Sute de activişti pro-palestinieni protestează în Capitală faţă de acţiunile Israelului în Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atacuri în Fâşia Gaza
Atacuri în Fâşia Gaza

Câteva sute de activişti pro-palestinieni participă vineri seară, în Bucureşti, la un protest autorizat faţă de operaţiunile militare ale Israelului în Fâşia Gaza, organizat de Centrul Cultural Islamic.

Protestatarii, care sunt de toate vârstele, inclusiv copii, s-au adunat începând cu ora 18.30 în Piaţa Romană, de unde au plecat în marş spre Piaţa Victoriei, pe bulevardul Lascăr Catargiu, potrivit Mediafax.

Ei flutură steaguri ale Palestinei şi strigă lozinci ca "Free Gaza!" (Eliberaţi Gaza).

Coloana de manifestanţi este însoţită de o maşină cu staţie de sonorizare, de unde se aud mesaje similare, dar şi de un cordon de jandarmi, pentru menţinerea ordinii, relatează Mediafax.

Ciculaţia rutieră este restricţionată temporar, până la 19.30, pe traseul marşului, respectiv pe o bandă a bulevardului Lascăr Catargiu.

Conflict vechi de zeci de ani în Fâşia Gaza

La câteva ore după ce s-a anunţat un armistiţiu în Fâşia Gaza, după 10 zile de atacuri cu rachete în care au murit peste 200 de palestineni, Israelul a demarat o ofensivă terestră în Gaza, joi noapte. Săptămâna trecută, premierul israelian a rechemat sub arme 40.000 de rezervişti.

Armele mai puternice, poziţiile mult mai radicale ale ambelor părţi şi instabilitatea geopolitică din Orientul Mijlociu aflat încă ”în convalescenţă” după Primăvara Arabă schiţează un cadru complet nou pentru un conflict vechi de zeci de ani.

Conflictul istoric lăsat ”moştenire” de generaţii la rând de israelieni şi de palestinieni pare a fi intrat într-o etapă complet nouă. Cursa înarmării, modificările contextului geopolitic, dar şi atitudinile liderilor de ambele părţi au deschis calea către un episod dictat de coordonate complet noi în conflictul dintre evrei şi musulmani. 


UPDATE Israel şi Hamas spun stop conflictului. Acordul de încetare a focului, în vigoare de vineri noapte

UPDATE Israelul începe ofensiva terestră în Fâşia Gaza

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite