Tablourile din patrimoniul mondial furate din Rotterdam, arse într-o sobă alături de şoşoni din cauciuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şapte tablouri au furate anul trecut dintr-un muzeu din Rotterdam FOTO www.sonhaber.nl
Şapte tablouri au furate anul trecut dintr-un muzeu din Rotterdam FOTO www.sonhaber.nl

Cele şapte opere de artă, patrimoniu mondial, furate din Muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost arse în soba din casa mamei lui Radu Dogaru, unul dintre suspecţii în acest caz. Tablouri pictate de Pablo Picasso, Henri Matisse sau Paul Gauguin ar fi ajuns cenuşă alături de bucăţi de lemne şi şoşoni din cauciuc.

Olga Dogaru, mama unuia dintre suspecţii furtului de tablouri din Rotterdam a declarat în faţa procurorilor că operele de artă au fost îngropate iniţial în curtea unei case părăsite, după care le-a îngropat într-un cimitir, iar mai apoi le-a ars în soba casei sale din comuna Carcaliu, judeţul Tulcea.

După arestarea fiului meu, în ianuarie 2013, m-am speriat foarte tare, înţelegând că fapta comisă de ei este gravă, întrucât bunurile pe care le-au sustras au o valoare foarte mare. (...) Teama mea a fost accentuată şi de faptul că nu am mai putut să iau legătura deloc cu Radu, întrucât, având buletinul expirat, nu am putut să-l vizitez la arest”, le-a spus Olga Dogaru procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

De asemenea, aceasta a explicat felul în care au fost transportate şi depozitate toate cele şapte tablouri.

„Eu cu Nataşa (prietena lui Radu Dogaru – n.r.) am împachetat fiecare tablou în câte o pungă de plastic, apoi trei tablouri le-am pus într-un sac de plastic, pe care l-am închis şi patru tablouri într-un alt sac, rezultând astfel două colete. Aceste două colete conţinând cele 7 tablouri le-am pus împreună într-un alt sac. Am făcut acest lucru întrucât intenţionam să le îngropăm şi doream să le protejăm cât mai bine de umezeala din pământ, având în vedere că era luna ianuarie”, le-a spus mama lui Radu Dogaru procurorilor.

„Am făcut întâi focul în soba din baia mea, după care m-am deplasat în cimitir şi am dezgropat tablourile, reîntorcându-mă acasă cu acestea. Am băgat coletul - sacul în care erau împachetate cele şapte tablouri, fără să-l mai desfac, în sobă, am pus câteva lemne, papucii, şoşonii din cauciuc cu care fusesem încălţată şi am aşteptat să ardă complet. Acestea au ars destul de repede şi am văzut că tablourile arseseră complet. A doua zi, eu personal am curăţat soba, scoţând cenuşa, pe care am pus-o într-o roabă şi am lăsat-o în curte. Apoi l-am rugat pe Gioni, omul care ne ajută prin curte, să arunce cenuşa la groapa de gunoi, care este o râpă”, a mai spus Olga Dogaru.

Tablouri celebre, pictori şi mai celebri

Pablo Ruiz y Picasso (1881-1973) a fost cea mai strălucită personalitate artistică a secolului al XX-lea, unul dintre marii maeştri ai penelului. Fascinat de universul arlechinilor, acrobaţilor şi clovnilor, merge adeseori la circ unde îşi găseşte motive pentru tablourile sale. 

Între anii 1908 şi 1914 Picasso trasează împreună cu Georges Braque drumul unui mod revoluţionar de tratare a formelor, care va căpăta denumirea de Cubism. Cei doi încearcă să reprezinte obiectele tridimensionale pe suprafaţa bidimensională a tabloului, fără a folosi mijloace iluzioniste, să reunească forma şi suprafaţa recurgând la mijloacele unei picturi fără deosebiri între prim plan şi fondul în perspectivă. 

Tabloul „Tete d’ Arlequin“ a fost realizat în anul 1923, an în care reintroduce stilul compoziţiilor figurative, reprezentate naturalist, cu contraste de lumină şi umbră.

    

Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso

Lucian Freud (1922-2011) a fost un pictor şi grafician englez, originar din Germania. Nepot al celebrului psihanalist Sigmund Freud, a iniţiat şi susţinut renaşterea picturii figurative. De asemenea, a susţinut revenirea personajelor în compoziţie şi a revoluţionat portretul contemporan. 

Cea mai importantă parte a creaţiei lui Freud o reprezintă portretele, aici încadrându-se şi tabloul „Woman with eyes closed“, care face parte din curentul expresionist. Freud reliefează ochii şi faţa, făcând personajele mai autentice şi mai puternice decât sunt în realitate. 

Woman with Eyes Closed Lucian Freud

Henri Matisse (1869-1954) a fost unul dintre cei mai străluciţi reprezentanţi ai artei secolului al XX-lea şi totodată unul dintre principalii iniţiatori ai artei moderne. Matisse dă impuls mişcării fauviste, dar este în acelaşi timp un pictor universal, la fel de dezinvolt în cultivarea artei africane, cât şi în creaţia artiştilor renascentişti sau cu operele contemporanilor săi. 

În 1919 începe să-şi expună lucrările în străinătate (Munchen, Moscova, Londra, Berlin) şi tot atunci realizează şi lucrarea „La liseuse en blanc et jaune“.

Henri Matisse

Claude Monet (1840-1926) a fost un pictor impresionist din Franţa. În 1872, Monet a pictat „Impression, soleil levant“ , care se află acum în Muzeul Marmottan din Paris, şi un peisaj din Le Havre, care a fost expus la prima expoziţie impresionistă din 1874. 

claude monet

Între anii 1899 şi 1904 a pictat în ulei seria care poartă numele „Charing Cross Bridge“, asta se datorează faptului că îi plăcea foarte mult să picteze natură controlată.

claude monet

Paul Gauguin (1848-1903) a fost un pictor postimpresionist francez. Aventurier şi geniu, Paul Gauguin a ştiut să prevadă viitorul, pregătind calea picturii moderne, influenţând pe fauvişti şi pe artiştii din gruparea Nabis. 

Împreună cu pictorul Émile Bernard, elaborează regulile sintetismului, care se bazează pe planuri de culori de aceeaşi nuanţă, reliefate prin contururi ferme. Pictează „Femme devant une fenetre ouverte dite la fiance“ în anul 1888, an în care galleria pariziană „Boussod et Valadon“ îi organizează prima expoziţie personală.  Noua generaţie vede în Gauguin maestrul simbolismului.

Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee Paul Gauguin

Meijer de Haan (1852-1895) a fost un pictor olandez. Primele sale tablouri cunoscute, în stilul lui 


David Teniers şi Rembrandt, sunt oarecum anecdotice în natură şi reflectă trecutul său evreiesc. 

Una dintre aceste lucrări, „Uriel Acosta“ a provocat o asemenea nemulţumire în cercurile evreieşti ortodoxe, încât Meyer de Haan a plecat la Paris, în octombrie 1888. Acolo a stat cu dealerul de artă Theo van Gogh, pentru câteva luni. În mai 1889 a călătorit în Bretania, unde în Pont-Aven, s-a împrietenit cu Paul Gauguin.

Autoportrait Meyer de Haan

Citeşte mai multe despre furtul tablourilor

Tablourile furate de la muzeul din Olanda, aduse în ţară în două perne. Mama unuia dintre suspecţi a recunoscut că a ars tablourile

Cele şapte tablouri furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie 2012, ar fi fost aduse în România ascunse în perne, prin Vama Nădlac şi ar fi stat o perioadă în portbagajul maşinii lui Eugen Darie, se arată în rechizitoriul prin care cei şase suspecţi în acest dosar au fost trimişi în judecată. De asemenea, mama lui Radu Dogaru ar fi recunoscut în timpul audierilor că a ars tablourile în soba casei sale.

Jaful secolului: şase persoane au fost trimise în judecată în dosarul furtului de tablouri de la muzeul din Rotterdam

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism i-au trimis în judecată, luni, pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

Suspecţii români în furtul de tablouri din Rotterdam vor să fie judecaţi în Olanda

Cei trei români acuzaţi că în octombrie ar fi furat şapte tablouri din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, vor să fie judecaţi în Olanda, a declarat avocatul acestora pentru ziarul olandez Telegraaf.

Româncă arestată în cazul furturilor de tablouri din Rotterdam. Un procuror şi doi poliţişti români sunt în Olanda

O româncă în vârstă de 19 ani a fost arestată luni dimineaţa la Rotterdam, Olanda, fiind suspectă în cazul furtului a şapte picturi de Matisse, în 2012, din muzeul de artă al oraşului, a anunţat poliţia din Rotterdam într-un comunicat, informează agenţia de ştiri AFP.

Percheziţii la Carcaliu: arme de vânătoare în casa unuia dintre tinerii reţinuţi pentru Jaful Secolului. Mătuşa lui Dogaru: „Blestemate să fie tablourile!“

După ce s-a aflat că o parte din cele şapte tablouri furate din Olanda s-ar afla la Carcaliu, poliţiştii au descins vineri după amiază în mai multe locuinţe ale apropiaţilor lui Radu Dogaru (28 de ani), unul dintre cei trei tineri acuzaţi de Jaful Secolului.

Valiza în care s-ar fi aflat tablourile furate din Olanda, în curtea unei case din Carcaliu. Pânzele nu sunt de găsit

În urma percheziţiile desfăşurate marţi în localitatea Carcaliu din judeţul Tulcea a fost găsită celebra geantă pe care ar fi adus-o Radu Dogaru (28 de ani) la mătuşa sa imediat după ce a ajuns în ţară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite