The Guardian: Laura Codruţa Kovesi câştigă trofeu după trofeu în lupta anti-corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta, la DNA
Premierul Victor Ponta, la DNA

Odată cu decizia lui Victor Ponta, de miercuri, a demisiona din funcţia de prim-ministru al României, nu se încheie problemele sale. Ponta poate fi considerat, scrie „The Guardian“, încă un caz de succes al luptei anti-corupţie a DNA, condusă de Laura Codruţa Kovesi.

Protestele de stradă de săptămâna aceasta  au fost doar punctul culminant al lunilor de presiune asupra premierului acuzat într-un caz de fraudă şi corupţie. 

Şi Ponta nu este singurul caz de succes. O mulţime de politicieni, primari, judecători şi procurori au ajuns să fie anchetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie , într-o luptă împotriva corupţiei fără egal în statele din  Europa de Est. DNA este condus de Laura Codruţa Kovesi, „un procuror-şef  liniştit şi modest, care aduce trofeu după trofeu“, notează „The Guardian“."

 „Înainte de 2005, Justiţia română nu era independentă", spune Kövesi, în vârstă de 42 de ani, într-un interviu acordat înainte ca premierul  Ponta să-şi prezinte demisia. "Acesta este motivul pentru care nu exista suficient curaj pentru a deschide anchete complexe împotriva funcţionarilor  de rang înalt."

Direcţia Naţională Anticorupţie a fost înfiinţată în 2003 şi a durat câţiva ani până când procurorii au ajuns să invetigheze cazuri de corupţie la nivel înalt.

În prezent, sunt 120 de procurori care lucrează la 6.000 de cazuri, iar intrarea DNA din centrul Bucureştiului este „ păzită“ în permanenţă de echipe ale televiziunilor pentru a relata următorul care vine la audieri. 

Anul trecut, DNA a trimis în judecată  24 de primari, cinci deputaţi, doi foşti miniştri şi un prim-ministru, plus alte 1.000 de persoane fizice, între aceştia procurori şi judecători. Şi rata de condamnare a fost de peste 90%.

După doi premieri anchetaţi şi după arestarea primarului capitalei României, Sorin Oprescu, în septembrie, în urma unor acuzaţii de luare de mită de la reprezentanţi ai firmelor cărora Primaria le atribuia contracte, alţi primari şi parlamentari sunt în centrul unor anchete DNA, instituţie care se bucură de încrederea a 60% dintre români, faţă de doar 11%  cât are Parlamentul României. 

Totuşi, Ponta este de departe cea mai mare ţintă de până în prezent. Codruţa Kövesi spune că  investigaţiile privindu-l pe prim-ministru în exerciţiu (până miwercuri n.r) au durat aproximativ patru luni, iar la sfârşitul lor Ponta a fost acuzat în mod oficial de mai multe capete de acuzare: fals, spălare de bani, evaziune fiscală, iar aceste fapte datează din  perioadă 2007 şi 2008, pe când practica avocatura.

Kövesi a mai spus „The Guardian“ că cea mai mare provocare pentru DNA vine de la politicieni. „Odată la două săptămâni, aduc propuneri de modificare a actualelor prevederi de legi, încercând să ne limiteze posibilitatea de a investiga. Încercând să modifice Codul Penal. Nu încearcă niciodată să îmbunătăţească legislaţia pentru a ne ajuta“, subliniază şefa DNA, care a ţinut să precizeze că mass-media din România şi din UE au reşit să împiedice tentativele politicienilor de a îngrădi activitatea şi independenţa DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite