

50.000 de euro, despăgubiri pentru un accident la Therme

Pe lângă cei 100.000 de euro solicitaţi pentru violarea dreptului la viaţă privată/intimitate, Şerban Constantin solicită despăgubiri de 50.000 de euro în urma unui accident suferit în incinta aceluiaşi complex de agrement. El acuză Therme Bucureşti de nerespectarea obligaţiilor legale cu privire la asigurarea pazei şi supravegherii interne.

„Vara trecută am suferit o fractură la genunchi în momentul în care mi-au fost furaţi papucii antiderapanţi lăsaţi la intrarea în bazinul central. În momentul în care m-am îndreptat spre recepţie să reclam furtul, aşa cum mi s-a sugerat, am alunecat pe podeaua udă şi mi-am rănit genunchiul drept”, a povestit bărbatul. Cu alte cuvinte, acesta susţine că acest accident este o consecinţă secundară a faptului că Therme Bucureşti nu ar fi asigurat corespunzător paza bunurilor. Potrivit acestuia, doar pierderile materiale ca urmare a acestui accident s-au ridicat la aproximativ 16.000 lei, iar cei de la Therme i-au oferit despăgubiri de doar 9.000 de lei pentru acest accident. 


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite