Taximetriştii au încheiat protestul din Piaţa Victoriei. Transportatorii au cerut Ordonanţa anti-Uber

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam / Octav Ganea
FOTO Inquam / Octav Ganea

Protestul taximetriştilor s-a încheiat cu trei ore mai devreme. Ei au blocat centrul Capitalei mai multe ori pentru a cere Executivului să adopte modificările la Legea taximetriei, promise în urmă cu trei săptămâni. Traficul rutier în zonă a fost restricţionat încă de la primele ore. Acum se circulă normal.

UPDATE 12.30 Restricţiile din trafic au fost ridicate. În centru se circulă normal. Reprezentaţii transportatorilor au ieşit mulţumiţi de la negocierile cu ministrul Transporturilor. Au primit asigurări că în următoarea şedinţă de guvern vor fi aprobate modificările cerute de ei. Prin urmare, protestul s-a încheiat cu 3 ore mai devreme.

UPDATE 10.30 Promisiuni că prima OUG pleacă spre Monitorul Oficial săptămâna viitoare

Preşedinte Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, a declarat că transportatorii au primit angajamentul din partea ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, că problemele pe care le ridică vor fi rezolvate, unele dintre ele chiar în prima şedinţă de Guvern de săptămâna viitoare. O delegaţie a transportatorilor se va întâlni, la ora 11.00, cu ministrul Răzvan Cuc pentru a vedea forma finală a actelor normative pe care le solicită protestatarii şi care s-au blocat în circuitul de avizare.

”Obiectivul este unul pe care deja îl cunoaşteţi, şi anume să finalizăm etapa legislativă de promovare a celor două ordonanţe care nu aduc niciun fel de prejudiciu bugetului de stat, din contră, ar trebui să aducă bani la bugetul de stat, să aibă ca efect eliminarea transportului ilegal care se desfăşoară în ţară, la nivel judeţean, în taximetrie şi în afara graniţelor României de către transportator neautorizaţi”, a declarat, miercuri, în Piaţa Victoriei, preşedintele FORT, Augustin Hagiu.

Potrivit acestuia, primul punct pe lista de solicitări este cel legat de eliminarea sintagmei ”în mod repetat” din Legea taximetriei. Celelalte puncte vizează prelungirea programelor judeţene şi interjudeţene de transport.

”Al treilea punct, solicitat de colegii din taximetrie şi rent-a-car, este cel legat de trecerea sub tutela Autorităţii Rutiere Române, în grădina Ministerului Transportului. La ora 11:00 ne întâlnim cu domnul ministru (Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor – n.r) să vedem ultima formă a celor două acte normative. Avem angajamentul concret că în prima şedinţă de Guvern de săptămâna viitoare prima ordonanţă va pleca către Monitorul Oficial, este cea care elimină sintagma în mod repetat şi care prelungeşte programul interjudeţean, respectiv trece la Autoritatea Rutieră Română componenta de rent-a-car. Este clar că vom pleca de aici cu problemă rezolvată, urmând să vedem exact forma finală a actelor normative şi să ne asigurăm că lucrurile sunt cum trebuie”, a mai spus Hagiu.


„COTAR cere Guvernului să rezolve cu celeritate această situaţie şi să excludă falşii transportatori de pe drumurile României, aşa cum sunt excluşi falşii medici, falşii preoţi sau falşii avocaţi, deoarece cei care practică pirateria în transporturi, fără licenţă şi fără autorizaţie, nu sunt altceva decât falşi transportatori de persoane”, se arată în comunicatul transportatorilor.

La protestul taximetriştilor din Piaţa Victoriei sunt aşteptate peste 5.000 de maşini, iar Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) spune că dacă nici de această dată Guvernul nu va adopta modificările promise, transportatorii rutieri autorizaţi de persoane vor organiza câte un miting de amploare în fiecare săptămână şi vor bloca Bucureştiul cu autocare, microbuze şi taxiuri. 

"Coloana se va forma din faţa Guvernului, până la Casa Presei. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat, atât în Bucureşti, cât şi pe drumurile naţionale, de unde vor veni coloane de maşini din toate regiunile. Dacă nici de această dată nu se va rezolva problema semnalată de noi, transportatorii rutieri autorizaţi de persoane, vom organiza un miting de amploare în fiecare săptămână, în perioada următoare, când vom bloca Bucureştiul cu autocare, microbuze şi taxiuri din întreaga ţară", a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR. 

image

Restricţii de circulaţie

Protestul organizat în Piaţa Victoriei dă peste cap traficul în zonă. în intervalul orar 06.30-15.00. Brigada Rutieră a Capitalei instituie următoarele restricţii de circulaţie:

- traficul este restricţionat pe Sos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei

- la nevoie, se va restricţiona traficul şi pe Str. Paris şi breteaua care leagă Bd. Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei;

- începând cu ora 06.30, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului României, între Bd. Aviatorilor şi Cal. Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, asigurându-se circulaţia pe Cal.Victoriei, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzeşti şi Bd. Lascăr Catargiu.

Rute alternative:

- Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – Şos. Bucureşti-Ploieşti;

- Bd. Ion Mihalache – Bd. Mareşal Averescu – Bd. Mărăşti – Piaţa Montreal – Şos. Bucureşti-Ploieşti.

captura

La sfârşitul lunii februarie, COTAR a amânat protestele anunţate pentru 28 februarie, în urma întâlnirii cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi cu ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, şi a decis să aştepte publicarea proiectului Legii taximetriei pe site-ul Ministerului Dezvoltării, conform promisiunilor primite. 

"În urma întâlnirii de la Ministerul Transporturilor, am convenit, de comun acord, să amânăm protestele anunţate, pentru două săptămâni, timp în care Guvernul va putea lua decizia de a modifica Legea Taximetriei. Întâlnirea s-a încheiat după ora 20:00 şi s-a convenit ca vineri, 1 martie 2019, pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), să fie publicat anunţul referitor la iniţierea procedurii de consultare publică cu privire la proiectul de act normativ de modificare a Legii taximetriei nr. 38/2003. Dacă va fi promovată şi votată ordonanţa de urgenţă pentru eliminarea sintagmei <<în mod repetat>> din Legea Taximetriei, şi trecerea activităţii de <<rent a car>>, vom renunţa la proteste", a spus liderul COTAR. 

În urmă cu o săptămână, pe 13 martie, transportatorii atrăgeau atenţia asupra necesităţii unei ordonanţe de urgenţă care să elimine pirateria din acest sector de activitate, prin înlăturarea sintagmei "în mod repetat" din Legea taximetriei. 

Uber şi Taxify, front comun împotriva modificărilor la legea taximetriei: Pot duce la limitarea sau dispariţia serviciilor alternative de transport urban

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite