SUA au distrus o dronă iraniană deasupra Strâmtorii Ormuz, anunţă Trump

SUA au distrus o dronă iraniană deasupra Strâmtorii Ormuz, anunţă Trump

foto arhivă

O navă de război americană, USS Boxer, a distrus joi o dronă iraniană aflată în zbor, care ameninţa nava şi care se afla la doar aproximativ 900 de aceasta, a anunţat Donald Trump, relatează AFP.

Statele Unite au doborât drona iraniană deasupra Strâmtorii Ormuz, pentru că aceasta se apropia în mod periculos de nava americană, a subliniat Trump.

Drona a ignorat mai multe solicitări de a se retrage.

Potrivit preşedintelui american, drona iraniană s-a apropiat la mai puţin de 1.000 de metri de USS Boxer, care a întreprins ”o acţiune defensivă”.
 
”Drona a fost distrusă”, a anunţat şeful statului american.

„Asta e ultima din seria de acţiuni provocatoare şi ostile ale Iranului asupra navelor ce navighează în apele internaţionale. SUA îşi rezervă dreptul de a-şi apăra personalul, facilităţile şi interesele”, a spus Trump, potrivit Reuters.

Preşedintele american a îndemnat celelalte ţări ”să condamne Iranul” şi să-şi apere propriile nave.
 
Un purtător de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, a confirmat incidentul, la rândul său, într-un comunicat.
 
Incidentul a avut loc către ora locală 10.00, în timp ce USS Boxer se pregătea să pătrundă în Strâmtoarea Ormuz, a precizat Pentagonul.

„Trăim într-un mediu foarte periculos”, spunea ministrul iranian de externe Javad Zarif, joi, la ONU, înainte ca veştile despre distrugerea dronei iraniene să se răspândească. „Statele Unite s-au împins pe ele însele şi pe restul lumii pe marginea prăpastiei”, a mai spus acesta citat de The Atlantic.
 
Iranul a doborât, la 20 iunie, un avion american de spionaj fără pilot (dronă) de tip QR-4 Global Hawk, acuzând că acesta se afla în spaţil său aerian.
 
Donald Trump anunţa două zile mai târziu că a anulat în ultimul moment atacuri aeriene vizând Iranul, pentru a evita un sângeros bilanţ uman, menţinându-şi totdată ameninţările cu privire la represalii contra Iranului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: