Sute de români sunt blocaţi pe o insulă din nordul Greciei după ce feriboturile s-au defectat. La ce riscuri sunt expuşi turiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de români au rămas blocaţi pe insula Samothraki, din nordul Greciei, după ce feriboturile care asigurau transportul pe continent s-au defectat. Situaţia celor peste 1.500 de turişti este dramatică, în condiţiile în care pe insulă au izbucnit incendii de vegetaţie, care iau amploare.

Potrivit presei elene, citată de digi24.ro, o nouă navă ar urma să ajungă abia miercuri. Oamenii blocaţi în portul insulei greceşti Samothraki, în plin sezon estival, după ce feribotul care urma să îi ducă pe continent s-a defectat, iar cel trimis să îl înlocuiască a avut aceeaşi soartă, se plâng că au rămas fără bani, fără mâncare şi că dorm pe unde apucă. Ministerul român de Externe a transmis o atenţionare de călătorie pentru Samothraki încă de săptămâna trecută.

În jur de 1.500 de oameni - greci, români, bulgari, sârbi şi francezi - vor să părăsească insula. Şi-au lăsat maşinile în port, ca să aibă şanse mai mari să se urce pe primul feribot care va veni, şi dorm pe unde apucă. Unii şi-au întins corturile, alţii au găsit cazare la suprapreţ. Primăria a permis unor turişti să doarmă în clădiri ale municipalităţii.

O româncă blocată pe insulă îi acuză oficialii greci că au dat informaţii contradictorii: „Problema ţine, de fapt, de mai multe zile şi am aflat puţin câte puţin în ultimele noastre zile de vacanţă. Ne-am chinuit să căutam cazări, bineînţeles că totul era complet full, oamenii s-au culcat pe jos, pe izoprene, în vânt, prin maşini, care cum a putut. Continuăm să fim ademeniţi cu câte un feribot imaginar care ba vine, ba nu vine, astfel încât nu putem nici să ne facem vreun plan. Nimeni nu pare să depună vreun efort activ să rezolve situaţia”.

În apropierea portului au izbucnit incendii de vegetaţie

Şi în timp ce unii încearcă disperaţi să părăsească insula, alţii vor să ajungă în Samothraki, unde au rezervări. Hotelierii spun că se confruntă cu foarte multe vacanţe anulate.

Şi pentru ca haosul să fie complet, în apropiere de port au izbucnit incendii de vegetaţie. Pompierii locali au fost deja anunţaţi că nu vor primi întăriri, tot din cauză că nu există curse.

Problemele au început acum o săptămână, când feribotul SAOS 2 s-a stricat. Singura legătură cu restul continentului a rămas un vapor care putea transporta doar pasageri, dar nu şi maşini. Vineri, autorităţile elene au anunţat că au găsit o altă navă, Azores Express, care poate transporta şi vehicule şi care urma să înceapă activitatea de sâmbătă. Dar la prima cursă nu a putut ajunge la destinaţie din cauza vremii, iar apoi s-a defectat.

Oficialii greci au anunţat că abia miercuri va veni un feribot rapid care să transporte turiştii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite