Tăranii din Iaşi nu mai fac agricultură cu sapa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aruştei se declară nemulţumit de numărul mic de asociaţii agricole din judeţ, şi de modul haotic în care se lucrează terenul.În judeţul Iaşi sunt cultivate peste 380.000 de ha de teren,

Aruştei se declară nemulţumit de numărul mic de asociaţii agricole din judeţ, şi de modul haotic în care se lucrează terenul.
În judeţul Iaşi sunt cultivate peste 380.000 de ha de teren, principalele culturi fiind cele de grâu, porumb şi sfeclă de zahăr. La doar câteva luni până la aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, şefii Direcţiei Agricole spun că, în judeţul Iaşi, cea mai mare parte a terenului se lucrează mecanizat. "Acum nu se mai lucrează manual decât 70.000 de ha, din totalul de 380.000. S-au dus vremurile când oamenii se trezeau dimineaţa, îşi luau sapa şi plecau la câmp", spune Constantin Aruştei, şeful DADR. Că ieşenii nu mai vor să lucreze pământul manual, este de părere şi Liviu Bulgaru, directorul adjunct al Oficiului de plăţi pentru dezvoltare rurală. Potrivit lui Liviu Bulgaru, în judeţul Iaşi SAPARD-ul a acordat cele mai multe finanţări pentru achiziţionarea de utilaje agricole. "Din cele peste 356 de milioane de euro, cât a primit Iaşiul în ultimul an, aproape jumătate au fost acordate pentru achiziţionarea de maşini şi utilaje agricole. De la 1 iulie 2005 şi până acum, au primit finanţare 55 de astfel de proiecte", precizează adjunctul Oficiului de plăţi. Gheorghe Florea, din comuna Belceşti, foarte mândru de tractorul nou-achiziţionat, spune că "a trecut vremea sapei". "Nu mai vreau să fac agricultură decât cu tractorul meu. Uite, ce merge… M-am săturat de vremurile când luam sapa, şi hai! la câmp cu nevasta şi copiii", spune, cu aer de intelectual, Gheorghe Florea.

Prea puţine asociaţii agricole
Deşi se declară mulţumiţi de gradul de mecanizare a agriculturii în judeţ, şefii Direcţiei Agricole atrag atenţia asupra numărului mic de asociaţii. "Avem peste 100 de asociaţii agricole, în diferite forme, mai mari sau mai mici. Ceea ce face ca doar 35% din suprafaţa arabilă a judeţului să fie lucrată prin asocierea agricultorilor", spune Constantin Aruştei. În opinia şefului DADR, în cel mult un an ar trebui să se dubleze suprafaţa agricolă lucrată prin asociaţii. Aceasta, cu atât mai mult cu cât, în opinia lui Constantin Aruştei, asocierea agricultorilor va duce nu numai la comasarea terenurilor, dar şi la câştiguri mai mari. "În judeţul Iaşi oamenii mai lucrează încă mult pe parcele de unul-două ha… Acolo unde terenul a fost însă comasat, anul trecut am obţinut şi 7.000 de tone de grâu la hectar, în condiţiile în care media pe judeţ era de 3.500 de tone. Oamenii ar trebui să înţeleagă că prin asociere vor putea obţine şi preţuri mai bune la recoltă", încheie Constantin Aruştei, şeful DADR Iaşi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite