Talpeş, despre cei 16 spioni români pe care Revoluţia i-a prins în SUA: Nu s-a întors niciunul. Erau deja în relaţie cu FBI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Talpes la Adevarul Live FOTO David Muntean

Fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Ioan Talpeş, a mărturisit la Adevărul Live că România avea, la Revoluţie, 16 spioni în Statele Unite ale Americii. Aceştia au fost retraşi oficial în 1993, însă au refuzat să se întoarcă în ţară. Potrivit lui Talpeş, niciunul nu s-a întors acasă în acel moment. Ei aveau deja relaţii cu FBI şi deveniseră cetăţeni americani.

Ioan Talpeş spune că subiectul spionilor români din SUA a fost discutat la o întâlnire la care a participat el, fostul preşedinte Ion Iliescu şi directorul FBI de la acea vreme. 

„Când am fost la Washington, în 1993, România era singurul stat din Est care nu avea relaţii cu SUA în materie de servicii. [...] Am avut acolo o conferinţă pe tema <<Civilizarea serviciilor româneşti>>. [...] A doua zi, am fost invitat la masă de şeful FBI. Am fost eu, Ion Iliescu şi şeful FBI. S-a convenit că trebuie să intrăm în această deschidere mai mare care se făcuse, odată cu predarea de toate serviciile celelalte din ţările foste socialiste, în afara Rusiei, a oamenilor lor din SUA”, a povestit Ioan Talpeş.

Fostul şef SIE spune că a convenit cu şeful FBI să retragă toţi agenţii români în decurs de un an. Aceştia ar fi fost, însă, deja racolaţi de americani.

„El convenea ca respectivii să mai rămână încă un an pe teritoriul SUA, şi nu numai că convenea să rămână - era gata să înceapă aranjamentele în care noi intram într-o comunicare de prietenie şi colaborare de viitoare alianţă. Aşa ceva, în zona serviciilor, nu se practică, decât dacă respectivii care operaseră pe teritoriul SUA erau deja într-o relaţionare directă cu FBI”, explică fostul şef SIE.

El spune că pe teritoriul Statelor Unite s-ar fi aflat la acel moment 16 agenţi. Niciunul dintre cei 16 agenţi nu s-a mai întors acasă. Ar fi putut fi acuzaţi de trădare, dar erau deja cetăţeni americani.

„Un an după ce m-am străduit, le-am trimis de trei ori apelul, nu s-a întors niciunul. Asta înseamnă trădare de patrie”, spune Talpeş. Nu au fost, însă, puşi sub acuzare, pentru că „erau deja cetăţeni americani. Ajungeam la o situaţie dezavantajoasă, fără sens”. 

”Ei se aflau în poziţia de dezertori şi trădători”, consideră fostul director SIE.

Totuşi, potrivit lui Talpeş, cei 16 „nu făceau mai nimic” în Statele Unite.

„Nu a fost spion român pe teritoriul american care să desfăşoare acţiuni clasice de spionaj împotriva SUA, cu impact asupra unor acţiuni militare, strategice, sau de altă natură. Ai noştri urmăreau doar un spionaj tehnic, care se făcea de către toţi, inclusiv de către SUA, şi erau în zone de influenţă în care capacitau diverse personalităţi pentru a-i face favorabili unei colaborări cu ROmânia, şi economic, şi politic, mai ales în materie de Clauză [clauza naţiunii celei mai favorizate - n.r.]”, spune Talpeş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite