SUA alocă 100 de milioane de dolari pentru baza militară de la Deveselu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
100 de milioane de dolari vor fi alocaţi Develesu FOTO AFP
100 de milioane de dolari vor fi alocaţi Develesu FOTO AFP

Statele Unite ale Americii alocă 100 de milioane de dolari pentru Deveselu. Suma este prevăzută în bugetul semnat de preşedintele american Barack Obama pentru anii fiscali 2013 şi 2014.

20 de milioane de dolari sunt prevăzuţi pentru anul fiscal 2013, iar 80 de milioane – pentru 2014.

Aceşti bani reprezintă un sfert din suma totală care va fi alocată bazei de la Deveselu, care face parte din scutul antirachetă.

Costurile pentru realizarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu sunt suportate integral de Statele Unite ale Americii. 

Costurile se ridică la 400 de milioane de dolari, anunţau în urmă cu mai bine de doi ani oficialii americani. Pentru funcţionarea sistemului, la această sumă vor mai fi necesare alte 20 de milioane de dolari anual, arată Digi24. 

În Desevelu vor ajunge circa 200 de militari americani, iar scutul se va întinde pe o suprafaţă de 220 de hectare.

România a acceptat instalarea pe teritoriul său a acestei baze, în cadrul scutului american antirachetă în Europa, în septembrie 2011. Baza ocupă un teren de aproximativ 175 de hectare şi ar urma să fie operaţională în 2015.

Pe data de 28 octombrie 2013 a avut loc momentul oficial al demarării lucrărilor de construcţie la baza militară americană din comuna Deveselu, unde urmează a fi instalat un avansat sistem de apărare împotriva rachetelor balistice aparţinând SUA. 

Baza militară americană de la SUA se apreciază că va deveni deplin operaţională până la finele anului 2015. 

Aproximativ 250 de persoane vor asigura funcţionarea permanentă a acesteia. În prezent, în incinta bazei se află aproape 800 de persoane – muncitori ai firmelor care lucrează la amenajarea locaţiei.

Citiţi mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO Cum funcţionează scutul anti-rachetă. Interceptorii sunt adaptaţi pentru ameninţări care pot proveni din Orientul Mijlociu, nu şi din Rusia

Diplomatul Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe a explicat vineri, în emisiunea „Imparţial”, cum funcţionează racheta interceptoare a scutului de la Deveselu şi cât de mare este pericolul ca o eventuală acţiune defensivă să producă victime în rândul populaţiei. Aurescu a mai subliniat că interceptorii scutului sunt adaptaţi pentru ameninţări care pot proveni din zona Orientului Mijlociu, nu şi din Federaţia Rusă.

Reacţia Rusiei la Scutul Antirachetă: România a devenit o ţintă pentru noi

Acum câteva zile România a făcut încă un pas important pentru consolidarea parteneriatului strategic avut cu Statele Unite ale Americii. Demararea lucrărilor la noua bază militară NATO de la Deveselu a determinat imediat o reacţie la Kremlin.

Americanii îşi pregătesc terenul pentru 24 de rachete la Deveselu

Reprezentanţi ai NATO, ai Pentagonului şi ai Ambasadei SUA, dar şi oficiali români, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu, au inaugurat, luni – 28 octombrie, lucrările la baza militară de la Deveselu. În doi ani, Guvernul american va amplasa aici un scut antirachetă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite