„Teroristul” Beke Istvan s-a filmat când monta dispozitivul de detonare al bombei. „Mă bag după perdea şi văd unde e mulţimea. Facem!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beke Istvan şi Szocs Zoltan promovând  simbolistica înlocuirii, în zona Ţinutului Secuiesc, actului Unirii Transilvaniei cu România cu cel al crimelor de război săvârşite  de maghiari împotriva românilor
Beke Istvan şi Szocs Zoltan promovând  simbolistica înlocuirii, în zona Ţinutului Secuiesc, actului Unirii Transilvaniei cu România cu cel al crimelor de război săvârşite  de maghiari împotriva românilor

Beke Istvan, acuzat că ar fi vrut să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat în timpul manifestaţiei de Ziua Naţională a României, la Târgu Secuiesc, s-a filmat în timp ce monta detonatorul acesteia. Înregistrările au fost descoperite de procurorii DIICOT în timpul percheziţiilor, iar fotografiile au fost ataşate rechizitoriului.

Beke Istvan şi Zoltan Szocs au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT în dosarul în care sunt acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în timpul manifestaţiei de Ziua Naţională a României, la Târgu Secuiesc (Covasna), dosarul urmând să fie judecat de Curtea de Apel Bucureşti. Zoltan Szocs  este liderul grupării Mişcarea de Tineret „64 de Comitate" (HVIM) Transilvania, parte a grupării maghiare omonime, de extremă-dreaptă şi care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei. Beke Istvan este membru al acestei grupări.

Zoltan Szocs va fi judecat pentru instigare la infracţiunea de atentat contra unei colectivităţi şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive, iar Beke Istvan Attila pentru tentativă la cele două infracţiuni. Ambii sunt în arest preventiv, procurorii propunând instanţei menţinerea măsurii preventive.

Procurorii DIICOT mai cer judecătorilor ca două organizaţii, „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” - HVIM şi Asociaţiei „Szent Laszlo Serege” (”Oastea Sfântului Ladislau”- organizaţie paravan pentru HVIM în Transilvania- n.r.), să fie declarate organizaţii cu caracter fascist, rasist şi xenofob şi interzise pe teritoriul României. „Adevărul” vă prezintă detalii inedite din acest caz, în baza rechizitoriului procurorilor DIICOT.

Ce este  „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM

Procurorii DIICOT susţin că „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM este una din cele mai active organizaţii cu caracter revizionist şi iredentist, rasist, xenofob, antisemit şi antiromânesc care acţionează la nivelul Bazinului Carpatic pentru educarea tineretului de etnie maghiară în spiritul apartenenţei la valorile identitar-naţionale ale statului ungar.

Mişcarea a fost fondată în aprilie 2001 de Toroczkai Laszlo în oraşul Szeged din Ungaria. Expresie a caracterului ultranaţionalist, extremist, xenofob şi antiromânesc al Mişcării, ar fi aceea că Csereznyes Pal, condamnat la o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru faptele săvârşite împotriva etnicilor români în perioada 19-21 martie 1990 la Tg.Mureş, a fost desemnat preşedinte de onoare al HVIM în perioada mandatului lui Toroczkai Laszlo, fiind folosit ca simbol naţional al luptei pentru „libertatea” maghiarilor din teritoriile„ocupate”, prin specularea apetenţei aceastuia pentru interpretarea, într-un registru personal, a unor cântece ale căror versuri dedicate lui  Horthy Miklós (regent al Ungariei în perioada 1 martie 1920 – 15 octombrie 1944, responsabil de atrocităţile săvârşite de armata ungară în Transilvania de Nord după Dictatul de la Viena din 30 august 1940) conţin un puternic mesaj antiromânesc: „A két szeme játszadozik örömébe', Mert a lova lába habot ver az oláh vérbee” (în traducere: „Că cei doi ochi ai săi freamătă de bucurie, Căci picioarele calului său fac spume în sânge de român”).

Obiectivul declarat al HVIM îl reprezintă refacerea „Ungariei Mari” (”restabilirea Imperiului Sfânt Apostolic”- potrivit Catehism-ului membrilor din Comitat,  care ”trebuie cunoscut obligatoriu de fiecare membru”), aşa cum aceasta exista înainte de încheierea Tratatului de la Trianon (4 iunie 1920), prin alipirea la Ungaria a teritoriilor pierdute după încheierea Primului Război Mondial, în realizarea acestui deziderat, celelalte etnii din Bazinul Carpatic, altele decât cea maghiară, trebuind determinate prin „lovituri ţintite” îndreptate împotriva „forţelor lor şovine” să accepte statutul de „supuşi ai Coroanei”.

colaje terorist beke istvan

„Facem!”

Totul ar fi început pe data de 10 octombrie 2015, atunci când în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria, Zoltan Szocs i-ar fi trasat lui Beke Istvan, preşedinte al celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina confecţionării unui dispozitiv exploziv improvizat. Acesta ar fi urmat să  fie detonat în public, pe raza judeţului Covasna, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către etnicii români, în data de 1 Decembrie 2015, Zilei Naţionale a României.

Beke Istvan şi-ar fi asumat în faţa şefului ierarhic executarea acţiunilor ordonate în realizarea cărora ulterior avea a efectua demersuri de procurare a mijloacelor şi instrumentelor necesare confecţionării unui astfel de dispozitiv, concluzionând în cadrul şedinţei „Frontului” din data de 10octombrie 2015: „Facem!”.

Potrivit sursei citate, primele infomaţii dina cet dosar au fost strânse de ofiţerii SRI, care pe 23 octombrie au sesizat DIICOT cu acest caz. Probatoriul din dosar a dezvăluit că la şedinţa din 10 octombrie 2015 au particpat alături de Zoltan Szocs şi Beke Istvan alte trei persoane: fratele lui Zoltan Szocs şi doi membri activi ai celulei Tg Secuiesc a HVIM Transilvania.

În timpul şedinţei s-a convenit ca dispozitivele explozive improvizate să fie realizate de i Beke Istvan, în considerarea calităţilor sale de preşedinte al celulei Tg Secuiesc a HVIM Transilvania şi specialist în electronică, prin luarea în considerare a următoarelor configuraţii:

  • Montarea a câte „20 bucăţi” (materii explozive, clasa articole pirotehnice din categoria a 3-a şi a 2-a de risc – interzise la deţinere persoanelor fizice sau juridice care nu au calitatea de pirotehnician, ori amestecul exploziv de substanţe conţinute de acestea- n.n.) în două „cutiuţe rezistente înfăşurate bine în bandă adezivă... tocmai când defilează.... trebuie făcut în aşa fel încât să se aprindă simultan......de acolo iese un cablu, iar la capătul cablului e o bucată de fosfor.....intră cei 12 volţi...., iar când ajunge la fosfor acesta se aprinde....se poate să fie legate între ele cu fitil.....fitilurile de armată nu se sting, ard şi sub apă”. Beke Istvan a confimat că: „eu am fitil, dar încă nu l-am încercat”;
  • Montarea a câte „10 simultan (materii explozive, clasa articole pirotehnice ori amestecul exploziv de substanţe conţinute de acestea - n.r.) în trei locuri”;
  • Confecţionarea unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI) de mare putere, întrucât: „Nu despre petarde ar trebui să discutăm...mai ales dacă avem reţeta care trebuie pentru <pizza> (termen conspirativ utilizat pentru desemnarea DEI-  n.r), trebuie întrebat Sebestyen, în secunda doi îţi scrie reţeta”, că doar „ne-a spus unde se găsesc....în airsoft, nu?!....putem declanşa dacă avem tehnologia”.....acţionare prin „sms” de pe „telefon”...„chestia de captare rămâne acolo.....trebuie să facem în aşa fel încât să avem mâinile curate în ziua respectivă”, trebuie „o sursă de alimentare.....o baterie, un acumulator sau ceva......să fixezi un cronometru... ajunge la o oră....stai în spatele perdelei, apeşi şi gata...asta le declanşează”.


Pe parcursul discuţiilor, Beke Istvan a apreciat că „ar fi dur de tot, că în astfel de cazuri se ştie, dar nu se ştie cine a fost” afirmând că „mai e o chestie pe care aş putea să o fac, internet mobil pe telefon, de pe telefon intru pe camera de jos, iar de pe cameră mă uit la mulţime....dar mă duc la Sf. Gheorghe...mă duc cu familia la Sfântu’ şi de acolo apăs butonul....trebuie să vedem cum se poate face să nu se vadă cine a apelat...nu e în clar cu noua tehnologie....de acolo iese un cablu, iar la capătul cablului e o bucată de fosfor.....intră cei 12 volţi.....fitil, iar când ajunge la fosfor acesta se aprinde....puteai să fixezi un cronometru la ce am avut noi...trebuie un acumulator...Zoli (Szocs Zoltan- n.r.) ştii cum putem rezolva cel mai simplu(?!)...nu trebuie să ieşi, stai în spatele perdelei la geamul Casei Colecţiilor, apeşi şi gata.”

La sugestia lui  Szocs Zoltan în sensul că „din Frontul respectiv mai pot face parte V.J şi B. S. (doi prieteni - n.r.), alţii nu trebuie cooptaţi”, Beke Istvan a concluzionat: „Nu trebuie omule! Mă bag după perdea şi văd unde e mulţimea. Facem!”.

Entuziasm general

Unul dintre cei prezenţi la şedinţă era entuziasmat de plan: „O să se spună că Târgu (Tg.Secuiesc n.n.) a fost atacat de terorişti....fum, zgomot, mi-am şi imaginat deja...iar Târgu, la naiba! Să se atragă atenţia asupra Târgu Secuiesc, să se vadă că celor de aici nu le este teamă!”. Acesta era secondat de Szocs Zoltan: „Parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată. Ar fi ceva ce ar difuza şi BBC-ul”. Un alt particpat spunea: „...o să se zică că dacă suntem în stare de aşa ceva, oare de ce am mai fi!”.

Potrivit procurorilor DIICOT, următorul pas făcut de Beke Istvan ar fi fost montarea unor echipamente electronice şi achiziţionarea celor necesare: articole pirotehnice, cartele telefonice şi telefoane. Beke Istvan chiar s-a fotografiat şi filmat atunci când a montat un un dispozitiv electronic de iniţiere şi temporizare a impulsurilor electrice de 12 V a cărui expertizare a stabilit faptul că are capabilităţi de iniţiere a unui DEI.

Percheziţia infomatică a calculatorului lui Beke Istvan arată că, în intervalul 20-23 noiembrie 2015, a căutat şi accesat pe internet site-uri care prezentau modul de fabricare a unor „stink bombs” (bombe urât mirositoare utilizate de agenţiile de aplicare a legii din SUA pentru restabilirea ordinii publice în zonele de conflict), manifestând interes pentru cele în compoziţia cărora intră, ca substanţă chimică puternic iritantă, floarea de sulf („flowers of sulfur”).

„Noi ne-am gândit la altceva pentru data de întâi”

Pe 20 noiembrie 2015, orele 11:54, Beke Istvan discută cu un amic despre  planurile pe care HVIM le are pentru data de 1 Decembrie, şi îi spune acestuia: „Pe întâi decembrie va avea loc comemorarea Diviziei Secuieşti.....trebuie să depunem cererea în Consiliu.....deoarece şi românii vor defila în Târgu, iar cele două să nu aibă loc în acelaşi timp....o să aducă armata din Breţcu, pompierii, câţiva poliţişti şi atât”. Atunci când amicul îl întreabă: „Ceva contra în acest caz?!”, Beke Istvan confirm„ asumarea celor discutate în cadrul şedinţei din data de 10 octombrie 2015: „Vine de la sine. Noi ne-am gândit la altceva pentru data de întâi, dar vom discuta...am venit cu nişte idei de nici nu ne-ar fi trecut prin cap înainte.”

Pe 1 decembrie 2015, în intervalul orar 09:30-10:28, la statuia „Szekely Hadaszlaly” din Tg.Secuiesc un număr de 13 persoane de etnie maghiară au desfăşurat o manifestaţie comemorativă privind înfiinţarea Diviziei Secuieşti (Szekely Hadaszlaly), manifestaţiile etnicilor români, prilejuite de sărbătorirea  Zilei Naţionale a României, debutând începând cu orele 10:45.

Planul ar fi fost gândit din august 2015

Una din probele procurorilor DIICOT este o înregistrare unei discuţii, făcută pe 19 august 2015, la care a Szocs Zoltan, fratele ascestuia şi alţi doi mebri HVIM. El discută despre o persoană care care este furnizor al „reţetei pentru pizza”şi autor al manualului dedicat „luptătorului maghiar pentru libertate” implicat în organizarea „loviturilor de stat”, (care cuprinde în mod structurat şi elaborat tehnici de luptă specifice grupărilor teroriste - n.r.), pe tema sprijinului financiar, organizatoric şi de acţiune pe care HVIM l-ar putea obţine de la organizaţii străine în urma acţiunilor violente întreprinse pe teritoriul României. Numele celor care a participat la această întâlnire este în continuare secret.

Szocs Zoltan: Dar cât e de sigur că ne-ar susţine?
XXX: Ruşii? Foarte sigur. Doar că aşteptă să existe o organizaţie puternică care să şi arate ceva.

XXX: S-ar putea face rost de finanţare pentru aşa ceva?
XXX: Eu de unde să ştiu!
XXX: Dacă (...) ne-ar finanţa cu ceva.
XXX: Nimeni, până nu sunt acţiuni.
Szocs Zoltan: Problema cu acţiunile este că şi pentru organizarea lor este nevoie de bani. E cea mai…
XXX: Depinde de acţiune. Pe internet există o grămadă de reţete privind prepararea materialelor explozibile. Eu am adunat tot, am de toate. Începând de la gaze paralizante, cum se pot prepara gaze de luptă, până şi la cel mai complex. Că arabii postează tot pe internet. (…) Doar trebuie să ştii unde să cauţi.
Szocs Zoltan: Păi tocmai asta e!

XXX: Am zis că ar trebui acţiuni mai dure...
XXX: În ceea ce priveşte harta de gaze(…) dacă ruşii închid… de fapt, ucrainenii, că prin Ucraina trece conducta dublă de gaze, conducta de tranzit… Una din ele a fost aruncată în aer. Dar cealaltă funcţiona. Există două ca în caz că sunt probleme cu una, cealaltă e funcţională. Întrebarea a fost ce se va întâmpla în caz că ambele vor fi aruncate în aer?  Cantitatea de gaze spre Europa va scădea cu 30%. Asta e. El mi-a dat harta. Deci din Ardeal… aici sunt zăcămintele de gaz, o conductă mare duce spre Bucureşti şi una spre Moldova. Atâta l-am bătut la cap pe Laci încât s-a interesat şi a descoperit unde se află până şi ultima/ultimul...
XXX: Pe la noi trec două conducte….
XXX: Sunt sub pământ.
XXX: Da, dar peste pâraie trec pe la suprafaţă.
XXX: Da?
XXX: Peste pâraie, pe la Pasul Oituzului ies la suprafaţă vreo 10-20 de metri.
XXX: Da? (...).
XXX: Se văd. Mare parte sunt sub pământ, dar când ajung la un pârâu trec pe la suprafaţă. Sunt la vreo 10 metri una de alta, la aceeaşi înălţime.
XXX: Da, pentru că tot timpul există o conductă de siguranţă. Dacă una se duce naibii, cealaltă…
XXX: Trece pe lângă Târgu. Se vede şi în Sânzieni, la Pasul Oituzului, în multe locuri.
Szocs Zoltan: Ar trebui să o aruncăm în aer tocmai în ziua de Crăciun.
XXX: Eu nu vreau să încurajez pe nimeni la aşa ceva.
XXX: Eu în reţeaua de electricitate aş fi văzut o posibilitate. Ceva ce să (...).
XXX: În cartea mea scrie exact ce trebuie să faci cu stâlpii. (….) Am dat foarte multe exemple în cartea respectivă.
XXX: Noi avem un antrenor, nenea Otto, a citit cartea şi ne-a spus să n-o mai ţinem în casă.
XXX: La punctul 7 am scris de mascarea activităţii HVIM. Nu ştiu ce fel de firme proprii aveţi, unde lucraţi. Ceea ce s-ar potrivi foarte bine cu activitatea este o firmă de recuperare. S-ar putea face în mod foarte profesional (…) datornicul trebuie verificat, trebuie să faci rost de informaţii despre el…toate aceastea sunt activităţi care s-ar potrivi…
Szocs Zoltan: Da. Noi obişnuiam să facem aşa ceva…



XXX: Am putea s-o primim în format electronic?
XXX: Dar o avem.
XXX: O avem?
XXX: O trimit în seara asta pe net, prin e-mail. E redactată (….) Trebuie stabilit un preţ, ca să existe şi ceva încasări. Oamenii să o cumpere şi s-o citească. Astea sunt ideile mele în mare. Nu vă pot spune decât ce am experimentat la alte popoare. S-o citiţi, să vă gândiţi. Ţineţi legătura cu mine, dacă vreţi, prin Skype, atât cât e posibil. Skype-ul poate fi decodat doar de NASA, deoarece au şantajat Skype şi au obţinut codul. Au cod de 128 de biţi… acum au deja de 256 de biţi, nu ştiu cât... Băncile lucrează cu un astfel de sistem complex de codificare, iar descifrarea este groaznic de complicată, nimeni nu-l poate descifra. Germanii au reuşit să facă doar… au instalat un virus (...) şi înainte de a trimite pe Skype textul, acesta e trimis întâi la ei. Apeşi enter, se duce pe Skype destinatarului şi se duce şi la germani.

Szocs Zoltan: Ideea e că toată construcţia HVIM din Ţinutul Secuiesc… Noi nu suntem obişnuiţi cu internetul. Citim, stăm puţin pe el… Mai bine optăm pentru întâlnirile personale. Ne ducem şi… dar cu tine nu putem face acest lucru, aşa că vom ţine legătura pe skype.
XXX: De când scriu cartea asta, de câteva luni, nu mă ocup de altceva. Dar cartea aia veche, Cartea de buzunar a luptătorului pentru libertate va fi o parte din cea nouă, o extind. O voi intitula „Lupta pentru libertate şi organizarea şi executarea loviturii de stat”.

Szocs Zoltan: Atunci ţinem legătura neapărat. Şi ne gândim la aceste lucruri. Vom detona ceva, mai devreme sau mai târziu.
XXX: Eu nu vreau să vă (...) am cunoştinţele necesare ca să vă spun de un material explozibil, vă trimit reţeta. Dar pe Skype trebuie. Neapărat pe Skype. Mai sunt nişte software-uri care pot (...) email-urile, cu alea s-ar mai putea încerca.
Szocs Zoltan: Skype-ul e bun.
XXX: Cel mai curat e să înmânezi personal. Altfel rămân urme.
XXX: Da. Tocmai ăsta este dezavantajul mişcărilor de eliberare, că nu ştiu să păstreze secretul, iar comunicaţiile pot fi interceptate foarte uşor.
XXX: Promitem că nu şi aici.

XXX: Am vrut să te întreb că în cazul în care anul viitor ai veni încoace şi ai avea posibilitatea de a petrece 1-2 zile la noi…
Szocs Zoltan: Şi am încerca şi 1-2 lucruri.  
XXX: … şi ne-am duce într-un loc în care ne-ai spune 1-2 reţete, eventual le-am şi face şi le-am şi încerca. Că e pădure, nimeni nu se duce acolo, e în spatele lui Dumnezeu, unde nu ne deranjează, nu ne vede nimeni.

colaje terorist beke istvan

Discuţiile de la percheziţii

Pe data de 30 noimebrie 2015, procurorii DIICOT au făcut mai multe percheziţiila domicilul şi firmele lui Beke Istvan şi au găsit dispozitivul realizat de acesta. În momentul percheziţilor, membrii HVIM discutau între ei îngrijoraţi.  „Auzi, în legătură cu „pizza” (termenul codificat pentru DEI- n.rn), nu a fost nimic, nu? Nu...s-a mâncat!?...Cred că au prins vreo urmă de la” pizza” aia, e posibil. În fine, mai vedem. Perseverenţă!” (orele 19:10:40 n.n.), respectiv: „Mă tot gândesc, ştii că tot discutam de ”pizza”, că ce bine ar fi să o mâncăm când ne întoarcem acasă...locul acela unde am discutat, ştii!...mai mulţi intrau acolo, era mult prea.....mereu ne subestimăm din punctul de vedere al vigilenţei.....numai să nu fie probleme prea mari din asta!......mai putem întoarce povestea în favoarea noastră.”

Experiment: Explozia ar fi similară cu o grenadă

Procurorii DIICOT au făcut un experimentul judiciar, pe data de 19 februarie 2016, în prezenţa avocatului lui  Beke Istvan şi a relevat faptul că, detonarea în public a unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI), confecţionat doar prin utilizarea a 10% (42 buc FP3  şi un ansamblu pirotehnic PS 3213-16) din cantitatea de amestec exploziv de substanţe conţinută de materiile explozive procurate de Beke Istvan Attila în intervalul 18-20 noiembrie 2015 (experimentul nr.7) ar fi produs efecte similare cu explozia în public a unei grenade defensive americane tip MK2, constând într-o gamă largă de vătămări corporale persoanelor, mergând până la letalitate şi distrugeri materiale bunurilor aflate în raza de acţiune a exploziei ce depăşeşte semnificativ limitele topografice ale Pieţei Gabor Aron din Tg.Secuiesc a cărei lăţime măsurată între clădiri este de până în 40 de metri.

Al doilea experiment

Potrivit concluziilor Raportului de constatare tehnico-ştiinţifică nr.729/D/P/2015 din data de 07 aprilie 2016 :

  • Toate dispozitivele explozive improvizate (DEI), realizate conform scenariilor ce au făcut obiectul discuţiilor din data de 10.10.2015, au funcţionat, indiferent că au fost iniţiate pe cale pirotehnică, prin flacără directă, sau electrică, de la temporizatorul improvizat confecţionat de inculpatul Beke Istvan Attila (testul 5_3) ori terminalul mobil Nokia (testele 6 şi 7), neexistând vreun rateu;
  • Toate dispozitivele explozive improvizate (DEI) confecţionate şi utilizate în testările nr. 1÷7 au generat fragmente şi schije primare şi secundare care puteau produce o gamă largă de vătămări corporale persoanelor, mergând până la letalitate şi distrugeri materiale bunurilor aflate la diferite distanţe, raza de acţiune precum şi gravitatea distrugerilor/rănirilor crescând odată cu numărul testului.

.
Interviul lui Szocs Zoltan: „Nu ne vom linişti”

Procurorii DIICOT arată că sugestive, pentru a arăta ce se vrea a însemna „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM în România, sunt cuvintele Szocs Zoltan adresate unui jurnalist de la un ziar secuiesc: „Doar atât pot să spun, şi asta cred şi membrii mişcării noastre, că nu ne vom linişti până în momentul în care toate zonele luate nu vor fi ataşate iarăşi de ţara Coroanei Sfinte”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite