TBC-ul provoacă panică la maternitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mamă diagnosticată cu TBC a pus pe jar cadrele medicale şi părinţii micuţilor născuţi la maternitatea din Braşov. În timp ce vaccinul antituberculoză lipseşte din spitalele de nou-născuţi, o mamă infectată cu bacilul care produce boala a stat mai multe zile la un loc cu celelalte paciente.

O tânără în vârstă de 21 de ani, din Ormeniş, a fost diagnosticată cu TBC, în urmă cu două săptămâni. Femeia născuse în februarie, la Maternitatea din Braşov, unde a stat internată mai multe zile şi unde a intrat în contact atât cu medicii şi asistentele, cât şi cu mămicile care au născut în acea perioadă. Grav este că bebeluşii veniţi pe lume în ultimele luni nu au beneficiat de vaccinarea antituberculoză, pentru că spitalele nu mai dispun de doze BCG.

„Tânăra a fost diagnosticată cu TBC şi trebuie să urmeze tratamentul recomandat. Chiar dacă, în cazul bebeluşilor, infectarea cu bacilul Koch este extrem de rară, şi copilul tinerei a fost supus investigaţiilor. În cazul acestuia nu a fost depistată boala. Micuţul va fi, însă, vaccinat de urgenţă împotriva tuberculozei", a declarat dr. Paul Becheanu, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Braşov.

În lipsa vaccinului, părinţii bebeluşilor născuţi în aceeaşi perioadă se tem că micuţii s-ar putea infecta. Mămicile s-au plâns asistentelor şi medicilor de familie că sunt îngrijorate pentru sănătatea copiilor lor şi au întrebat ce măsuri trebuie să ia.

Anchetă epidemiologică

„S-a întocmit o listă cu toţi contacţii, iar părinţii care aveau copii în Maternitate la data respectivă au fost înştiinţaţi. Conform procedurii, micuţii vor fi supravegheaţi de medicii de familie, iar eventualele suspicini vor fi raportate la Direcţia de Sănătate Publică. Până la acest moment, nu există motive de îngrijorare", a declarat Gheorghe Preda, purtătorul de cuvânt al Maternităţii Braşov.

Pentru că mama bolnavă de tuberculoză a fost internată mai multe zile în Maternitate, medicii de la Direcţia de Sănătate Publică au început o anchetă epidemiologică.

Şase copii, cinci mame şi opt cadre medicale se află acum sub strictă supraveghere. „Au fost identificate toate persoanele care au intrat în contact cu femeia bolnavă de TBC. Cadrele medicale, dar şi mamele care au stat în acelaşi salon vor fi supuse investigaţiilor radiologice", ne-a declarat Mădălina Siminea, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Braşov.

Serul BCG, retras

Agenţia Naţională a Medicamentului a hotărât, la începutul lunii februarie, că serul care îi protejează pe bebeluşi de tuberculoză trebuie scos din maternităţi. Mai mult, licenţa Institutului Cantacuzino a fost retrasă, astfel că acesta nu mai poate produce vaccinuri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite