Deviza Doi şi-un sfert: Mai bine pensionat decât reorganizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbări la DGIPI
Schimbări la DGIPI

Intenţia a sute de ofiţeri serviciul secret al Ministerului de Interne de a se pensiona odată cu reorganizarea acestei structuri ridică mari semne de întrebare. Analiştii spun că trecerea masivă în rezervă ar ajuta toate părţile: noua structură va scapa de imaginea de corupţie creată în urma scandalurilor Tobă şi Oprea, iar ofiţerii din „vechea gardă“ se vor bucura de pensii grase.

Chiar înainte să demareze campania de recrutare a personalului pentru noul serviciu secret de la Interne - Unitatea de Protecţie Internă (UPI), format pe temelia Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), Ministerul de Interne se confruntă cu o problemă. Aproape 500 de cadre ale acestei structuri cer să treacă în rezervă.

Criteriile de integritate impuse la recrutare, care ar presupune inclusiv testarea cu detectorul de minciuni şi prevederile legale favorizante care le-ar asigura pe viaţă o pensie uriaşă sunt motivaţii la fel de puternice pentru mulţi ofiţeri din DIPI să facă pasul înapoi.

Practic, de câteva zile Unitatea de Protecţie Internă a început să funcţioneze „la nivel de microorganism“, în această perioadă făcându-se fişele de post pentru tot personalul, pentru ca săptămâna viitoare să înceapă recrutările. „Cei care au fost puşi la dispoziţie sunt undeva la două sute şi ceva care şi-au manifestat intenţia de a ieşi la pensie, dar încă nu au făcut-o“, au precizat surse din MAI. Pe lângă aceştia mai sunt aproape 300 de ofiţeri cu carieră în Doi şi-un Sfert care au anunţat că ar vrea să se pensioneze.

Decizia ofiţerilor de a se pensiona va depinde foarte mult şi de semnalele pe care le vor primi de la viitorul Parlament şi Guvern, legate de modul în care se vor calcula pensiile cadrelor militare, explică specialiştii.

Analist: Toată lumea ar avea de câştigat

Analiştii sunt de părere că teama de ce le-ar putea rezerva viitorul, dar şi beneficiul unor pensii grase sunt motive suficiente pentru mulţi ofiţeri să-şi dorească trecerea în rezervă. „S-a văzut în scandalurile în care au fost implicaţi miniştrii Tobă şi Oprea că serviciile de informaţii sunt folosite în beneficiul unor oameni care se află în fruntea lanţului politic de conducere.

Reorganizarea DIPI a fost unul dintre obiectivele ministrului de Interne, Dragoş Tudorache, care doreşte o reformă adevărată a acestui serviciu de informaţii. Din cauza problemelor existente acolo, oamenii sunt cu siguranţă suspicioşi, îşi caută ancore de ieşire. Dacă ar ieşi la pensie, ar fi modul în care totul s-ar încheia cu bine“, a explicat, pentru „Adevărul“, analistul politic Adrian Zăbavă.

Potrivit acestuia, de câştigat vor avea toate părţile. „Bucuria ar fi reciprocă. Voi vă daţi de o parte, noi uităm ce s-a întâmplat în trecut şi ne vedem fiecare de drum“, afirmă Adrian Zăbavă.

Testaţi cu detectorul de minciuni

Unitatea de Protecţie Internă va avea 1.800 de angajaţi, în loc de 2.500 câţi are actualul DIPI. Cele 600 de posturi rezultate din aceste reduceri nu vor fi desfiinţate, ci se vor împărţi între Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) şi Direcţia de Operaţiuni Speciale (DOS).

Recrutarea personalului UPI se va face nu doar pe criterii profesionale, ci şi de integritate. Astfel, cadrele UPI sunt obligate să susţină testul cu detectorul de minciuni, dispus în condiţiile legii, dar şi testările psihologice, în caz contrar fiind suspendate din funcţie, fără drepturile care decurg din calitatea de militar sau de personal al MAI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite