Szocs Zoltan si Beke Istvan, condamnati definitiv la câte 5 ani de închisoare. Cei doi intenţionau să detoneze un dispozitiv de 1 Decembrie 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Beke Istvan şi Zoltan Szocs"
"Beke Istvan şi Zoltan Szocs"

Curtea Supremă a respins miercuri apelul formulat de Parchetul General împotriva sentinţei formualte de Curtea de Apel Bucureşti, condamnându-i pe extremiştii Szocs Zoltan si Beke Istvan la câte 5 ani de închisoare. Decizia instanţei este definitivă.

Beke Istvan Attila şi Zoltan Szocs, acuzaţi că au încercat să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în timpul manifestaţiei din 2015 de Ziua Naţională a României organizate la Târgu Secuiesc, fuseseră condamnaţi la 11 luni şi, respectiv, 10 luni pentru operaţiuni cu articole pirotehnice şi achitaţi pentru acuzaţiile de tentativă şi instigare la atentat contra unei colectivităţi.

Astfel, Curtea Supremă i-a achitat pe cei doi inculpaţi de tentativă la infracţiunea de nerespectarea regimului materiilor explozive, condamnându-i în schimb pentru infracţiunea mult mai severă de tentativă de atentat contra unei colectivităţi.

„Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi rejudecând, în fond: I. În baza art. 386 alin. 1 din Codul de procedură penală schimbă încadrarea juridică a faptei de ,,Atentat contra unei colectivităţi” în forma tentativei, săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, reţinută în sarcina inculpatului Beke Istvan Attila, din infracţiunea prevăzută de art. 34 rap. la art. 32 alin. 1 lit. p) din Legea nr. 535/2004, cu referire la art. 402 din Codul penal, în infracţiunea prevăzută de art. 32 alin. 3 lit. a) cu referire la art. 34 din Legea nr. 535/2004. În baza art. 32 alin. 3 lit. a) cu referire la art. 34 din Legea nr. 535/2004 condamnă pe inculpatul Beke Istvan Attila la pedeapsa de 5 ani închisoare”, se arată în minuta Curţii. 

Sentinţa pronunţată de instanţă este identică şi pentru inculpatul Szőcs Zoltán.

Trimişi în judecată în 2016

Pe 19 mai 2016, Beke Istvan şi Zoltan Szocs au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT în dosarul în care sunt acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în timpul manifestaţiei de Ziua Naţională a României, la Târgu Secuiesc.

Beke şi Szocs sunt acuzaţi că au încercat să comită un atentat pe 1 decembrie 2015, la Târgu Secuiesc, în Covasna. Ei sunt membri ai grupării Mişcarea de Tineret ”64 de Comitate" (HVIM) Transilvania, parte a grupării maghiare omonime, de extremă-dreaptă şi care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), începând din anul 2014, în România a fost semnalată preocuparea unor cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste ungare ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” - HVIM de a iniţia acţiuni violente cu scopul de a materializa obiectivele autonomiste şi revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizaţii iredentiste, respectiv refacerea ”Ungariei Mari”.

Astfel, în 10 octombrie 2015, într-o şedinţă la care au participat membrii organizaţiilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria, Zoltan Szocs, preşedintele HVIM Transilvania, i-a trasat lui Beke Istvan, preşedinte al organizaţiei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confecţiona un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, în judeţul Covasna, la data de 1 decembrie 2015, “în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către etnicii români a Zilei Naţionale a României”.

“Inculpatul Szocs Zoltan l-a determinat pe inculpatul Beke Istvan Attila să-şi asume în faţa şefului ierarhic pe linie de organizaţie HVIM executarea acţiunii ordonate în realizarea căreia ulterior acesta a efectuat demersuri de procurare a mijloacelor şi instrumentelor necesare confecţionării unui astfel de dispozitiv”, se mai arată în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii susţin că Zoltan Szocs, promotor al sloganului ”Ţinutul Secuiesc nu e România!”, convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării Mişcarea de Tineret 64 de Comitate - HVIM, “trebuie să se păşească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate”, le-a trasat membrilor celulei Târgu Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite