SURSE Raport MCV extrem de dur pentru România. CSM şi DNA, criticate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul MCV pentru România este cel mai dur din ultimii 10 ani. Experţii Comisiei Europene notează că lupta anticorupţie a scăzut dramatic, iar activitatea DNA este într-un declin semnificativ, arată un prim draft.

Raportul Comisiei Europene privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) este unul dintre cele mai critice din ultimii zece ani, scrie HotNews.ro care citează surse oficiale care au consultat draftul documentului. 

Potrivit sursei citate, experţii europeni notează că lupta anticorupţie a scăzut foarte mult în intensitate, activitatea DNA cunoscând o descreştere semnificativă. Raportul este mult mai dur pentru România decât pentru Bulgaria, experţii europeni notând că mare parte din recomandările Comisiei din ultimul raport MCV nu au fost îndeplinite de către autorităţile de la Bucureşti.

În Raportul MCV pentru România una dintre instituţiile judiciare criticate intens este Consiliul Superior al Magistraturii, fiind invocate disfuncţionalităţile şi faptul că nu există o colaborare în interiorul instituţiei. CSM este criticat, printre altele, că nu a numit o conducere plină a Inspecţiei Judiciare. În raportul MCV precedent, experţii recomandau CSM să numească imediat o echipă interimară de conducere a Inspecţiei Judiciare, iar în termen de trei luni să numească prin concurs o nouă conducere a acestei instituţii.

Experţii europeni fac referire şi la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), arătând că a fost înfiinţată fără a exista o consultare cu actorii din sistem şi că nu s-a ţinut cont de recomandările comisiei de la Veneţia în privinţa acesteia. În Raportul din luna iunie, Comisia de la Veneţia punea sub semnul întrebării motivele înfiinţării secţiei de anchetare a magistraţilor şi faptul că procurorii şefi nu se află în mod clar sub controlul ierarhic al procurorului general. De asemenea, raportul Comisiei de la Veneţia nota că Secţia riscă să devină un ”obstacol în calea luptei anticorupţie”.

În raportul MCV pentru România se mai arată, potrivit surselor citate, că nu există o procedură astfel încât numirile la parchete să fie făcute fără implicarea factorului politic, neavansându-se nicio soluţie. Aici se menţionează că funcţiile de la vârful parchetelor sunt ocupate de interimari.

De asemenea, experţii notează, în ceea ce priveşte situaţia luptei anticorupţie, că activitatea DNA cunoaşte o descreştere semnificativă şi că lupta anticorupţie a scăzut foarte mult în intensitate.

Comisia Europeană publică marţi Rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria,în condiţiile în care preşedintele CE Jean Claude Juncker a afirmat că şi-ar dori ridicarea monitorizării în mandatul actualei Comisii. Europarlamentarul PLUS Dragoş Tudorache susţine, însă,că o asemenea decizie va fi luată doar în cazul Bulgariei. Premierul Viorica Dăncilă se declară optimistă,şi afirmă ca se aşteaptă la o evaluare pozitivă în ceea ce priveşte actul de guvernare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite