Criza spitalelor din România a ajuns în „The Guardian“: Cei mai talentaţi tineri pleacă din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscuta publicaţie britanică The Guardian, într-un amplu material dedicat efectelor migraţiei asupra sistemului de sănătate din România, descrie criza de pesonal din spitalele din ţara noastră. Publicaţia notează că de la aderarea la UE, 43.000 de doctori au părăsit România şi că eforturile administraţiei de la Bucureşti, printre care şi dublarea salariilor în sistemul medical, par insuficiente să schimbe acest trend.

„Aproximativ 3,4 milioane de cetăţeni români au părăsit ţara în deceniul de după aderarea la UE, potrivit unui studiu recent, iar Ministerul Sănătăţii estimează că în aceeaşi perioadă 43.000 de medici au părăsit ţara. În acelaşi timp, un studiu al Biroului pentru estimarea Populaţie din Statele Unite estimează că populaţia României va scădea cu 22% până în anul 2050, cel mai accentuat declin la nivel global, din cauza unui cumul de factori precum emigraţia, mortalitate ridicată şi natalitate scăzută”, notează cei de la The Guardian.

Criza din sistemul medical românesc este doar un aspect al migraţiei din centrul şi estul Europei. Guvernele din întreaga regiune se luptă cu consecinţele plecării multora dintre tinerii talentaţi,s crie publicaţia. 

Ziariştii britanici descriu criza cu care se confruntă spitalele din România ilustrând cazul unui spital din Slobozia, unde personalul secţiei de maternitate este asigurat de cadre ce au depăşit vârsta de pensionare. „Gabriela Dumitru (foto sus) ar fi trebuit să iasă la pensie acum mai mulţi ani, dar în schimb, lucrează mai multe ore ca niciodată. În vârstă de 65 de ani, ea este una dintre cei doi medici ai secţiei de neonatologie din Slobozia, un oraş deprimat, aflat la 2 ore distanţă de capitala Bucureşti. Dumitru are câte 3-4 gărzi de 24 de ore pe săptămână, reuşind să prindă câte o oră de somn atunci când e posibil pe o canapea, într-o cameră mică, decorată cu poze cu pisici. Colegul ei are 75 de ani, şi oficial a ieşit la pensie acum 15 ani. Cei doi au sarcina să se ocupe de munca a 4 sau 5 doctori, având circa 1.200 de naşteri pe an şi având grijă de nou născuţii cu probleme”, se arată în articolul din The Guardian. 

Potrivit ziariştilor britanici, doar în judeţul Ialomiţa procentul de posturi vacante în sănătate este de 44%, iar la nivelul întregii ţări este de 26%, „ceea ce înseamnă că societatea plăteşte pentru pregătirea medicilor tineri care apoi aleg să părăsească ţara”.

Cei de la The Guardian au stat de vorbă şi cu secretarul de stat din ministerul Sănătăţii şi fostul şef al sistemului de urgenţă de la Târgu Mureş, doctorul Raed Arafat. Acesta din urmă a explicat că majoritatea medicilor au început să plece încă înainte de aderarea la UE. „Atunci, la Târgu Mureş, în doar 2 ani de zile, am pierdut toate asistentele, şi a trebuit să pregătim altele noi şi imediat am pierdut şi jumătate dintre acestea. Apoi, odată cu criza economică, am pierdut doctori despre care am fi zis că nu vor pleca niciodată, cei mai calificaţi medici din ţară. A avut un impact ce nu a putut fi reparat”, a explicat Raed Arafat.

Articolul citat menţionează eforturile autorităţilor de a opri cadrele medicale în a părăsi România, subliniind faptul că în ultimul an salariile au fost dublate în sistem.

„Acum avem toate echipamentele de care avem nevoie, şi salariile au crescut şi ele. Dar nu este doar despre bani, trebuie să schimbăm absolut tot, inclusiv mentalităţile din societate, dacă vrem ca tinerii să-şi dorească să stea şi să muncească aici”, a explicat Gabriela Dumitru de ce această măsură nu s-a dovedit suficientă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite