Când începe şi ce presupune testarea în masă a populaţiei. Autorităţile trec la o nouă strategie în lupta cu pandemia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a anunţat că, după data de 1 iunie, va începe o testare în masă a populaţiei pentru COVID-19. Campania ar urma să se facă după o metodologie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - OMS - şi va viza focarele epidemice de la noi.

Planul de testare a fost gândit împreună cu specialiştii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi de la Centrul Naţional pentru Controlul Bolilor Transmisibile.

„Testarea o vom face cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populaţiei, cât şi cea a evoluţiei ulterioare. Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când se termină pandemia sau prima etapă a ei. Bugetul depinde şi de teste, care ar putea fi serologice sau şi moleculare. În funcţie şi de zone. Unele cu focar mare, altele cu focar mic. O să testăm voluntarii, dar pe care îi căutăm în anumite focare”, a explicat ministrul Nelu Tătaru

Zeci de mii de probe recoltate

Prof.dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, membru în Biroul executiv al OMS din Europa, a explicat că urmează să se recolteze zeci de mii de probe.

„Ca să fim siguri că e un studiu care are valoare pentru sănătatea publică şi valoare ştiinţifică, vor fi utilizate testele cele mai bune existente în acel moment, pentru că sunt teste încă aflate la avizare la Agenţia europeană de profil, care să poată să ne dea răspunsurile la întrebările pe care le avem: ce procent din populaţie a trecut prin boală, să ştim această situaţie la nivel regional, la nivel local şi să putem să apreciem eventualele evoluţii ale bolii, în funcţie de localitate, şi să putem să facem şi un studiu comparativ, de exemplu, cu ce se va înregistra la anul”, arată Rafila.

Potrivit acestuia, testele ar trebui făcute când se va diminua numărul de cazuri cu coronavirus nou. „Aceste studii nu se fac, de obicei, o singură dată. Se fac periodic, astfel încât să vezi trendul evolutiv al imunizării populaţiei şi este foarte important să ai teste de bună calitate care să nu dea rezultate fals-pozitive sau fals-negative şi să-ţi dea indicaţii foarte clare legate de acest fenomen. Sperăm să-l facem în momentul în care va descreşte numărul de cazuri. Asta este recomandarea. Nu se face atunci când ne aflăm în creştere sau în platou. Se face după ce scade numărul de cazuri”, a precizat Alexandru Rafila.

„E important pentru definirea strategiilor epidemiologice”

Dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, spune, la rândul lui, că testele şi calitatea acestora sunt foarte importante într-o astfel de acţiune.

„Pentru că, până acum, multe dintre testele serologice pozitive nu aveau parametri buni şi e firesc, pentru că a început dezvoltarea lor doar în urmă cu două-trei luni. Acum, nivelul de performanţă a crescut şi pare că nu mai e o piedică să ai un test cu o sensibilitate şi specificitate 99%. Această testare e importantă pentru a defini ulterior strategiile de intervenţie din punct de vedere epidemiologic. Dacă ai un număr mare de populaţie care a trecut deja prin boală, te gândeşti la măsuri de relaxare mai mari” explică dr. Geantă. 

Medicul adaugă că în fiecare ţară au fost zone roşii sau de altă culoare. „În cele roşii e clar că e mai mare numărul de oameni care au fost expuşi şi, atunci, poate că ar fi potrivit ca, pe lângă datele la nivel naţional, să avem şi date la nivel regional. Mai ales că, atunci când te gândeşti la redeschiderea activităţii economice într-un teritoriu cum e Bucureşti-Ilfov care are 25% din PIB, cred că e important să ai datele din teritoriul respectiv, să ştii cam cât a circulat”, precizează expertul.

Însă, chiar dacă vom descoperi anticorpi în urma testării, atrage atenţia dr. Geantă, noi nu avem de unde să ştim dacă ei asigură şi imunitatea şi pe ce perioadă de timp. 

Testarea în masă a bucureştenilor: Firea mizează pe două soluţii total diferite

În acelaşi timp, Gabriela Firea nu renunţă la planul de a-i testa pe bucureşteni în cadrul a două proiecte diferite: unul care foloseşte teste Real-Time PCR, votat ieri în şedinţa Consiliului General de la Primărie, iar altul cu teste rapide - „de anticorpi”- pe care l-a pregătit încă din luna martie, dar pe care Ministerul Sănătăţii nu şi l-a asumat. Astfel, ieri, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat proiectul de hotărâre privind decontarea a 11.000 de teste PCR pentru bucureşteni. Proiectul a primit 30 de voturi „pentru”, 6 „împotrivă” şi au fost 11 abţineri. Fiecare test, a cărui contravaloare individuală este de 200 de lei, ar urma să fie decontat de către Primăria Capitalei.

„Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale, va realiza parteneriate cu toate spitalele de stat şi cu clinicile private care vor dori să intre în acest proiect şi care deţin aparate de testare PCR acreditate de Ministerul Sănătăţii şi avizate ca şi circuite medicale de către DSP. După realizarea parteneriatului – deci, în câteva zile – vor realiza platforma unde se vor putea înscrie online, voluntar, bucureştenii care vor să fie testaţi cu teste”, a arătat Gabriela Firea la începutul şedinţei CGMB. 

Proiectul de testare cu aparate Real-Time PCR este unul separat de cel anunţat de Gabriela Firea în luna martie, cel neasumat de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. „Aici vreau să fac o remarcă foarte clară: este vorba de teste normale PCR, deci nu dintre acelea rapide, scurte, contestate şi despre care s-a spus că dau anumite erori şi nu este bine să confuzăm populaţia. Deci testele sunt PCR, cele care sunt folosite în întreaga lume pentru depistarea coronavirusului de tip nou, care se realizează în câteva ore, repet, în spitalele de stat de boli infecţioase, cât şi la clinicile private care deţin aceste aparate”, a spus Gabriela Firea.

Firea nu renunţă la testarea „rapidă”

Gabriela Firea a anunţat că nu renunţă nici la testarea „rapidă” şi spune că rezultatele ambelor demersuri vor fi puse la dispoziţia autorităţilor. „Mă veţi întreba (…) ce se întâmplă cu testele de anticorpi, cele care ne spun cum a circulat virusul în municipiul Bucureşti, deci care sunt persoanele care au trecut deja prin această infecţie şi, neavând simptome, deja s-au tratat şi s-au imunizat. Acel proiect este unul separat şi cu siguranţă va fi realizat: Primăria Capitalei şi cele şase primării de sector şi-au îndeplinit toate obligaţiile derivate din protocolul pe care l-am încheiat cu Institutul Matei Balş. (…) Cetăţenii vor primi de la primăriile de sector – cei aleşi prin eşantionarea specialiştilor de la INSP – o scrisoare de invitare, în urma căreia trebuie să sune la call-center-ul pus la dispoziţie de Primăria Capitalei prin ASSMB şi li se va transmite ziua, locul şi ora unde vor trebui să se prezinte pentru testarea de anticorpi, a precizat Gabriela Firea.

„Nu este nimic altceva ceea ce se întâmplă în Bucureşti, decât ceea ce se întâmplă în toată lumea civilizată. Nu mai avem de ce să amânăm, nu mai avem de ce să ne ascundem. (…) Vom pune la dispoziţia (autorităţilor – n.r.) toate rezultatele. Şi în ceea ce priveşte testarea de antigen, testele PCR, şi în ceea ce priveşte testele de anticorpi, care relevă circulaţia virusului în comunitate”, a conchis primăriţa Gabriela Firea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite