Taragotul lui Dumitru Fărcaş, furat dintr-un microbuz parcat la Ateneu, ar fi fost găsit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Fărcaş nu a mai putut susţine concertul de la Ateneul Român
Dumitru Fărcaş nu a mai putut susţine concertul de la Ateneul Român

Interpretul Dumitru Fărcaş a rămas fără taragot după ce acesta i-a fost furat, sâmbătă, dintr-un microbuz parcat în faţa Ateneului Român, astfel că artistul nu a mai putut cânta la spectacolul aniversar al lui Gheorghe Zamfir. Naistul Gheorghe Zamfir a declarat că instrumentul furat este unit şi nu poate fi vândut cu uşurinţă, precizând că acest furt reprezintă un dezastru naţional.

UPDATE 09.20 Un bărbat din Bucureşti a predat poliţiei un taragot pe care susţine ca l-a găsit duminică seară pe o bancă de pe bulevardul Basarabiei. El a predat instrumentul poliţiştilor de la Secţia 1 din Capitală şi a fost lăsat să plece, după ce a dat delaraţii. Oamenii legii urmează să stabilească dacă taragotul este cel al maestrului Dumitru Fărcaş.


Dumitru Fărcaş a declarat că taragotul Stowasser, care i-a fost furat sâmbătă, este instrumentul său de suflet, pe care a cântat timp de 55 de ani.

„Toată viaţa am cântat pe acest instrument. Este instrumentul meu de suflet, de 55 de ani cânt pe el", a spus Dumitru Fărcaş, citat de Mediafax.

El a precizat că are şi un instrument de rezervă, pe care poate să-l folosească. „Am o rezervă, dar rezerva e rezervă. Ăsta e instrumentul meu de suflet, care m-a consacrat. Cu el am debutat, cu el am cules trofeele şi toate titlurile", a spus Dumitru Fărcaş.

Fărcaş a mai spus că taragotul şi un acordeon au fost furate dintr-o maşină, care era parcată chiar în faţa Ateneului Român din Bucureşti.

„Noi am venit de la Slobozia la concertul lui Gheorghe Zamfir. Am avut concert acolo. Şi la ora 15.30 am parcat în faţă la Ateneul Român şi ne-am dus până în hol, să vedem cum se desfăşoară programul. La 19.00 aveam spectacolul. Şi cât am stat noi în hol la Ateneu, şoferul l-a luat cineva şi l-a ţinut de poveşti, l-a dus lângă o copertină acolo, şi alţii au operat, au luat geanta cu taragotul şi acordeonul şi au dispărut cu ele. Apoi a venit poliţia şi am dat toate declaraţiile", a spus Dumitru Fărcaş.

El a precizat că nu avea asigurare pe instrumentele furate.

Gheorghe Zamfir: Este un dezastru naţional

Naistul Gheorghe Zamfir a declarat că a fost foarte afectat de faptul că Dumitru Fărcaş nu a mai putut participa la gala aniversară „Zamfir - 50 de ani pe scenă" de la Ateneul Român.

„Cu o oră înainte de a intra în scenă n-a mai venit în culise, cum trebuia, şi am aflat de acest dezastru naţional. Este instrumentul celui mai mare taragotist. Este un act incalificabil. Este un act criminal. Am fost sub şoc, era să fac infarct când am auzit. Şi ştiam că nu se mai poate face nimic în sensul participării maestrului Fărcaş la spectacol, participare care fusese prevăzută de luni de zile, şi ştiam că nu se mai poate face nimic în faţa unui asemenea dezastru. A trebuit să mă reculeg şi să merg mai departe", a spus Gheorghe Zamfir, citat de Mediafax.

Valoarea instrumentului nu poate fi estimată

Acesta a mai precizat că taragotul furat este un taragot Stowasser original, echivalentul viorilor Stradivarius.

„Valoarea sa nu poate fi estimată. Nu are preţ. E toată viaţa unui artist”, a spus Gheorghe Zamfir.

El a mai afirmat că Dumitru Fărcaş a cântat toată viaţa pe acest taragot. 

„Cânta de când îl ştiu eu, de 50 de ani cânta pe el. Eu am naiul meu, pe care cânt din 1961. Vă daţi seama ce s-ar fi întâmplat dacă cineva îmi fura naiul, ce catastrofă nu naţională, ci mondială. Nu mai puteam să practic meseria mea. E ca şi cum i-ai fi furat Guarneriul lui George Enescu. Vă daţi seama ce s-ar fi întâmplat? Ce tragedie. Oamenii aceştia lovesc în cultura noastră, în tradiţiile noastre de milenii. Nu se poate să se ierte aşa ceva. Nu s-a furat o cravată sau o bijuterie nu ştiu de care", a mai spus Gheorghe Zamfir.

El a precizat că vrea să îi ofere lui Dumitru Fărcaş un faragot Stowasser, care face parte din colecţia de instrumente a naistului.

„Am şi eu un taragot Stowasser în colecţia mea de instrumente şi, dacă el e de acord, vreau să i-l ofer, să-şi dea seama cum sună, până când i-l găsesc pe al lui. Pentru că cel care l-a furat nu are ce să facă cu instrumentul acesta. Acest instrument nu se poate folosi, decât să-l ascundă 15 ani - 20 de ani şi după aia să-l vândă cine ştie la cine (...) Dar unde să-l vândă, că numai în Ungaria cântă câţiva la taragot şi în România câţiva (...) Unde să-l vândă? În America, în Olanda? Acolo nu se cântă cu taragotul. Este un instrument unic şi care nu se foloseşte decât în România", a mai spus Gheorghe Zamfir.

Taragotul, furat chiar din centrul Capitalei

Potrivit unor surse din Poliţia Capitalei, furtul s-a produs sâmbătă după-amiază, fiind reclamat la Poliţie în jurul orei 17.45.

„Taragotul şi un acordeon au fost furate dintr-un microbuz parcat în faţa Ateneului Român, care fusese lăsat neasigurat. Bunurile furate valorează aproximativ 7.000 de euro", au spus sursele citate.

Dumitru Fărcaş şi alţi artişti sosiseră la Ateneu pentru a participa la spectacolul aniversar „Zamfir - 50 de ani pe scenă". Hoţii au acţionat după ce aceştia au coborât din microbuz. Cel mai probabil, ei ar fi găsit o uşă a microbuzului deschisă.

Poliţiştii fac cercetări pentru a da de urma celor care au furat taragotul şi acordeonul.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite