Taxa pe suc. Cât de nocive sunt băuturile carbogazoase cu exces de zahăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii sunt cei mai mari consumatori de băuturi răcoritoare îndulcite din Europa, iar preţul plătit este imens: avem cea mai mare incidenţă a diabetului din UE. Este motivul pentru care un parlamentar vrea suprataxarea acestor băuturi.

Băuturile cu un conţinut ridicat de zahăr sunt extrem de populare printre români, iar consecinţele se văd: suntem pe primul loc în Europa la incidenţa diabetului zaharat. Proporţia persoanelor adulte (pe segmentul de vârstă 20-79 ani), afectate de diabet, este de 11,6% (aproximativ 1.700.000 de persoane). Tot din cauza alimentaţiei nesănătoase suntem pe a doua poziţie în Europa, după Lituania, în privinţa mortalităţii din cauza bolilor cardio-vasculare. Din cauza acestor cifre ni se pregăteşte un proiect de lege, care va fi depus la Senat săptămâna viitoare, şi care ar putea să ne determine să consumăm mai puţine băuturi cu exces de zahăr. Concret, iniţiativa, care aparţine senatorului USR Adrian Wiener, prevede suprataxarea acestor băuturi. Parlamentarul, care de profesie este medic, susţine că ţările care au aplicat deja această măsură au înregistrat rezultate notabile: consumul de băuturi nesănătoase a scăzut şi, odată cu el, incidenţa unor boli grave.

Preţuri mai mari, consum mai mic

„Este un instrument fiscal recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a contracara povara uriaşă a bolilor cardio-metabolice din lume. Este chiar şi o problemă de securitate naţională. Proiectul prevede accizarea în benzi fiscale, adică în funcţia de concentraţia de zaharuri. Pentru băuturile cu cea mai mare concentraţie, acciza poate ajunge la 20-25% din preţul de la raft. Va fi şi o bandă inferioară, cu acciză mai mică, pentru a stimula producătorii să folosească mai puţine zaharuri. Şi va mai fi o bandă fiscală de siguranţă, neaccizată, pentru băuturile cu mai puţin de 5 grame de zaharuri la 100 de mililitri. Acum, cele mai uzuale băuturi răcoritoare din România conţin peste 100 de grame de zaharuri la un litru“, a explicat, pentru „Adevărul“, senatorul Adrian Wiener, fost manager al Spitalului Judeţean Arad.

Senatorul spune că cel mai mare factor de risc la adresa sănătăţii publice în România este cel alimentar. „E vorba de o speranţă de viaţă a românilor cu 6 ani mai mică decât media europeană. Se moare gratuit, barbar şi absolut evitabil. De altfel, mortalitatea evitabilă în România este de 47%. Cel mai mare factor de risc la adresa sănătăţii publice în România este cel alimentar“, atrage atenţia Adrian Wiener. Conform senatorului, măsuri similare au fost luate în Marea Britanie (2018), Franţa (2012), Norvegia (are taxă pe zahăr din 1922), Irlanda, Mexic şi ar urma să fie adoptate în ţări precum Africa de Sud şi Australia.

Arafat: „Taxa e binevenită“

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a declarat, pentru „Adevărul“, că taxa pentru băuturile dulci este binevenită dacă ea duce la prevenire şi la descurajarea consumului. „Cea mai utilă este prevenirea iar dacă această taxă va descuraja consumul excesiv atunci este foarte bine. Nu trebuie să ne facem un scop din a colecta bani, ci este esenţial să descurajăm consumul de băuturi dulci şi să explicăm efectele acestui consum în aşa fel încât să prevenim bolile care pot apărea: diabetul, bolile cardiovasculare, obezitatea”, a explicat Arafat.

Potrivit acestuia, taxa nu trebuie să transforme băuturile răcoritoare în băuturi foarte scumpe. „Trebuie să fim atenţi în sensul că o băutură răcoritoare să nu ajungă să coste la fel cu băuturile alcoolice pentru că sunt şanse să existe efecte adverse. S-ar crea un paradox. Este nevoie de o analiză serioasă“, a completat oficialul.

Diabetolog: „Ideea este să se simtă la buzunar“

La rândul său, profesorul Viorel Şerban, diabetolog şi nutriţionist, susţine că introducerea unei taxe pentru băuturile dulci ar putea avea efecte pozitive. „În primul rând contează educaţia. Să creşti un pic preţul nu înseamnă neaparat că va fi descurajat consumul. Spre exemplu, dacă preţul ar creşte cu un leu, nu-mi dau seama în ce măsură marii băutori de suc, persoanele care beau un litru pe zi, ar renunţa să mai facă asta. Dacă s-ar dubla preţul, ar fi altceva. Ideea este să se simtă la buzunar“, a declarat profesorul Şerban pentru „Adevărul“.

În ceea ce priveşte obezitatea, specialistul spune că fenomenul este în creştere în România. La fel şi diabetul zaharat, care apare tot mai frecvent în rândul adulţilor. „O astfel de taxă ar putea preveni apariţia obezităţii“, a completat medicul diabetolog.

Medicul Corina Zugravu este de acord că băuturile carbogazoase nu se numără printre cele mai sănătoase alimente. „Cele cu îndulcitor sunt, într-adevăr, mai dezechilibrate. Mult zahăr se găseşte şi în alte produse. Depinde în ce cantitate este consumat. Supraponderabilitatea e dată de un cumul de factori. Un pahar de suc acidulat poate favoriza, în timp, creşterea în greutate“, a declarat, pentru „Adevărul“, medicul Corina Zugravu, specialist în alimentaţie public.

Ce spun reprezentanţii consumatorilor

Şi asociaţiile pentru protecţia consumatorilor susţin proiectul de lege, care ar aduce beneficii pentru sănătatea populaţiei. „Susţinem această iniţiativă. Multe state europene au adoptat deja acest concept, iar rezultatele se văd. Este exact ca în cazul ţigărilor. Este normal să suprataxăm consumul acestor băuturi, ca să nu ajungem să plătim toţi prin sistemul de sănătate. Este un principiu european care ar trebui adoptat cât mai repede şi în România. În plus, ar trebui limitată şi publicitatea la astfel de produse, pentru că, din păcate, consumatorul român nu are încă educaţia de a putea alege în cunoştinţă de cauză“, spune Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor InfoCons. Specialistul spune că presiunile exercitate de producători au împiedicat până în prezent taxarea suplimentară a băuturilor cu exces de zaharuri. „În continuare, presiunea industriei este extrem de mare, aşa cum se întâmplă în cazul ţigaretelor electronice. Se încearcă interpretarea legislaţiei la limita moralităţii“, a mai spus Mierlea.

Îndulcitorii artificiali crează senzaţia de dulce

Un studiu publicat într-o revistă ştiinţifică americană subliniază că, dacă sunt consumate în mod regulat, băuturile carbogazoase pot avea efecte la fel de nocive ca fumatul. Mai mult, studiul a arătat că acest consum scurtează şi speranţa de viaţă, îmbătrândind prematur celulele imunitare.Potrivit cercetătorilor americani, o cantitate de 350 de mililitri de suc conţine aproximativ 150 de calorii şi 9 linguriţe de zahar, iar studiile arată că îndulcitorii artificiali folosiţi în sucuri vor crea senzaţia de poftă de dulce. Sucurile conţin, printre altele, acid fosforic, asta pentru ca gustul lor să fie mai bun. Medicii subliniază că ingredientul are însă şi efecte nocive. Mai exact, oamenii care beau câte 2-3 pahare de suc dulce zilnic au şanse foarte mari să dezvolte carii sau alte afecţiuni dentare. Specialiştii arată că şi incidenţa diabetului este mai crescută în rândul consumatorilor de sucuri acidulate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite