Sunt sau nu obligatorii recomandările din raportul MCV? Opinia unei asociaţii a procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recomandările MCV nu au caracter opţional. Aşa arată, într-un comunicat de presă, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor. Magistraţii solicită aplicarea recomandărilor din document şi un dialog real. Printre semnatari se numără şi procurori din Direcţia Naţională Anticorupţie.

Procurorii arată că „apreciază obiectivitatea şi integritatea surselor de documentare în procesul de elaborare a Raportului MCV 2018. 

„Raportul Comisiei Europene vine în momentul în care, din 2017, mai multe organisme internaţionale au semnalat că politicile adoptate în România nu răspund exigenţelor statului de drept şi rolului parchetelor, aşa cum sunt dezvoltate în jurisprudenţa CJUE, CEDO şi în recomandări destinate statelor membre al Uniunii Europene şi ale Consiliului Europei. Efectele asupra sistemului judiciar şi a sustenabilităţii necesare în cadrul MCV sunt prezentate realist, în sensul că politicile iniţiate şi adoptate în perioada de referinţă s-au cumulat în direcţia vulnerabilizării cadrului de sancţionare a faptelor de corupţie, de reducere a capacităţii instituţionale a instituţiilor judiciare şi de reducere a independenţei procurorilor”, se arată în comunicatul de presă, citat de Mediafax. 

Potrivit sursei citate, procurorii cer factorilor implicaţi în procesul de punere în aplicare a recomandărilor MCV să lanseze un dialog real şi de bună credinţă cu toţi actorii implicaţi în sistemul de justiţie. 

Ce spune ministrul Justiţiei, Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat în urmă cu câteva zile, că recomandările din raportul MCV nu sunt obligatorii, aşa cum s-a vehiculat, însă sunt obligatorii standardele europene şi procesul ireversibil de legiferare. Toader a mai subliniat că fiecare recomandare are rolul său.

„Semantica spune că recomandarea nu e obligatorie. Ce este obligatoriu şi m-aş bucura dacă aţi reţine - faptul că sunt obligatorii standardele europene. E obligatoriu procesul ireversibil de legiferare. N-aş vrea să răspund întrebărilor nepotrivite. De aceea nu am ieşit public. (...) Toate recomandările au rolul lor”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite