SUA şi 17 aliaţi pregătesc cele mai mari manevre militare de la Războiul Rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

37.000 de militari vor exersa, la anul, trimiterea rapidă către Europa a unor rezerve mari de trupe şi tehnică de luptă în cazul unei agresiuni venite din Est.

Pentagonul va desfăşura patru divizii de militari, cel puţin trei brigăzi blindate şi alte câteva mii de trupe în Europa, pentru a lua parte la cel mai mare exerciţiu militar condus de americani pe continent în ultimii 25 de ani, a comunicat Comandamentul European al SUA (EUCOM). Concret, este vorba de Defender Europe-20, care va semăna cu masivele exerciţii desfăşurate în perioada Războiului Rece. În aceste manevre vor fi implicaţi 37.000 de militari aliaţi, dintre care aproximativ 20.000 de soldaţi americani.

Exerciţiul va implica 14 porturi şi aeroporturi din ţări europene cum ar fi Belgia, Estonia, Georgia, Germania, Letonia, Lituania, Olanda şi Polonia unde tehnica de luptă va fi descărcată şi pregătită rapid de manevre. Adaptarea pentru uz militar a  porturilor europene a fost un punct critic pentru logisticienii Pentagonului  în ultimii ani.

20.000 DE PIESE DE ECHIPAMENT

Militarii vor dispune de 20.000 de piese de echipament (tancuri, blindate,  obuziere  autopropulsate sau camioane etc.), care acum sunt în stadiul de încărcare în porturi din Florida, Georgia, Carolina de Sud şi Texas. Echipamentele vor începe să ajungă în Europa la începutul anului viitor, iar exerciţiile vor avea loc în perioada aprilie – august, în 10 ţări diferite. Concret, este vorba de Belgia, Cehia, Estonia, Georgia, Italia, Letonia, Lituania şi Olanda, dar acţiunea principală se va petrece în Germania şi Polonia, unde se va simula un răspuns la o agresiune venită din Est.

„Pregătirea nu înseamnă doar a avea forţele şi capacităţile potrivite pe tot cuprinsul teatrelor, ci înseamnă să ne exersăm capacitatea de a primi şi integra rapid forţele noastre cu cele ale aliaţilor şi partenerilor noştri”, a declarat generalul Christopher Cavoli, comandantul armatei americane în Europa. „Această abilitate este esenţială pentru proiectarea forţei, în caz de nevoie”, a mai precizat generalul american.

Ca exerciţiu principal, Defender Europe-20 va avea şi alte şase manevre militare complementare. Este vorba de Allied Spirit XI, Dynamic Front 2020,  Joint Warfighting Assessment 2020, Saber Strike 2020 şi Swift Response 2020, care va avea loc şi pe teritoriul României, Bulgariei şi Croaţiei. 

REVENIREA LA TACTICILE REFORGER

Defender Europe-20, care costă peste 350 de milioane de dolari, va fi punctul culminant al unui efort de cinci ani al EUCOM de a se reinventa, transformându-se dintr-o organizaţie concentrată pe construirea relaţiilor pe timp de pace într-una capabilă să reacţioneze eficient şi foarte rapid şi  într-un conflict armat.

În timpul Războiului Rece, exerciţiile masive care s-au concentrat pe aducerea rapidă a unui număr mare de trupe în Europa au fost o parte esenţială a pregătirii pentru un potenţial război cu Uniunea Sovietică. Cunoscute sub numele de Reforger şi catalogate ca fiind „exerciţii de întoarcere a forţelor în Germania”, aceste manevre au reprezentat o amprentă militară care a făcut ca logistica de luptă să fie adusă la grad de artă de  trupele americane dislocate în Europa. Dar abilităţile necesare pentru mişcări de forţe atât de mari s-au stins încet, deoarece riscul de conflict pe scară largă în Europa s-a diminuat după prăbuşirea Uniunii Sovietice. 

În timp, preocupările militare americane s-au orientat către războaiele din Orientul Mijlociu, dar intervenţia Rusiei din 2014 în Ucraina a obligat Pentagonul să se reorienteze asupra apărării Europei şi a modalităţilor de a transfera trupele americane peste un ocean în situaţii de criză. „La nivel tactic, să muţi o divizie cu oameni şi echipamente în Europa este ceva extraordinar”, a declarat generalul Jeffrey Kramer, care este responsabil de programele de exerciţii ale EUCOM. 

Imagine indisponibilă
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite