Tarcea, în război cu Savonea: „E pentru prima oară când un preşedinte CSM ar pune în discuţie decizii irevocabile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, a declarat, luni, după ce Lia Savonea a anunţat că va convoca Secţia pentru judecători pentru a stabili responsabilitatea conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la modul de formare a competelor de 3 judecători, că este pentru prima oară când un şef al Consiliului Superior al Magistraturii ar pune în discuţie hotărâri judecătoreşti irevocabile.

„Pentru prima oară, un preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care este garantul independenţei justiţiei, ar pune în discuţie hotărâri judecătoreşti irevocabile, definitive şi, şi mai rău de atât, ar pune în discuţie hotărâri pronunţate în recurs în interesul legii pentru că Înalta Curte s-a pronunţat încă din anul 2006 într-un recurs în interesul legii ni se explică în materie de organizarea completului sunt aplicabile dispoziţiile din legea 304 modificată, şi nu cele din legea 78 pe 2000. De altfel, legea 78 pe 2000 nici nu era aplicabilă Înaltei Curţi, ea era aplicabilă doar instanţelor inferioare, pentru că articolul 29, alineatul 2 face referire la complete specializate alcătuite potrivit legii 92/92, iar legea 92/92 nu viza Înalta Curte pentru că, la acea dată, Înalta Curte avea o lege separată, o lege specială, dar toate acestea vor trebuie lămurite în decizia Curţii Constituţionale. Preşedintele Secţiei Penale, care provine de la o curte de apel care avea obligaţia de a constitui complete specializate, a ridicat această problemă în cadrul Colegiului de conducere. Fiind o problemă inclusă pe ordinea de zi, a trebuit să se răspundă acestei probleme şi s-a răspuns în sensul că toate completele sunt specializate”, a declarat Cristina Tarcea, la sediul CSM, conform mediafax.ro.

Reacţia preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vine după ce preşedintele CSM, Lia Savonea, a declarat, în contextul deciziei CCR privind completele specializate de la ÎCCJ, că va convoca Secţia pentru judecători a Consiliului pentru a stabili responsabilitatea conducerii instanţei supreme şi, probabil, va fi dispus un control al Inspecţiei Judiciare. Potrivit şefei CSM, responsabilităţile privind constituirea completelor revine conducerii Înaltei Curţi. Mandatul Cristinei Tarcea se va încheia în luna septembrie a acestui an şi nici nu şi-a depus candidatura pentru al doilea mandat.

Cristina Tarcea a precizat, luni, că aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale, pe completurile de 3.

„Trebuie să aşteptăm motivarea, să vedem şi noi despre ce e vorba pentru că, se pare, aşa cum sună comunicatul de presă şi dispozitivul publicat, că s-a validat o hotărâre a Colegiului de conducere din ianuarie 2019 şi acest lucru trebuie lămurit pentru că în acea hotărâre nu s-a făcut altceva decât să se aprobe funcţionarea în continuare a tuturor completelor, ca şi complete specializate. În această situaţie, normal, se pune întrebarea care este rostul şi justificarea rejudecării cauzelor? Dar om vedea, probabil ne vom lămuri din motivarea deciziei. Binenţeles că erau toate specializate, există şi un ordin al preşedintelui instanţei supreme, de fapt, ordine din 2003, 2004, în care se precizează faptul că toate completele Secţiei Penale sunt specializate pe judecata faptelor de corupţie. Toate astea au fost depuse la dosar, dar urmează să vedem de ce au fost înlăturate. Da, e posibil să avem surprize, pentru că urmează să explice de ce este valabilă hotărârea Colegiului de conducere de la începutul anului şi, dacă este valabilă, de ce s-ar impune totuşi rejudecarea. Nu ştiu cum or să facă, dar aşteptăm motivarea”, a mai spus preşedintele ÎCCJ.

CCR a admis sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completelor specializate în cazurile de corupţie, obiecţie făcută de Florin Iordache. Decizia de admitere a fost luată cu 5 voturi „pentru” şi 4 „împotrivă”, din totalul de nouă judecători ai Curţii Constituţionale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite