Tesco: „Spaghetele bolognese conţineau 100% carne de cal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supermarketul britanic şi-a recunoscut vina
Supermarketul britanic şi-a recunoscut vina

Scandalul fraudei alimentare s-a intensificat luni, atunci când Tesco, cel mai mare lanţ de supermarketuri din Marea Britanie, a recunoscut că, de fapt, spaghetele bolognese cu „carne tocată de vită“ conţin sută la sută carne de cal.

România a fost învinovăţită că este ţara din care provin caii sacrificaţi folosiţi de Comigel, compania franceză care produce alimentele respective pentru distribuţia în Europa, ridicând temeri legate de faptul că problemele sunt mult mai mari decât s-a crezut iniţial, comentează „The Daily Mail“.

Tesco s-a autodemascat atunci când miniştrii au avertizat şcolile şi spitalele să îşi verifice mâncarea, iar laburiştii au anunţat că există în jur de 70.000 de cai neînregistraţi în Irlanda de Nord şi ar fi putut intra în lanţul alimentar european. „Abatorul românesc care a furnizat iniţial o parte din carnea de cal a negat cu vehemenţă acuzaţiile potrivit cărora ar fi vândut produsele sub eticheta de carne de vită“, scrie publicaţia citată.

În urmă cu o săptămână, Tesco a retras de la vânzare spaghetele bologneze congelate. Am procedat astfel ca o măsură de precauţie, pentru că produsele Findus din aceeaşi fabrică erau expuse riscului de a conţine carne de cal. De atunci, am efectuat o serie de teste pe produse şi a fost identificată prezenţa ADN-ului de cal“, a explicat Tim Smith, directorul tehnic al Tesco.

Întrebată despre rezultatele pozitive ale testelor, compania a spus că prezenţa cărnii de cal variază între 60 şi 100%. Dezvăluirile arată că Tesco îşi procura produsele care conţin carne de cal din două surse europene diferite.

Şi autorităţile franceze spun despre carnea de cal că a venit din două abatoare din România şi că a ajuns la compania franceză prin intermediul brokerilor din Cipru şi din Olanda. Această explicaţie a fost contestată de premierul Victor Ponta, care a negat orice acuzaţie că produsele ar fi fost vândute ca altceva decât carne de cal.

Owen Paterson, secretarul de stat pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale, a sugerat că această problemă de contaminare cu carne de cal a fost rezultatul unei conspiraţii criminale internaţionale şi că în investigaţie sunt implicaţi poliţişti europeni.

Este foarte convenabil să fie învinuiţi polonezii şi românii, dar până în prezent niciuna dintre ţări nu a găsit vreo problemă la abatoarele lor de carne de vită“, a spus laburista Mary Creagh, care l-a acuzat pe Paterson şi pe colegii miniştri de incompetenţă. Ea a spus că lipsa de informaţii din partea Guvernului reprezintă „ruşine“ şi a avertizat că încrederea publicului în lanţul alimentar a fost puternic zdruncinată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite