Surse: Compania Energy Holding, controlată de milionarul Bogdan Buzăianu, pusă sub acuzare pentru delapidare şi evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Energy Holding, controlată de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, a fost pusă sub acuzare de procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, pentru delapidare şi evaziune fiscală, printre acuzaţii fiind şi achiziţia de terenuri la preţuri supraevaluate de la omul de afaceri Said Baaklini şi de la o altă persoană, au declarat joi, pentru News.ro, surse judiciare.

 Anchetatorii estimează că prejudiciul produs în acest caz este de peste şase milioane de euro.

Cauza în care a fost începută urmărirea penală în cazul Energy Holding este desprinsă dintr-un dosar al lui Said Baaklini, instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au precizat sursele citate.

Firma controlată de omul de afaceri Bogdan Buzăianu a fost percheziţionată în 4 august, alături de alte societăţi vizate într-un dosar în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul energetic şi al serviciilor media.

Administratorii societăţilor vizate în anchetă sunt suspectaţi că au înregistrat în actele contabile facturi fiscale eliberate de firme de tip "fantomă”, prin care se atestau achiziţii fictive de bunuri şi servicii, pentru a nu fi plătite taxele şi impozitele datorate bugetului de stat.

 “Din  actele de urmărire penală efectuate până în prezent rezultă faptul că între două societăţi comerciale cu  capital privat au fost încheiate contracte de  consultanţă, contracte de vânzare-cumpărare având ca obiect terenuri la preţuri mult supraevaluate şi contracte de prestări servicii cu consecinţa înregistrării în contabilitatea societăţii cumpărătoare a unor cheltuieli deductibile fiscal”, potrivit Parchetului Curţii de Apel Bucureşti.

Procurorii anunţau atunci că în acest dosar sunt urmărite penal două persoane şi două firme, pentru evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare. Cele două persoane au fost duse cu mandat la audieri.

Anchetatorii au pus sechestru asigurător pe 14 imobile, respectiv terenuri extravilane, intravilane şi construcţii, identificate în proprietatea persoanelor şi firmelor suspectate în cauză.

Reprezentanţii traderului de energie Energy Holding spuneau atunci, la solicitarea News.ro, că „lasă justiţia să îşi facă datoria” şi că societatea şi-a plătit întotdeauna datoriile şi taxele către stat.

Energy Holding este un trader de energie controlat de Bogdan Buzăianu, supranumit "cel mai mare băiat deştept" din energia românească, după ce a obţinut contracte avantajoase de cumpărare de energie electrică de la Hidroelectrica.

Buzăianu, finul fostului ministru al Economiei din perioada 2000-2004, Dan Ioan Popescu, a obţinut cel mai important contract pentru firma sa în 2004.

După intrarea în insolvenţă, Hidroelectrica a denunţat contractul de vânzare-cumpărare de energie electrică 33CE din 14 ianuarie 2004 încheiat cu Energy Holding, iar compania lui Buzăianu a pierdut definitiv procesul cu compania de stat în noiembrie 2015, după ce a contestat măsura administratorului judiciar.

Potrivit raportului privind cauzele care au condus la starea de insolvenţă a Hidroelectrica, realizat de fostul administrator judiciar al companiei de stat, contractul cu Energy Holding a generat, doar în perioada 2006 - 31 mai 2012, o pierdere pentru Hidroelectrica de peste 1,4 miliarde lei.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în iunie 2012 şi a reziliat ulterior contractele bilaterale cu traderii din energie, cunoscuţi sub denumirea de "băieţii deştepţi din energie".

Aceştia achiziţionau electricitate ieftină de la Hidroelectrica, prin contracte bilaterale pe termen lung - unele până în 2018 -, şi revindeau apoi energia pe piaţa liberă, la cotaţii mult mai mari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite