Telefoanele deţinuţilor ar putea fi bruiate după ce Guvernul a aprobat miercuri un proiect propus de ANP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege privind bruiajul telefoanelor în penitenciar, acesta urmând a fi trimis în Parlament pentru a fi luată o decizie finală după eventuale amendamente. Potrivit acestui proiect, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) ar putea cheltui lunar între 5.000 şi 10.000 de euro pentru un sistem care blochează telefoanele mobile folosite de deţinuţi.

Proiectul ar putea suferi modificări ulterioare, însă în varianta postată pe site-ul Ministerului Justiţiei se precizează că aceste instalaţii de bruiaj sunt singura soluţie pentru stoparea acestor telefoane în penitenciare.

Potrivit proiectului de lege, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va suporta anual, din bugetul propriu,  o sumă de 10 milioane lei pentru perioada 2013-2017.

Proiectul prevede ca suma aferentă anului 2013 să fie transferată ANP, integral, în termen de 30 de zile de la data aprobării cheltuielii, prin bugetul de venituri şi cheltuieli, conform legii, iar pentru perioada 2014-2017 acestea se acordă ANP, trimestrial, în cote egale.

„Din analiza proiectelor tehnice furnizate de 11 operatori economici care au răspuns solicitării a reieşit că soluţia cea mai viabilă, economică şi acoperitoare din punct de vedere al numărului de unităţi care va beneficia de măsurile preconizate este cea propusă de prezentul act normativ. Se estimează că pentru o unitate mare de detenţie (peste 1.500 de detinuţi), costul achiziţionării serviciului va fi de aproximativ 10.000 euro/lună, iar pentru una de dimensiuni reduse (500 - 750 de deţinuti) de 5.000 euro/luna, în final reuşindu-se punerea în funcţiune a acestor sisteme în aproximativ 20 -25 de penitenciare”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Aceste sisteme vor fi folosite în secţiile de deţinere din închisori şi locurile delimitate din interiorul sectorului de deţinere al unui penitenciar la care au acces persoanele private de libertate.

„Blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor se realizează numai în scopul prevenirii utilizării neautorizate, de către persoanele private de libertate, în interiorul penitenciarului, a dispozitivelor care sunt capabile să transmită sau să primească imagini, sunete şi informaţii, inclusiv telefoanele mobile”, se arată în proiect.

Sistemul poate fi monitorizat de la distanţă

„Soluţia tehnică identificată pentru crearea perturbaţiilor electromagnetice este integrată într-un sistem a cărui funcţionare poate fi monitorizată de la distanţă. Sistemul este compus dintr-o combinaţie specifică mai multor tipuri de aparate şi, după caz, a altor dispozitive care sunt asamblate, instalate şi destinate utilizării permanente pentru blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea ANP”, prevede acesta.

Sistemul funcţionează strict în benzi de frecvenţă radio stabilite de ANCOM pentru furnizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, blochează şi întrerupe comunicaţiile dintre deţinuţi şi terţe persoane efectuate în alte condiţii decât cele prevăzute de lege, funcţionează la cea mai mică putere din punct de vedere tehnic şi este instalat în locuri inaccesibile deţinuţilor.

Potrivit proiectului, „în situaţia în care aparatele destinate blocării ori întreruperii radiocomunicaţiilor în unităţile subordonate ANP sunt ori devin ineficiente ca urmare a propagării semnalului radio transmis prin reţelele de comunicaţii electronice, ANCOM poate stabili, în cazuri specifice, modificarea unor condiţii tehnice şi operaţionale a frecvenţelor radio alocate titularilor drepturilor de utilizare”.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a precizat că introducerea acestor dispozitive s-ar realiza şi cu ajutorul unor cadre angajate în interiorul acestor instituţii. 

În acest an s-au descoperit în penitenciarele din România peste 8.600 de telefoane mobile, dar problema datează cel puţin din anul 1988. În anul precedent (2012) s-au găsit peste 2.000 de aparate de telefonie, în timp ce în 2011 au fost găsite în penitenciare 1.700 de telefoane mobile. 

Proiectul de lege privind bruierea telefoanelor ce aparţin deţinuţilor

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite