Tăriceanu, despre proteste: Cei care sunt în stradă sunt oameni de bună-credinţă, dar există o manipulare uriaşă în spate. Riscul este să ajungem într-un război civil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică seara, că oamenii care au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de proiectele Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale sunt „nişte oameni de bună-credinţă, dar există o manipulare uriaşă în spate”, existând riscul ca din cauza acesteia să „ajungem într-un război civil”.

”Văd că se discută în continuare de un proiect de amnistie de care nu a discutat nimeni la la nivelul arcului guvernamental. Lucrul acesta nu mă face decât să constat încă o dată că foarte mulţi dintre cei care probabil astăzi sunt în stradă, sunt nişte oameni de bună-credinţă, dar există o manipulare uriaşă în spate. Această manipulare uriaşă nu este decât expresia luptei pentru putere în România. Pe de o parte, avem sistemul care vrea să-şi conserve pârgiile de putere şi pe de altă parte, există o majoritate parlamentară care este legitimată de rezultatul alegerilor din 11 decembrie. Această majoritate a degajat un guvern şi acest guvern s-a apucat să facă treabă”, a declarat Tăriceanu la B1TV.

Preşedintele Senatului a precizat că această manipulare va duce la război civil. "Mergând pe inconştienţa celor care astăzi fac această propagandă şi manipulare şi reacţionând cu aceleaşi arme, riscul este să ajungem într-un război civil până la urmă. (...) Eu cred că trebuie să ne bazăm în continuare pe instituţiile democratice şi sigur avem dreptul să manifestăm cu toţii, libertatea de expresie, nu le contestă nimeni, dar până la urmă instituţiile astea care au căpătat acum şi o proaspătă legitimitate în urma alegerilor trebuie să decidă.(..,) Nu se poate să acceptăm mereu ceea ce s-a întâmplat la Colectiv, acum iarăşi să acceptăm o formulă din asta de presiune nelegitimă, ca să ce? (...) Dacă adversarul meu politic foloseşte arme care nu sunt legale, constituţionale, nimic nu îmi dă dreptul să procedez şi eu la fel. Eu am o responsabilitate în plus, ca majoritate care trebuie să guvernez această ţară şi să conduc Parlamentul. Din acest motiv gândim foarte bine contramăsurile pe care trebuie să le adoptăm", a spus Tăriceanu, potrivit Agerpres.

El a spus despre preşedintele Klaus Iohannis că este un jucător major şi „prizonierul instituţiilor de forţă din România”, precizând că „este nevoie de revenirea la normalitate care înseamnă eliminarea ingerinţelor serviciilor secrete în justiţie, să avem o justiţie independentă, să nu mai avem plimbarea oamenilor cu cătuşe la televizor, abuzuri grave în justiţie, procese care s-au soldat cu oameni condamnaţi şi care şi-au câştigat dreptea la CEDO”.

"Cred că ar fi trebuit în prealabil o anumită pregătire în sens comunicaţional. E un deficit pe care, eu, coparticipant în această coaliţie, mi-l asum. E adevărat că nu am anticipat ceea ce a urmat: descinderea preşedintelui la şedinţa de guvern, manifestaţia de stradă, preşedintele care se duce în mijlocul participanţilor să-i aţâţe şi continuarea acestui război. Probabil că am subestimat reacţia sistemului. Deranjul e foarte mare după cum se vede", a afirmat duminică Tăriceanu, la B1 TV.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite