Tăriceanu, acuzat de corupţie. Procurorii DNA cer un nou aviz de urmărire penală pe numele fostului premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Mediafax
Imagine: Mediafax

Procurorii anticorupţie solicită aviz Preşedinţiei pentru anchetarea lui Călin Popescu Tăriceanu sub acuzaţia de luare de mită, faptă comisă pe vremea când era premier al României, în legătură cu prelungirea nelegală a contractelor pentru licenţe Microsoft. În 2018, DNA a mai cerut aviz pentru anchetarea lui Tăriceanu de la Senat, însă acea solicitare a fost respinsă.

Procurorii DNA spun că urmare a administrării unor probe suplimentare au rezultat elemente de noutate, astfel că au formulat o nouă solicitare,porivit unui comunicat al DNA postat,luni, pe site-ul Direcţie. Călin Popescu Tăriceanu şi-a pierdut calitatea de parlamentar, astfel că anchetatorii nu mai au nevoie de aviz din partea Senatului..

„Persoana respectivă ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă. În schimb, acesta şi-ar fi exercitat atribuţiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăţilor făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, se arată în comunicatul DNA.

Prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autorităţilor judiciare austriece.

Prima solicitare a DNA, respinsă de Senat

La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea DNA, a fost sesizat Senatul României să încuviinţeze efectuarea urmăririi penale faţă de aceeaşi persoană (la acea dată având funcţia de senator), pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective.

La data de 26 mai 2020, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au trimis Tribunalului Bucureşti referatul cu propunerea de confiscarea specială a sumelor de 100.000 euro şi 1.300.000 USD, indisponiblizate în conturile unei companii offshore implicată în săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Anterior, prin rechizitoriu, se dispusese instituirea de măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare în vederea confiscării sumelor de 100.000 de euro şi 1.300.000 USD.

Ce sume au fost confiscate la cererea procurorilor DNA

Prin încheierea finală nr. 324 din 11.11.2020, Curtea de Apel Bucureşti a admis propunerea procurorilor anticorupţie şi a dispus confiscarea sumei de 100.000 de euro şi 1.300.000 de dolari, sumă aflată în conturile bancare deschise de compania offshore implicată în săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Banii respectivi ar reprezenta diferenţa rămasă în conturile bancare ale societăţilor controlate de două persoane fizice (martori) din comisionul remis de compania străină din domeniul IT, pentru a fi plătit funcţionarilor publici din România, în schimbul închirierii, de către statul român, a unor licenţe IT.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite