Tel Drum, amendată pentru că a extras pietriş fără autorizaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Tel Drum a fost amendată cu 90.000 de euro, după ce un control inopinat al inspectorilor de la Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a scos la iveală că societatea a extras aproape 10.000 de metri cubi de pietriş fără autorizaţie, după cum relatează Ziare.com.

Societatea a contestat în instanţă aceste penalităţi, însă la începutul acestei luni, Tribunalul Teleorman a dat câştig de cauză Apelor Române, printr-o decizie definitivă.

Potrivit sursei citate, societatea Tel Drum a deţinut, până la data de 29 septembrie 2017, o autorizaţie de gospodărire a apelor in perimetrul Peretu al albiei vadului Vedea, delimitat de comunele Vedea si Peretu. Potrivit actului de reglementare, societatea avea voie să exploateze maximum 34.240 mc de agregate minerale de balastieră. La începutul anului 2018 însă, în urma a două controale inspectorii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) au descoperit că Tel Drum a continuat să exploateze zona şi după această dată, iar măsurătorile topografice au scos la iveală că volumul de agregate minerale extras a depăşit cu 9.278,49 mc volumul admis. Astfel, Tel Drum a fost penalizată cu 90.000 de euro pentru „nerespectarea actului de reglementare şi fără a deţine abonament de utilizare/exploatare”.

„Aceste penalităţi aplicate nu se circumscriu, din punct de vedere juridic, unei răspunderi contravenţionale, ci mai degrabă cuantumul acestora prezintă prejudiciul suferit prin extragerea a 9.220,49 mc de balast, fără a deţine niciun fel de reglementare şi fără a se plăti contribuţiile specifice prevăzute de legile speciale ale domeniului de gospodărire a apelor”, a explicat SGA Teleorman.

Tel Drum a reuşit inţial suspendarea acestor penalităţi, după ce a contestat sancţiunea la Judecătoria Roşiorii de Vede. Tribunalul Teleorman a admis însă recursul făcut de Administraţia „Apele Române”, şi a obligat societatea la plata penalităţilor. În faţa instanţei, potrivit Ziare.com, Tel Drum s-a apărat susţinând că nu avea cum să extragă atât de mult nisip şi pietriş într-un timp atât de scurt, şi că volumul calculat de inspectorii SGA ar fi „exagerat”.

Societatea, în spatele căreia DNA susţine că s-ar afla Liviu Dragnea, lucru negat de acesta, nu se află la prima astfel de abatere. În prezent, Tel Drum se judecă cu CJ Teleorman, pentru faptul de fi retrecut în administrarea Apelor Române a Insulei Belina şi a Braţului Pavel, domenii subînchiriate firmei timp de 5 ani, perioadă în care în zonă nu s-a dezvoltat niciun obiectiv de interes public. În primă instanţă, în februarie, curtea a respins plângerea societăţii Tel Drum.

Un alt episod similar s-a petrecut anul trecut, când un consilier judeţean a declarat presei că inspectorii OLAF au descoperit că, în cadrul unui proiect privind reabilitarea unui drum judeţean, „bornele kilometrice au fost modificate, şi le-au făcut de 800 de metri şi nu de un kilometru”. Liviu Dragnea se afla atunci la conducerea autorităţii judeţene.

Aceste episoade nu au oprit firma Tel Drum să câştige în continuare contracte cu CJ Teleorman, ultimul de 10 milioane de lei, fiind atribuit în luna ianuarie 2019. Asta după ce, cu câteva luni înainte primise un alt contract, de data aceasta de 40 de milioane de lei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite