Superbreaking news deontologic: „Putem confirma că o rachetă a lovit ieri aeroportul din Kandahar“ - ISAF Joint Command

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta, la Kandahar (Afganistan), duminică, 29 iunie FOTO gov.ro
Premierul Victor Ponta, la Kandahar (Afganistan), duminică, 29 iunie FOTO gov.ro

Vin Stevens, Sgt 1st Class, ISAF Joint Command (telefonic): „Putem confirma că o rachetă a lovit ieri aeroportul din Kandahar. Nu au existat victime. Premierul român se afla în tabăra din Kandahar la acel moment, deşi nu se afla în imediata vecinătate a locului unde a căzut racheta, adică nu se afla în zona unde cineva ar fi putut fi rănit. Procedura standard a fost aplicată.”

Voila.

Numărul de telefon la care poate fi găsit sergentul Vin Stevens, de la biroul de relaţii publice al ISAF Joint Command (Comanda Întrunită a forţelor NATO în Afganistan) este +93799513999. Website-ul pe care poate fi găsit respectivul număr de telefon este isaf.nato.int.

Nu mă interesează dacă premierul Ponta a fost băgat în buncăr, sub masă, dacă a fost transportat cu blindate, cu bărcuţa sau în spate, dacă a câştigat puncte de PR din asta sau nu. Prin urmare nici nu am solicitat alte informaţii - sunt convinsă că amatorii le pot obţine la fel de uşor ca şi mine. Dar când am învăţat eu jurnalism acum vreo 10-15 ani, exista un bun şi banal obicei de a pune mâna pe telefon să verifici la sursă. Iar cum am şi fost în Afganistan de mai multe ori, elucubraţiile cu pretenţii omnisciente ale nenumăraţilor jurnalişti, analişti şi alţi -işti care nu s-au obosit să pună mâna pe telefon mi se pare insultătoare la adresa inteligenţei cititorilor/telespectatorilor.

Cine doreşte detalii suplimentare, le poate obţine direct de la domnul citat mai sus, care a fost deosebit de amabil şi de clar.

 În plus, câteva detalii din experienţă şi documentare personală, spre lămurire:

- atacurile cu rachete asupra bazei din Kandahar sunt frecvente. Motivul este că rachetele de care dispun talibanii/insurgenţii sunt de multe ori artizanale, cu precizie foarte redusă. De aceea le folosesc ca să lovească obiective aflate în teren deschis, care acoperă o suprafaţă mare, cum este cazul taberei din Kandahar, unde există şansa să nimerească ceva, în ciuda gradului mic de acurateţe. În Kabul, de pildă, astfel de atacuri sunt mai rare, în ciuda faptului că localitatea este expusă, aflându-se într-o 'căldare' între munţi, pentru că în acelaşi timp este un oraş extrem de aglomerat, unde nu ar avea sens să încerci să loveşti un obiectiv printre alte o mie, când rachetele pe care le lansezi au precizie atât de redusă.

 - în caz de alarmă de atac cu rachetă, procedura standard este adăpostirea în buncăre în interiorul bazei. Cum nu se ştie niciodată unde va cădea racheta, câte vor fi etc, este perfect firesc ca TOATĂ lumea din bază să se adăpostească imediat în cel mai apropiat adăpost subteran, până la trecerea pericolului. Procedura se aplică oricui se află în bază, civil sau militar, întrucât statutul bazei este acela de obiectiv militar, unde se aplică fără excepţii regulamentul militar, sub comandă militară. Transportul în interiorul bazei, acolo unde este cazul, se face cu vehicule specializate (blindate sau nu, de la caz la caz), pentru că în calitate de vizitator nu ai voie să te plimbi după placul inimii, oricine ai fi, ci doar cu escortă locală special desemnată.

 - rareori astfel de atacuri cu rachetă provoacă pierderi umane sau pagube materiale serioase. Baza este plină de pereţi blindaţi care protejează toate clădirile şi construcţiile. De asemenea, pe exterior există inele concentrice de siguranţă, posturi de control, există turnuri de observaţie, ceea ce face ca atacurile să trebuiască a fi lansate de la o distanţă apreciabilă, reducând şi mai mult şansele de reuşită.

Deci nu, premierul Ponta nu a fost într-un pericol extraordinar, după standardele locului. Dar poate încerca şi în Zabul, Qalat, unde trupele române stau adesea noaptea pe întuneric, într-o zonă cu operaţiuni talibane intense, pentru a nu fi loviţi de rachete, în condiţii de confort şi de protecţie mult mai reduse decât în Kandahar, sau chiar în FOBs din zonă (Forward Operating Base - bazele avansate), unde se stă în corturi şi de unde se pleacă în operaţiunile efective contrainsurgenţă. Iar militarii români - din nou, spre deosebire de cele scrise prin presă şi pe tot soiul de site-uri, au din plin contact cu localnicii - şi deci cu toate pericolele derivate, atât în Zabul, cât şi în Kandahar. Am patrulat alături de ei pe autostrada A1, Kabul-Kandahar, cea mai periculoasă rută din ţară, am participat alături de ei la întâlniri cu guvernatorii regionali, dar i-am văzut şi aruncându-le mâncare de pe TAB-uri copiilor care aleargă după ei în clipa în care ies din tabăra din Kandahar (fix lângă tabără exista o şcoală pe jumătate prăbuşită în care învăţau copiii din regiune - cei care mergeau la şcoală!).

Pe de altă parte însă, pericolul are definiţii diferite în Afganistan, iar Kandahar este o zonă de război, chiar dacă nu cea mai rea. Până şi încărcarea unui elicopter şi îmbarcarea se fac într-un număr record de secunde, pentru a evita să fii luat la ţintă. Ponta nu avea însă ce să caute ieri decât în Kandahar, unde se află comandamentul regional, unde există condiţiile unei ceremonii de încheiere a misiunii, dar şi elementele simbolice importante pentru participarea românească în Afganistan - biserica românească de lemn ridicată de români în baza lor, monumentele în cinstea celor căzuţi în luptă etc.

Pentru referinţă suplimentară:

Rocket attacks fact of life on Kandahar base - NBC News

 PS. Nu, nu m-a plătit Ponta. Dar respect meseria de jurnalist, chiar dacă nu o mai practic decât sporadic.

UPDATE (ca să n-avem vorbe la proces :) şi pentru că aşa e deontologic)

IJC Media Operations.Org <IJCMediaOperations.O@afghan.swa.army.mil>

UNCLASSIFIED

Oana,

 We can confirm that one rocket impacted Kandahar Airfield* yesterday.  No personnel were injured, and the Romanian prime minister was not in the immediate vicinity of the impact area*.

 Respectfully,

 ISAF Joint Command Press Desk

NATO Unclassified: 00 93 799 51 3999 after info dial 688-4441

VOSIP: (308) 449-9922

ISAF-S: 788-4035

DSN: (318)449-9154

CELL: 079-389-4112 or 079-389-3998 or

Email  IJCmediaoperations.O@afghan.swa.army.mil

Facebook: https://www.facebook.com/ISAFJointCommand

Twitter: https://twitter.com/IJC_Press

* la întrebarea mea telefonică dacă premierul se afla sau nu în tabără în acel moment şi dacă a fost respectată procedura clasică, Sgt Vin Stevens a clarificat că da, premierul se afla în tabără, da, s-a procedat ca în cazul oricărei alarme de atac cu rachetă; atât doar că premierul nu s-a aflat în zona de impact propriu-zisă, unde ar fi putut fi rănit de rachetă.

 

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite