Tactici mafiote. Oprescu negocia să cumpere tăcerea unui director corupt din Primărie cu 5.000 de euro pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Sorin Oprescu voia să-i cumpere tăcerea unui fost director din Primăria Capitalei – arestat pentru mită anul trecut, şi care ar fi ameninţat cu dezvăluiri. Este vorba de Mădălin Dumitru – fost şef al Direcţiei Generale Infrastructură şi Servicii Publice din subordinea primarului Capitalei, până la data de 5 iunie 2014, când a fost reţinut de procurorii DNA.

Detaliile apar în referatul DNA de propunere de arestare preventivă în cazul lui Sorin Oprescu.

Edilul a discutat, pe 30 august 2015, cu Cornel Bogdan Popa – şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), care purta pe el aparatură de înregistrare. Popa are calitatea de suspect la DNA, este cercetat în stare de arest la domiciliu pentru patru infracţiuni de luare de mită, dar a acceptat să colaboreze cu procurorii şi să înregistreze ambiental discuţiile.

La întâlnire, primarul ar fi simţit că este ceva în neregulă cu Popa, şi a încercat să-i facă o confidenţă:  „Pentru că am să-ţi spun ceva la ureche acum când ieşim, o surpriză neplăcută pentru mine pe următoarea chestie”, detaliind apoi în şoaptă, la ureche, că „Mădălin a vorbit cu Mircea … şi Mircea mi-a spus: «Bă, ăsta a zis „Dom’le, şi eu am tăcut din gură!”»,  «Păi şi ce ... (expresie obscenă- n.r.), ai avut tu vreo treabă cu mine?», «Dom’le, îmi dai şi mie 10.000 pe lună!»”, povestea primarul cum ar fi decurs totul.

„Am vrut s-o sprijin atunci cu avocaţi“

Mădălin Dumitru a fost arestat preventiv (iunie 2014 - ianuarie 2015), apoi a fost în arest la domiciliu (ianuarie 2015- iunie 2015), şi este judecat, în prezent, pentru corupţie sub control judiciar. Oprescu i-a mai povestit lui Popa că a încercat să-l ajute pe Mădălin Dumitru, să „o sprijine pe soţie”, mai exact arătând că :„Lu’ ăsta chiar nu ştiu pentru că nevastă-sa e puţin cam ciudată. Am vrut s-o sprijin atunci cu avocaţi”. În continuare, primarul a arătat cum a negociat suma cerută drept „preţ al tăcerii”: „Eu cu … 18, vreo 20 să zicem”, „Şi-atuncea am căzut de acord  aşa că na,  după ce termină cu …”, „O să conteze pe un 5.000 şi-am trecut pe …, ca să pun să …”. Astfel, ar fi negociat o sumă de 5.000 de euro/lună, bani pe care urma să-i primească Mădălin Dumitru, ca preţ al tăcerii, după ce termină cu problemele sale.

Avocatul lui Sorin Oprescu, Alexandru Chiciu, ne-a declarat că clientul său a negat acuzaţiile procurorilor şi că „celelalte aspecte prezentate de procuror nu formează obiectul inculpării”. „Sorin Oprescu este acuzat de o singură infracţiune de luare de mită, constând în aceea că ar fi primit 25.000 de euro în septembrie 2015, ca să fie de acord cu încheierea unui contract între o societate denunţătoare şi Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului (CCPBPB),  contract care s-a încheiat patru luni mai devreme”, ne-a precizat Alexandru Chiciu. Sorin Oprescu este arestat preventiv pentru 30 de zile din 5 septembrie 2015.

Mădălin Dumitru s-a remarcat prin opulenţă

Mădălin Dumitru este judecat pentru mai multe infracţiuni de corupţie (luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu etc) privind modul în care a primit şpagă de la reprezentanţii unor firme în schimbul unor lucrări în subcontractare, avize/aprobări, sau al efectuării plăţilor la timp.  Soţia acestuia, Cristina Dumitru, a fost interceptată atunci când îl mustra pe fostul director, deoarece a atras atenţia asupra lui prin achiziţiile de firmă.

„Dacă ai sărit ca boul din Louis Vuitton, primele discuţii pe care le-ai avut tu la Primărie şi pe care le-ai uitat în ultima vreme, la ce se refereau? Să nu veniţi cu mărci. Da? Să nu vă afişaţi, da? Ce ţi-am zis eu? Că te duci să te dai în spectacol şi să te întrebe lumea: «De ce?», cum l-au întrebat pe nu ştiu cine de ceasul pe care îl poartă în emisiune”, suna reproşul soţiei. 

„Am zis eu ceva de Polo vreodată? Nu. Am zis eu ceva de Passat vreodată? Nu. Am iubit Touaregul? Da. Am... Nu mi-a plăcut Mitsubishi. Ţi-am spus că nu-mi place ca maşină. După aceea, după ce l-ai luat, am zis, ce am zis? ... Să trecem peste Mitsubishi. Ce a urmat? Am zis ceva când ai luat ML-ul? Nu. Am zis ceva când ai luat E-ul? Nu. Nu poţi să-mi reproşezi că încercam să te aduc cu picioarele pe pământ”, se văita Cristina Dumitru. „Şi la cât de deşteaptă erai, puteai să-mi spui: «Bine mă, bine că ţi-ai făcut fetişul ăsta, dar părerea mea e să nu te duci cu ea la muncă»”, îi replica directorul.

Cine sunt denunţătorii

Potrivit datelor din dosar, ancheta în acest caz a demarat după ce o societate şi mai mulţi afacerişti au făcut denunţuri, în martie 2015,  la DNA, în care dezvăluiau că trebuiau să plătească mită pentru a primi contracte publice. Este vorba de firma Green Line Construct şi Teodor Gogonea, Cristina Gogonea şi Octavian Alin Pietroi. Denunţurile l-au vizat, în special, pe Cornel Bogdan Popa, director la Palatele Mogoşoaia până în ianuarie 2014, apoi şef al Administraţia Cimitirelor, ambele instituţii erau în subordinea primarului, dar şi pe alţi directori.

După cum am arătat,  Popa a făcut denunţuri la DNA, pe 23 august 2015 şi 28 august, şi a povestit că totul începe în  2014. Atunci, Oprescu i-ar fi reproşat că sunt mai multe reclamaţii la adresa sa, că ar fi luat mită. În consecinţă, Popa ar fi convenit cu Cristian Stanca, zis „Grenadă”, fost şofer al primarului şi persoană de încredere a acestuia, să-i dea primarului o parte din şpăgi. Obiectivul urmărit: să nu fie dat afară de Oprescu.  Popa a povestit că în circa nouă ocazii, el şi „Grenadă” i-ar fi remis lui Oprescu, la vila acestuia din Ciolpani,  sume între 20.000 şi 60.000 de euro, în total circa un milion de euro. Primarul şi-ar fi schimbat şi comportamentul faţă de Popa: nu mai stătea 4-5 ore în anticamera lui Oprescu, ci 3-5 minute, edilul era mai deschis faţă de el, iar virarea de credite pentru ACCU era semnată imediat.  Şoferul „Grenadă” a fost mutat cu serviciul, inspector la ACCU- ca persoană de încredere a primarului pe lângă Popa.

Popa a intrat astfel în cercul de încredere al primarului. Astfel, s-a ajuns în situaţia în care şeful ACCU se afişa împreună cu Oprescu la diferite evenimente la care altfel n-ar avea acces - recepţii la ambasade, la Palatul Cotroceni, participarea la vizite oficiale în străinătate, cum a fost cea din SUA, deşi a fost singurul şef de instituţie publică din subordinea primarului din delegaţie şi în ciuda faptului că nu pare a exista o logică pentru care directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor trebuia să fie prezent. „Doamnă, hai să ne înţelegem, eu pe ăsta îl vreau liber şi sănătos. Mi-a făcut treabă la Mogoşoaia, l-am pus acolo să-mi facă treabă şi la… Cimitire”, explica, într-o discuţie ambientală, Sorin Oprescu, simpatia pentru acesta.  

Primele suspiciuni, pistă falsă

În urma denunţurilor, monitorizarea celor implicaţi în acest caz – în special a directorilor din Primărie – a început în aprilie 2015. Au fost vizaţi atât Cornel Bogdan Popa şi Cristian Stanca, zis „Grenadă“, dar şi: Mircea Octavian Constantinescu - director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Şupeală, directorul general şi respectiv directorul adjunct al CCPBPB, şi oamenii de afaceri Claudiu Bengalici- zis, „Ben“, Romeo Albu şi Ion Niţă, zis „Ochelaristu’“.

Potrivit DNA, afaceriştii erau folosiţi pentru a albi banii din mită. O parte din şpagă ar fi ajuns şi la alte persoane, dar ancheta este în curs. Mai multe întâlniri de taină au fost înregistrate. Astfel, Popa se lăuda în interceptările ambientale cum a împărţit o mită de 12 milioane de lei: „Păi da. La toată lumea am dat. Eu am rămas cu 350 de mii“, „lui Cristi …, cred că în jur de 300 de mii. 250-300, să-şi facă şi el socoteala. 250 sau 300“, „50 sau 70 de mii am dat lui Sorin şi la Curte“, „Păi nu ştiu, i-am dat 30 de mii, 20 de mii, de euro vorbesc“ (ar fi vorba de bani care au ajuns la Curtea de Conturi - nota DNA). „M-a luat şefu’ într-o delegaţie la Paris“, „de trei ori la Viena“, confirmând că el a plătit sumele aferente acestora. „Dar cine a plătit-o?!“.

 „Ăsta a fost servitoare la ăla în casă“

La sfârşitul lunii august, cei implicaţi în anchetă au devenit suspicioşi, primul care şi-a dat seama a fost şoferul „Grenadă“. Pe 28 august, Oprescu, într-o discuţie cu Popa, a arătat că una dintre persoanele cu care avusese întâlnirea anterioară i-a comunicat că „Aveţi grijă cu şoferul ăla!“ deoarece „se pare că  e … Şoferu’ este prieten cu Nuţu, ceva!“. „Grenadă“ este rudă prin alianţă cu interlopul Nuţu Cămătaru. Edilul a răspuns:  „Dom’ne, nu mai e şoferul meu! Între timp a devenit inspector!“. Pe 2 septembrie, Oprescu revine cu subiectul „Grenadă“. „Şi m-am dus pe fir, să văd de unde. Mă interesa foarte tare că...“, „Idiotul ăla, n-am cum să-i spun altfel, vorbeşte prostii, atenţie, vorbeşte prostii“.

„Prima dată am crezut că este legată de Cămătari pentru că am văzut ce s-a întâmplat (mai mulţi membri ai clanului Cămătaru au fost reţinuţi pentru scandal la Curtea de Apel Bucureşti-  n.r.). Şi, bineînţeles, probabil, să vadă ăştia ce... Într-adevăr, i-au făcut o supraveghere de influenţă, în sens... Altfel nu...“, spunea primarul. „Dar din ce mi-a transmis el a fost, de-aia m-am gândit imediat la Cămătari, nu la... Am zis dom’le, reţea, chestii, ăsta a fost servitoare la ăla în casă“, „Şi-am zis: «Bă, hai că omul vrea să ne ferească pe noi!»“, să nu zică că cine ştie ce ai făcut, că nici n-ai nimic şi după aia te ia de fraier că de-asta, că «Bă, dar ce-i iubirea asta?»“.

Potrivit DNA, ultima remarcă a primarului reprezintă modul în care era percepută în exterior relaţia dintre Oprescu, „Grenadă“ şi Popa. În seara de 5 septembrie, Popa l-a înregistrat pe Oprescu, în casa din Ciolpani a primarului,  atunci când i-a dat 25.000 de euro „25 de la Mogoşoaia“. Reacţia primarului: „Da, da, da! Mulţam!“. Pe 6 septembrie, edilul a fost reţinut pentru luare de mită.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite