Termen în procesul morţii disidentului Gheorghe Ursu. Judecătorii vor să-l audieze pe Marian Clită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti judecă, miercuri, un nou termen din procesul morţii disidentului Gheorghe Ursu. Instanţa a citat mai mulţi martori, printre care Aurel Rogojan, fost şef de cabinet al lui generalului de Securitate Iulian Vlad.

Totodată judecătorii vor audia mai mulţi foşti deţinuţi colegi de  celulă cu Gheorghe Ursu. Printre aceştia se numără Marian  Clită.

Până acum, pentru moartea lui Gheorghe Ursu au fost condamnate trei persoane: Marian Clită, fost coleg de celulă cu Gheorghe Ursu, Tudor Stănică, fost şef al Direcţiei Cercetări Penale şi Mihail Creangă, fost şef al Arestului Miliţiei Capitalei.

Acuzaţiile privind responsabilitatea Securităţii şi a şefilor ei în acest caz nu au fost niciodată cercetate temeinic într-o anchetă, până de curând, diverşi procurori sau judecători, militari sau civili respingând mereu anchetarea acestora.

În iunie 2017, Curtea de Apel Bucureşti a decis intoducerea Serviciului Român de Informaţii (SRI), a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi a Ministerului Finanţelor ca părţi responsabile civil, în dosarul morţii disidentului comunist Gheorghe Ursu.

Dosarul, mutat după decesul lui Homoştean

Dosarul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în 16 martie, că, raportat la faptele de care sunt acuzaţi torţionarii disidentului Gheorghe Ursu, judecata trebuie să se facă de către această instanţă.

Judecătorii au mai hotărât, în 16 martie, încetarea procesului penal în cazul fostului ministru de Interne George Homoştean, întrucât acesta a murit în decembrie anul trecut.

Torţionarii disidentului Gheorghe Ursu au fost trimişi în judecată pe 1 august 2016, de procurorii militari de la Parchetul instanţei supreme, maiorul în rezervă Marin Pîrvulescu şi colonelul în rezervă Vasile Hodiş, foşti ofiţeri ai Departamentului Securităţii Statului, fiind acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii, iar foştii miniştri de Interne George Homoştean şi Tudor Postelnicu, de complicitate la aceste infracţiuni.

Potrivit rechizitoriului, în perioada ianuarie - noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Emil Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare, pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985 şi decedând în 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.

“Pentru a disimula adevăratul obiect al cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil şi pentru a putea face «dovadă» că nu există un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au «inventat» infracţiunea de deţinere şi operaţiuni interzise cu mijloace de plata străine", au scris procurorii militari în actul de sesizare a instanţei.

În realitate, potrivit probelor din dosar, reprezentanţii Departamentului Securităţii Statului erau interesaţi de aspecte cum ar fi legăturile lui Gheorghe Ursu cu postul de radio Europa Liberă, relaţiile şi discuţiile acestuia cu lumea literară şi artistică din ţară şi din diaspora, precum şi de impresiile consemnate în jurnalul acestuia despre politică statului şi despre conducătorii partidului şi statului comunist.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite