Temniţă grea pentru profesorul universitar Dan Păcurariu care şi-a hăcuit iubita

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul universitar Dan Păcurariu, acuzat că, în iunie 1998, şi-a ucis cu sânge rece iubita, motivat de gelozie, a fost condamnat, vineri, la 18 ani de închisoare. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este însă definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel.

Criminaliştii bucureşteni au avut nevoie de 18 ani pentru a-l aduce în boxa acuzaţilor pe profesorul universitar Dan Păcurariu, acuzat că, în iunie 1998, şi-a ucis cu sânge rece iubita, motivat de gelozie. Tot atâţia ani de închisoare a primit Păcurariu pentru oribila sa faptă.

Renumitul profesor universitar a fost reţinut, la începutul lunii martie 2016, de procurorii Parchetului Capitalei, sub acuzaţia că, în iunie 1998, a ucis-o din gelozie pe profesoara de limba chineză, Mihaela Fulga. După doar trei luni, suspectul ajunge în boxa acuzaţilor.

Dan Păcurariu a fost suspect în acest caz încă de la declanşarea primelor cercetări, dar relaţiile şi influenţa părinţilor săi i-au împiedicat pe anchetatori să-l pună sub acuzare. Acesta provine dintr-o ilustră familie de intelectuali. Tatăl său, Dimitrie Păcurariu (decedat în 2002) a fost istoric şi critic literar, profesor universitar la Universitatea Bucureşti şi la Universitatea Hyperion. Mama sa, Jeanna Păcurariu (decedată în  2014), a fost şefa redacţiei de matematică a Editurii Academiei Române.

Cu toate acestea, poliţiştii de la Omoruri şi procurorii l-au ţinut tot timpul sub supraveghere, iar după ce au obţinut noi dovezi care îl încriminează pe dascăl, printre care şi interceptări ale unor discuţii ambietale, l-au pus sub acuzare. De altfel, acestea au fost ultimele probe strânse împotriva lui Păcurariu. „Interceptările arată maniera în care suspectul, cu ajutorul mamei, îşi pregătea argumentele pentru a da explicaţii credibile la probele care-l incriminau. Sigur, trebuie să ţinem cont şi de prezumţia de nevinovăţie“, spunea specialistul criminolog Dan Antonescu, fost şef al Serviciului Omoruri, din Poliţia Capitalei.

Obsesiile profesorului Păcurariu

Mihaela Fulga fusese studentă a Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii Hyperion, promoţia 1995, Dan Păcurariu fiindu-i profesor la disciplina „Istoria Artelor”. Relaţia dintre cei doi s-a transformat, cu timpul, într-un coşmar pentru tânără. Extrem de geloz, Păcurariu o urmărea peste tot, iar atunci când el nu putea, îşi punea studenţii să o ţină sub observaţie.

Profesorul făcuse o adevărată obsesie pentru fosta sa studentă. Declaraţia unei martore este relevantă: „În vara anului 1997,  Dan a început să mă viziteze destul de des la magazin. De fiecare dată vorbea despre Mihaela şi îmi arăta o poză a acesteia pe care o săruta. Se întâmpla să stea şi câte o oră, iar discuţia despre Mihaela o începea el fără a fi întrebat de cineva”. Un alt martor, student al profesorului în acea perioadă, a afirmat că acesta ajunsese să vorbească despre victimă într-o manieră obsedantă: „Din câte îl cunoşteam pe Dan Păcurariu, ca profesor, acesta era un om echilibrat, retras şi foarte puţin comunicativ, apropiat numai de persoane de acelaşi nivel intelectual cu al său. Cu toate acestea începând din anul 1997 Dan se schimbase foarte mult, devenind irascibil. (…) În ultima vreme, orice discuţie purtam cu Dan se termina negreşit cu subiectul Mihaela şi relaţia lor, ajungând chiar agasant uneori”.

Mai mult, în perioada în care o teroriza pe Mihaela Fulga, Păcurariu îşi făcute o altă prietenă, care purta acelaşi nume de familie, Fulga.

Ce l-a dat de gol pe criminal

Acasă la profesor, anchetatorii au descoperit un adevărat altar închinat iubitei ucise. La mai bine de 14 ani de la crimă, Păcurariu încă mai păstra numeroase obiecte strâns legate de relaţia sa victima: copia unui buletin de identitate pe numele fostei iubite, un bilet olograf, semnat „Mihaela”, cu conţinutul: „Pentru Dan. Aşteaptă-mă. Vin repede”, două pliante de lapte „Fulga”, o carte cu titlul „Fulga, aventura spaţială“ etc.

În seara când victima a fost descoperită moartă în casă, pe 29 iunie 1998, Păcurariu şi-a anunţat iubita oficială de la acea vreme că Mihaela Fulga fusese ucisă. Numai că acesta i-a spus cu câteva ore înainte ca victima să fie găsită de poliţişti.

Martora a precizat că „l-am sunat pe Dan în jurul orelor 17.00-18.00 şi acesta mi-a spus că Mihaela a fost omorâtă. Mi-a spus că a văzut-o şi că este şocat”. Ulterior, profesorul a negat această discuţie incriminatoare.

Alibi asigurat de părinţi

Părinţii lui Dan Păcurariu au fost cei care i-au asigurat alibiul fiului lor. Deşi o vecină declarase că, în seara crimei, îl văzuse pe profesor plecând de acasă în jurul orei 21.00 şi întocându-se a doua zi dimineaţa, la ora 5.30, Dimitrie Păcurariu, decan al Universităţii Hyperion, persoană influentă la vremea respectivă, a spus anchetatorilor că fiul său nu a plecat nicio clipă de acasă în acea seară.

Tot în scopul întăririi alibiului său, Dan Păcurariu s-a întors la locuinţa victimei, înainte ca aceasta să fie descoperită, lăsând pe uşă un bilet  semnat personal, datat „27.06, 15h45” cu textul: „Mihaela, te-am căutat la ambele telefoane, la cel fix nu răspunde nici măcar robotul, la mobil numai căsuţa poştală”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite