Târgul de turism: Noi am făcut Unirea de mult!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgul de turism începe vineri, cu o prezenţă semnificativă de peste Prut
Târgul de turism începe vineri, cu o prezenţă semnificativă de peste Prut

Unirea dintre România şi Republica Moldova la nivel de turism s-a făcut de mult timp! Asta susţin reprezentanţii agenţiilor şi patronatelor din turism. Actualul context geo-politic va duce la mărirea numărului de turişti din Basarabia spre destinaţiile româneşti.

Nu doar litoralul este preferat de către turiştii din Republica Moldova, ci şi destinaţiile montane precum Sovata sau Poiana Braşov.

La Târgul de Turism al României care începe vineri în Bucureşti, va fi prezentă o delegaţie importantă din Republica Moldova, reprezentantă la nivel de secretar de stat. Interconectarea sistemelor din turism a început de ceva vreme şi a cunoscut o creştere importantă după eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Paralela 45, Eurolines, Christian Tour şi Mareea sunt jucătorii importanţi de pe piaţa noastră care sunt prezenţi deja la Chişinău. Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, a vorbit despre relaţiile avute cu partenerii de peste Prut. În opinia lui Burcea, basarabenii sunt oameni dornici să muncească şi serioşi. Dorinţa agenţiilor de turism de peste Prut de a învăţa şi a fi pregătiţi pentru piaţa europeană l-au impresionat pe Burcea:

Noi unirea am făcut-o de mult la nivel de turism. Mai trebuie şi ceilalţi să se mişte.

De unde provin problemele

Turismul în sens invers, dinspre România spre Republica Moldova, este îngreunat de faptul că cetăţenilor români nu le este permis accesul peste Prut cu buletinul de identitate normal, cum este cazul în toate ţările europene. Astfel, City Breakurile prevăzute de agenţiile româneşti în Chişinău şi la Cricova au o piedică imensă.

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 a lansat miercuri o campanie de sensibilizare a autorităţilor de pe ambele maluri ale Prutului, pentru a permite trecerea frontierei pe baza buletinului de identitate. ,,La Chişinău trebuie să poţi circula ca la Braşov sau la Constanţa, la Bucureşti sau la Timişoara: liber”, au declarat organizatorii. O manifestaţie publică, sub forma unui lanţ uman care va lega Ministerul de Externe de Ambasada Republicii Moldova are loc duminică la Bucureşti.

image

Slaba pregătire a autorităţilor în domeniu este o altă problemă. La nivel de strategie ministerială pe Republica Moldova, aceasta este sublimă dar lipseşte cu desăvârşire. Cea care ar trebui să se ocupe de această chestiune, Simona Mann, sefa ANT, nu are răspunsuri la întrebările presei care se ocupă de subiect. De altfel, Mann ar trebui să reprezinte defunctul partid Dan Diaconescu, care avea în programul de guvernare unirea cu Republica Moldova.

Simonei Mann i s-a cerut demisia pentru slaba activitate şi blocarea activităţii agenţiilor. "Este incredibil cum Simona Man nu înţelege ce responsabilitate are. În ANT lucrurile merg prost, iar autoritatea duce Guvernul în ilegalitate pentru că legea voucherelor de vacanţă, deşi intrată în vigoare la 1 ianuarie, nu se poate aplica. Din acest motiv hotelierii au pierderi de milioane de lei", a declarat agenţiei MEDIAFAX Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). El spune că Man refuză să semneze diverse proiecte, acestea rămânând blocate, astfel, iar standurile României la târgurile internaţionale de turism se aprobă cu 24 de ore înaintea începerii evenimentului.

Key Facts

- Turiştii basarabeni pot fi atraşi să îşi petreacă vacanţele pe litoralul românesc prin oferte de early-booking. Un turist din Republica Moldova va plăti 30 de euro pentru 5 nopţi de cazare, în perioadele de extrasezon, la un hotel de 1 stea, respectiv 36 de euro la un hotel de 2 stele. 

- Delta Dunării şi Transilvania sunt destinaţii mai puţin cunoscute şi promovate în Republica Moldova de-a lungul timpului, dar care trezesc în acest an un interes deosebit.

- Pentru sezonul de iarnă, destinaţiile cheie ale basarabenilor sunt staţiunile Sovata, Predeal, Poiana Braşov şi Slănic Moldova. Turiştii din Republica Moldova au manifestat un interes ridicat, în sezonul de iarnă precedent, pentru conceptul de înscrieri timpurii, care presupune reduceri de până la -40% pentru Revelion şi sărbătorile de iarnă, precum şi zile gratuite de vacanţă. În afară de promoţiile pentru Turcia şi Grecia, turiştii din Republica Moldova nu sunt familiarizaţi mult cu ofertele de înscrieri timpurii (early booking).

- În 2013, înainte de eliminarea vizelor, prin intermediul agenţiilor de turism şi turoperatorilor din Republica Moldova au plecat în străinătate 157,6 mii de turişti şi excursionişti, cu 7,3% mai mult comparativ cu 2012. Majoritatea cetăţenilor moldoveni au plecat în scopuri de odihnă, recreere şi agrement (97,9%). În acest context, România a fost vizitată de circa 15.000 de turişti basarabeni, majoritatea absolută alegând staţiunile montane, în timpul sezonului de iarnă.

- Având în vedere problemele existente în Ucraina, se aşteaptă o creştere a turiştilor basarabeni care vin pe litoralul românesc. Destinaţiile obişnuite cum ar fi plajele Mării Negre din regiunea Odessa (teritorii din România interbelică) vor fi înlocuite cu Mamaia, Venus sau Eforie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite