Violatorul jurnalistei, arestat pentru 29 de zile. Suspectul fusese eliberat în iulie din închisoare pentru bună purtare şi se afla în atenţia Poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intersecţia Şoselei Ştefan cel Mare cu strada Dorobanţilor, de unde a fost răpită jurnalista FOTO Marian Iliescu
Intersecţia Şoselei Ştefan cel Mare cu strada Dorobanţilor, de unde a fost răpită jurnalista FOTO Marian Iliescu

După eliberarea din închisoare Mogoşeanu s-a angajat la o firmă de pază, revenind însă la vechile „metehne“. Tatăl şi sora agresorului îşi găsesc cu greu cuvintele pentru fapta bărbatului, povestind că acasă era un băiat harnic şi săritor.

UPDATE Suspectul a fost arestat pentru 29 de zile sub acuzaţia de viol şi lipsire de libertate.

Într-un comunicat emis de Poliţia Capitalei şi postat pe site-ul instituţiei se precizează că Ninel Mogoşeanu se afla în atenţia agenţilor de la Secţia 5 încă din luna iulie deoarece era cunoscut faptul că fusese eliberat condiţionat din închisoare. Cu toate acestea, bărbatul a reuşit să o târască în plină zi pe tânăra jurnalistă trei kilometri prin centrul Capitalei sub ameninţarea cuţitului pentru ca apoi s-o violeze într-un spaţiu verde din apropierea Guvernului. Despre faptul că Mogoşeanu este un pericol public vorbesc dealtfel si procurorii în referatul prin care au cerut arestarea acestuia.

"Din analiza circumsanţelor speţei, respectiv faptul că a obligat partea vătămată să se deplaseze împotriva voinţei acesteia, pe parcursul a circa 3 kilometri, o distanţă apreciabilă şi într-un spaţiu public intens circulat, sub ameninţarea exercitării de violenţe, folosindu-se de un cuţit, rezultă o periculozitate deosebită în ceea ce priveşte persoana inculpatului", se arată în referat.

În plus, chiar dacă îl monitorizau, poliţiştilor bucureşteni le-a luat o săptămână să-l reţină pe Mogoşeanu. "Suspectul era monitorizat, aflându-se în atenţia poliţiştilor Secţiei 5, întrucât fusese eliberat recent din penitenciarul  în care executa o pedeapsă privativă de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie", se arată în comunicat.

Imagini de la reţinerea principalului suspect în cazul de viol comis în plină zi, în Capitală, pe 10 septembrie


„În baza probelor existente şi a  unui mandat emis de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, poliţiştii Secţiei 1 au efectuat, în data de 16.09.2013, o percheziţie la domiciliul bărbatului suspect, unde au identificat obiectele vestimentare cu care cel în cauză ar fi fost îmbrăcat la data comiterii faptei“, se mai precizează în comunicatul Poliţiei.

Cum îl descriu vecinii şi rudele pe Mogoşeanu

După eliberarea din închisoare Mogoşeanu s-a angajat la o firmă de pază, revenind însă la vechile „metehne“. Tatăl şi sora agresorului îşi găsesc cu greu cuvintele pentru fapta bărbatului, povestind că acasă era un băiat harnic şi săritor.

Tatăl său, un om la peste 60 de ani, dă îngrijorat din cap: „Ce să vă zic? Era un om pâinea lui Dumnezeu, cuminte, săritor. Acasă nu venea beat, nu făcea scandal. Stătea aici cu noi, mâncam toţi. Ce să zic acum? Ce să mai zic eu? Nu ne este uşor nici nouă, vă rog să ne înţelegeţi,“ 

După câţiva ani petrecuţi după gratii - şi, culmea, eliberat pentru bună purtare - familia a crezut că Ninel a renunţat la „apucăturile“ care l-au trimis după gratii. Nu a fost însă aşa. 

Vă spun sincer, era cel mai cuminte şi harnic deţinut din închisoare. Toţi îl lăudau. Vă daţi seama că doar nu-l eliberau pentru bună purtare dacă nu era aşa. Ştiu că a şi lucrat acolo, un fel de poştaş pe care îl mai trimiteau cu corespondenţa celorlalţi deţinuţi. Vă daţi seama că nu ar fi făcut asta, dacă nu aveau bază pe el. Ce să mai zicem? Are el apucăturile astea...“, intervine în discuţie şi sora agresorului.

Şi vecinii îl ştiu pe Ninel ca fiind un tânăr respectuos şi fără apucături indecente. „Nu am avut tangenţă cu ei, dar îi ştiu, şi pe el şi pe mama lui, coana Milica că, na, suntem toţi aici în cartier. Ştiu că a făcut închisoare. După ce se eliberase l-am şi văzut. Dădea bineţe tuturor vecinilor şi părea un om cuminte, la locul lui. Dar, ce să mai zic, e păcat de mama lui, că e şi ea bolnavă“, ne-a povestit o vecină a agresorului.

UPDATE: Bărbatul suspectat de viol a fost condamnat în 2006 la 11 ani de închisoare pentru tâlhărie şi viol, fiind eliberat din penitenciar la începutul lunii iulie.

Pe 25 noiembrie 2005, în jurul orei 21.00, Mogoşeanu a acostat o studentă în apropierea unei staţii de transport în comun şi a ameninţat-o că dacă va anunţa vreo persoană o va lovi.

„Deşi pe traseu cei doi s-au întâlnit cu două persoane, fata nu a reuşit să le ceară ajutorul întrucât era ţinută de inculpat. În continuare, inculpatul a dus-o pe un teren viran, a ameninţat-o cu moartea şi astfel a constrâns-o să întreţină un raport sexual”, se arată în motivarea Instanţei Supreme.

În acest an, Ninel Mogoşeanu a cerut liberarea condiţionată, Bărbatul fusese încarcerat din 2005 şi ar fi trebuit să fie pus în libertate de drept în 2016, respectiv după ce ar fi executat integral pedeapsa de 11 ani de închisoare. El a cerut liberarea condiţionată după ce a executat două treimi de pedeapsă, iar instanţa de la Judecătoria Găeşti i-a aprobat-o pe 27 iunie constatând că a îndeplinit toate condiţiile.

"Atrage atenţia condamnatului asupra dispoziţiilor privind efectele liberării condiţionate, în sensul că, dacă în intervalul de timp de la liberare şi până la împlinirea duratei pedepsei condamnatul săvârşeşte din nou o infracţiune, se poate dispune revocarea liberării condiţionate, caz în care pedeapsa stabilită pentru infracţiunea săvârşită ulterior şi restul de pedeapsă rămas de executat din pedeapsa anterioară se contopesc, putându-se aplica un spor până la 5 ani", a fost singurul avertisment pe care instnţa i l-a dat violatorului.

UPDATE: Bărbatul acuzat de viol a fost dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.


Surse apropiate anchetei au declarat, pentru adevarul.ro, că bărbatul a încercat luni să mai violeze o femeie, o secretară, însă aceasta a reuşit să scape.

Suspectul a fost reţinut luni seara, după ce anchetatorii i-au percheziţionat apartamentul, unde au fost găsite hainele cu care era îmbrăcat la momentul violului. În plus, suspectul a fost recunoscut şi de jurnalista violată, după o recunoaştere din grup. I-au fost prelevate şi probe ADN care au confirmat ca el este persoana cautată”, au mai precizat sursele citate.

Suspectul, cu antecedente penale pe tâlhărie, infracţiuni cu violenţă şi viol şi fără ocupaţie


Principalul suspect în cazul violului comis în centrul Bucureştiului, pe 10 septembrie FOTO Captură Antena3

image

În plus, surse din Poliţie au precizat că suspectul are antecedente penale tot pe linie de tâlhărie, infracţiuni cu violenţă şi viol. 

Bărbatul este reţinut la Secţia 1 şi va fi prezentat de procurori în faţa instanţei, pentru mandat de arestare. Săptămâna trecută, Poliţia reţinuse alt suspect, dar acesta s-a dovedit a nu fi vinovatul.

Surse din cadrul anchetei au declarat, pentru adevarul.ro, că bărbatul care a fost reţinut sub suspiciunea de viol are 32 de ani, în jur de un 1,80 înălţime, părul grizonant, tuns scurt şi tenul măsliniu. 


Principalul suspect în cazul violului comis în centrul Bucureştiului, pe 10 septembrie FOTO Captură Antena3

image

Citeşte şi:

Povestea jurnalistei violate în plină zi în centrul Capitalei şi a indiferenţei cu care au tratat martorii oculari grozăvia

Tânăra a fost marţi luată cu forţa din intersecţia bulevardelor Ştefan cel Mare şi Dorobanţi şi tărâtă, sub privirile nepăsătoare ale trecătorilor până aproape de Guvern unde a fost agresată sexual. Poliţiştii au identificat miercuri seară un bărbat cu semnalmente asemănătoare suspectului de viol. Acesta a fost dus la Secţia 4 Poliţie pentru cercetări, însă analizele de laborator au arătat nu este el cel care a agresat-o pe jurnalistă.

Jurnalistă violată în toiul zilei, în centrul Capitalei sub ameninţarea cuţitului

O jurnalistă a fost violată sub ameninţarea cuţitului marţi după-amiază, în jurul orelor 16.00, la intersecţia dintre străzile Dorobanţi şi Ştefan cel Mare. Aceasta a fost târâtă aproape trei kilometri sub ochii trecătorilor care nu au avut nicio reacţie, comportament explicat de sociologi printr-o „lipsă de civism caracteristică României”. Ulterior, femeia a depus o plângere la Poliţie.

FOTO VIDEO Cum te poţi apăra de atacul cu un cuţit şi de un viol

Ai trei opţiuni când eşti atacat: să lupţi, să fugi sau să îngheţi. Ultima variantă este cea mai gravă – ţi se ridică pulsul la 180, te răceşti complet, ai un nod în stomac, un nod în gât – şi asta se întâmplă cel mai des. Toţi îngheţăm, dar sunt situaţii când ai timp să-ţi revii şi să reacţionezi, cum este cazul unui viol, spun specialiştii în tehnici de autoapărare Krav Maga.

VIDEO Indiferenţa naşte victime: cazul jurnalistei violate în plină zi în Capitală, dezbătut la Adevărul Live

Povestea jurnalistei violate marţi, în plină zi, într-o zonă intens circulată din Bucureşti a cutremurat o ţară întreagă, iar acum se încearcă găsirea unor explicaţii şi a vinovatului. Ce a şocat cel mai mult a fost indiferenţa oamenilor, care priveau într-un mod firesc în cealaltă direcţie.

Psihologul Mihai Copăceanu: Un viol la 10 ore în România

Ieri, marţi, în jurul amiezii, o tânără jurnalistă este violată în centrul Bucureştiului la doi paşi de Guvernul României. Radio Europa Fm şi Radio 21 - unde este angajată tânăra - vin în ajutor post-factum pentru prinderea autorului. Dar trecătorii, cetăţenii români, cum de au fost nepăsători la strigătele tinerei ?!?

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite