Tentativă de atentat la Târgu Secuiesc. Cum relatează presa din Ungaria incidentele petrecute în Secuime, de Ziua Naţională a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tentativă de atentat la Târgu Secuiesc. Pe site-ul mişcării, extremiştii maghiari au postat inclusiv poze de la un muzeu, fotografiindu-se alături de mai multe instrumente de luptă. FOTO hvim.hu
Tentativă de atentat la Târgu Secuiesc. Pe site-ul mişcării, extremiştii maghiari au postat inclusiv poze de la un muzeu, fotografiindu-se alături de mai multe instrumente de luptă. FOTO hvim.hu

Tentativă de atentat la Târgu Secuiesc. Presa din Ungaria a relatat, marţi, pe scurt, citând comunicatul DIICOT şi, în unele cazuri, site-uri din România, despre incidentele care au avut loc, pe 1 Decembrie, la parada de Ziua Naţională a României, la Târgu Secuiesc.

Principalele ziare online din Ungaria titrează unanim: „Atentat terorist dejucat în Secuime“. Jurnaliştii maghiari de la site-uri ca Magyar Hirlap, Nepszava, Magyar Nemzet citează comunicatul DIICOT şi vorbesc despre faptul că suspectul reţinut în cursul zilei de 1 decembrie se afla de mai multă vreme în vizorul anchetatorilor români. 

Tentativă de atentat la Târgu Secuiesc. Suspectul reţinut făcea parte din gruparea extremistă

Potrivit presei maghiare, bărbatul reţinut - Beke Istvan Attila - făcea parte din Mişcarea de Tineret 64 de Comitate, grupare extremistă înfiinţată în Ungaria care şi-a câştigat din ce în ce mai mulţi adepţi în România. 

Totodată, în materialele publicate de presa din Ungaria se face referire şi la percheziţiile care au avut loc, în cursul zilei de luni, 30 noiembrie, la domiciliul preşedintelui filialei Mişcării de Tineret 64 de Comitate din Târgu Secuiesc. Magyar Hirlap susţine varianta reprezentanţilor organizaţiei extremiste, potrivit căreia în urma percheziţiilor ar fi fost găsite obiecte care puteau fi deţinute în mod legal de orice cetăţean, în contradicţie cu informaţiile cuprinse în comunicatul DIICOT. Anchetatorii români susţin că în timpul percheziţiilor de ieri au fost găsite au fost găsite materiale pirotehnice şi electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre şi care sunt interzise pentru deţinere. Mai exact, au fost descoperite 400 materiale pirotehnice de categoria III şi categoria II, dispozitive electronice de iniţiere temporizare a impulsurilor electronice, precum şi dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte şi amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru deţinere.

Tentativă de atentat la Târgu Secuiesc. Extremiştii caută susţinere în Ungaria

Pe site-ul Mişcării de Tineret 64 de Comitate, reprezentanţii organizaţiei au publicat, marţi seară, un comunicat în care acuză SRI şi Poliţia Română, susţinând că au minţit cu privire la cele întâmplate la Târgu Secuiesc. Membrii grupării lansează un apel către jurnaliştii din Ungaria, pentru ca aceştia să nu ia în considerare toate „minciunile“ vehiculate în presa din România. În acelaşi comunicat, se vorbeşte de „minciunile de prost gust lansate în mass-media de autorităţile din România.

Membri ai organizaţiei extremiste susţin că au fost efectuate, în cursul zilei de marţi, 1 decembrie, mai multe percheziţii domiciliare şi că audierile nu au avut loc într-un cadru legal, nefiind asigurat un translator. Se mai face referire şi la faptul că - susţin extremiştii - serviciile secrete din România pun piedici în momentul în care reprezentanţii extremiştilor doresc să angajeze un apărător. 

Tentativă de atentat la Târgu Secuiesc. Poziţia UDMR

În urma incidentelor petrecute, marţi, în Târgu Secuiesc, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) şi-a exprimat poziţia printr-un comunicat în care condamnă intenţia oricărui act de violenţă. „UDMR condamnă actele de violenţă de orice natură şi se delimitează ferm de manifestările extremiste, surse ale relaţiilor tensionate dintre comunităţi. Considerăm că doar convieţuirea paşnică, respectul reciproc şi toleranţa pot călăuzi România pe calea ei spre prosperitate şi spre un viitor construit temeinic de comunităţile care o alcătuiesc“, a declarat liderul Uniunii, Kelemen Hunor, adăugând şi faptul că UDMR consideră instrumentele democraţiei parlamentare şi cele al dialogului politic drept singurele instrumente legitime. Kelemen Hunor şi-a manifestat, totodată, speranţa că demersurile autorităţilor competente vor fi corecte în ceea ce priveşte investigarea acestui caz. De asemenea, preşedintele UDMR i-a îndemnat pe actorii vieţii publice la o abordare calmă şi responsabilă a problemei în cauză.

Un atentat terorist a fost dejucat, marţi, la Covasna, informează reprezentanţii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Potrivit procurorilor, o bombă artizanală urma să fie plasată la parada de la Târgu Secuiesc. În acest caz a fost reţinut un bărbat, membru al formaţiunii extremiste Mişcarea de Tineret 64 de Comitate.

Citeşte si:

DIICOT: Atentat terorist dejucat la Covasna. O bombă artizanală urma să fie plasată la parada de la Târgu Secuiesc

Atentat terorist la Covasna. Cine sunt extremiştii maghiari ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate, care au încercat să detoneze o bombă la Târgu Secuiesc

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite