„The Economist”: „Numirile în funcţiile-cheie din sistemul judiciar vor provoca controverse şi în 2013”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viitorul Justiţiei române e destul de incert, în ciuda acordului dintre Ponta şi Băsescu FOTO Adevărul
Viitorul Justiţiei române e destul de incert, în ciuda acordului dintre Ponta şi Băsescu FOTO Adevărul

Numirile în funcţiile-cheie din sistemul judiciar vor crea controverse şi anul acesta, în ciuda acordului semnat anul trecut între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, potrivit unui comentariu publicat pe blogul „The Economist”.

În comentariul de pe „The Economist” sunt amintite succint condiţiile din pactul de colaborare semnat de Băsescu şi Ponta. De asemenea, sunt enumerate jignirile pe care şi le-au adresat reciproc premierul şi preşedintele.

„Chiar şi aşa, numirile în funcţiile-cheie din sistemul judiciar vor continua să provoace controverse în 2013. În cel mai recent episod a implicat Consiliul Superior al Magistraturii, instituţia care garantează independenţa judiciară. Alegerea vicepreşedintelui a fost amânată, deoarece unii dintre membrii Consiliului nu au fost de acord cu propunerea făcută”, notează „The Economist”.

„Numirile pentru alte instititutii juridice cheie, precum DNA, Parchetul General şi DIICOT vor fi făcute pe parcursul anului 2013. Băsescu a spus că «nimeni nu va negocia independenţa Justiţiei, de dragul păcii politice». Preşedintele a adăugat că «ar prefera să fie razboi decat să existe Justiţie neindependentă». Declaratia lui vine cu doar câteva săptămâni înainte de publicarea unui raport suplimentar al Comisiei Europene pe tema progresului făcut de România în domeniul justiţiei şi luptei  anticorupţie”, se mai arată în comentariul.

„Parlamentul continuă să blocheze urmărirea penală pentru acuzaţii de corupţie la adresa politicienilor de la nivel înalt. Pentru unii parlamentari, obţinerea unui loc în Parlament luna trecută (şi, prin urmare, dobândirea imunitţăii parlamentare) a fost singura lor şansă de a scăpa de anchetă”, scrie the Economist, adăugând că aderarea României la Schengen depinde de următorul raport MCV.

„Dacă raportul va fi negativ, ţări precum Olanda sau Germania, care se opun primirii Româniai şi Bulgariei în spaţiul Schengen, pot folosi rezultatele ca un argument împotriva aderării ţării”, precizează publicaţia.

Pe lângă Schengen, România va avea şi alte probleme mari în 2013, spun cei de la „The Economist”. „O nouă serie de măsuri dure de austeritate bate la uşă. Ponta a declarat că este dispus să-şi asume întreaga responsabilitate pentru măsurile care vor nemulţumi electoratul. În mod ironic, alianţa lui Ponta a câştigat popularitate în 2012, tocmai pentru că s-a opus unor astfel de măsuri”, conchide The Economist.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite