Sute de evrei hasidici au venit în România pentru a inaugura una dintre cele mai mari sinagogi din Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO digi24.ro
FOTO digi24.ro

Cea mai nouă sinagogă construită în Europa şi una dintre cele mai mari din Europa de Est va fi inaugurată vineri, la Sighetu Marmaţiei. La eveniment vor fi prezenţi rabini din New York, Paris, Londra şi Frankfurt. Sute de evrei hasidici au venit, joi, special de la New York cu un avion Boeing 787 Dreamliner.

Sute de persoane din comunitatea hasidică din New York au aterizat joi pe aeroportul din Satu Mare. Rabinul lor şef, Aaron Teitelbaum, a ales să construiască sinagoga în România pentru că bunicul lui s-a născut în Sighetu Marmaţiei.

După ce au coborât din avionul Boeing 787, membrii comunităţii hasidice au pornit spre autocarele care îi aşteptau să îi ducă la Sighetu Marmaţiei, acolo unde vineri va fi inaugurată cea mai nouă sinagogă construită în Europa şi una dintre cele mai mari din Europa de Est. 

„Noua sinagogă, practic vorbim de un complex evreiesc a cărui construcţie a început în 2017, care cuprinde noua sinagogă, un restaurant, o şcoală iudaică şi un hotel. În viitorul apropiat, Sighetul va deveni un loc de pelerinaj pentru această comunitate”, subliniază Vasile Moldovan, primarul din Sighetu Marmaţiei.

Sinagoga a fost construită exclusiv din fondurile comunităţii hasidice din New York. Nu se ştie cu exactitate suma care a fost cheltuită pentru întregul complex. Numai Tora, cartea sfântă a evreilor ce va fi depusă vineri în sinagogă, a fost estimată la 360.000 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite