Talpeş: Cum a devenit o ţintă Laura Codruţa Kovesi în scandalul Black Cube

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Talpeş crede că Laura Codruţa Kovesi a a deranjat personaje importante, care au interesul să o discrediteze FOTO Eduard Enea
Ioan Talpeş crede că Laura Codruţa Kovesi a a deranjat personaje importante, care au interesul să o discrediteze FOTO Eduard Enea

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a devenit o ţintă pentru compania de investigaţii private Black Cube după ce ar fi lezat anumite interese economice de grup, apreciază fostul director al SIE, Ioan Talpeş, care a fost invitat la „Adevărul Live“.

„Este vorba de interese particulare, de grup“, apreciază fostul director al SIE, referindu-se la acuzaţiile de spionare a şefei DNA Laura Codruţa Kovesi aduse firmei israeliene Black Cube.

„Problema trebuie privită în substanţa ei. În Bucureşti sunt zeci de astfel de grupuri. De ce? Pentru că a devenit o practică globală de informare“, a adăugat invitatul jurnalistului Cristian Unteanu.

„Este foarte clar ce reprezintă Laura Codruţa Kovesi. Au vizat informări despre anumite activităţi care se desfăşoară în România, nişte jocuri în care sunt implicaţi decidenţi. Este vorba de personaje cărora le spunem oameni de afaceri. Dintre cei care ajung pe mâinile DNA sau DIICOT, toţi sunt oameni de afaceri. Iar afacerea cea mai fabuloasă este jaful împotriva statului român“, a afirmat Ioan Talpeş. Acesta crede că şefa DNA a ajuns să deranjeze personaje grele, iar singura soluţie de anihilare a sa ar fi fost compromiterea.

„Doamna Kovesi poate să fi ajuns la statutul de superpersonalitate, care trebuie lichidată cu orice preţ, dar lichidată nu fizic, ci ca formulă de putere, distrugându-i credibilitatea. Până acum, meciurile astea au fost interne. Jocul mioritic prin fiecare încerca să-l radă pe celălalt. Aici excede limite jocului practicat până acum în România. Asta înseamnă că mijloacele statului de protejare a persoanelor şi instituţiilor sunt reduse“, a spus fostul director al SIE. 

Cât priveşte persoana sau grupul aflate în spatele operaţiunii Black Cube, Ioan Talpeş exclude o implicare românească. Potrivit acestuia, ar putea fi vorba de cetăţeni israelieni.

„Este destul de greu ca un român să fi cerut Black Cube o asemenea operaţiune. Pentru că astfel de companii operează şi pe încredere, nu se bagă în toate abordările. Numai dacă problematica este foarte serioasă şi excede condiţia unor simple afaceri sau afaceri cu repercursiuni grave.
După ce s-ar fi făcut operaţiunea aceasta, urma să o influenţeze pe doamna Kovesi prin şantaj sau să o dărâme. Cam aşa se operează. Sau să obţină ceva care este favorabil unor persoane. Toată treaba asta a apărurut în momentul în care au fost enunţate numele unor personaje, israelieni, angajate în România în zone de afaceri foarte serioase. Asta îl face pe oricare să gândească la o chestiune ce ţine de zona afacerilor. Vorbim de unul dintre cei mai bogaţi israelieni, care ar putea să fie el cel interesat“, a mai spus Talpeş.

Steimetz-Truică-Prinţul Paul

În ultima vreme, DNA a investigat mai multe dosare în care sunt implicaţi cetăţeni israelieni. Este de notorietate cazul lui Remus Truică şi al lui Paul al României, implicaţi în retrocedări ilegale, în care procurorii anticorupţie au pus sub inculpare şi au cerut arestarea unor personaje extrem de influente din Israel: Shimon Shevez - fost şef de cabinet al fostului premier israelian Iţhak Rabin, Benjamin „Beny“ Steinmetz – unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri israelieni, cu o avere estimată la 3,5 miliarde de dolari, Moshe Agavi - Moshe Agavi, Country Manager BSG Group, companie care aparţine lui Beny Steinmetz, şi  Tal Silberstein, om de afaceri şi consultant politic, de ale cărui servicii au beneficiat, printre alţii, Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Viorel Hrebenciuc.

În ordonanţa procurorilor DNA se arată că, începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică, Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz, Moshe Agavi, dar şi alte persoane, au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de inculpatul Al României Paul Philippe, prin oferirea de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi, instigarea şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare şi prin traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici.

Pentru a pune în practică planul infracţional, Paul Philippe i-a promis lui Remus Truică şi asociaţilor lui din grupul infracţional o cotă-parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România şi, ulterior, le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe din ţară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuşi, în mod injust, obţinerea bunurilor revendicate şi punerea în posesia lor. Printre proprietăţile revendicate ilegal de Paul Philippe se numără fosta fermă regală Băneasa şi Pădurea „Fundul Sacului“, din Snagov.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite