STUDIU Părinţii şi elevii admit că dau şpagă profesorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
15% dintre profesori au spus că dau meditaţii
elevilor săptămânal    FOTO: Shutterstock
15% dintre profesori au spus că dau meditaţii elevilor săptămânal    FOTO: Shutterstock

În jur de 40% dintre părinţi şi elevi spun că există corupţie în şcoli şi licee şi recunosc chiar că au fost puşi în situaţia de a da şpagă, arată o cercetare comandată de Ministerul Educaţiei.

70% dintre profesori spun că nu există corupţie în şcolile din România, în timp ce 41% dintre elevi şi 37% dintre părinţi cred că aceasta există în majoritatea şcolilor şi liceelor din ţară.

Aşa arată raportul de cercetare, realizat în cadrul proiectului european „Prevenirea corupţiei în educaţie prin informare, formare şi responsabilizare”, în această vară, în care este subliniat faptul că 42% dintre părinţi şi 17% dintre elevi au recunoscut că au dat şpagă în ultimii trei ani în sistemul de educaţie, majoritatea pentru că li s-a cerut, dar şi din proprie iniţiativă, iar 14% au au recunoscut că le-au dat profesorilor cadouri.

Părinţii nu s-au confruntat doar cu mita la şcoală, arată studiul, ci şi cu diversele plăţi pe care trebuie să le facă pentru binele şcolii şi al elevului: de la bani pentru reparaţii, fondul clasei, serbări şi materiale didactice, până la cadouri date lunar profesorilor pentru atenţie specială acordată copilului sau pentru a nu lua note mici. Cât despre Bacalaureatul din 2013, doar un sfert dintre părinţi cred că a fost corect, ba chiar aproape 40% cred că a fost fraudat.

Cauze şi soluţii

Părerile sunt similare când vine vorba de cauze şi soluţii ale corupţiei din educaţie: nivelul scăzut de salarizare a dascălilor, criza valorilor morale din societate şi subfinanţarea sistemului de învăţământ. La capitolul soluţii, toţi sunt de părere că ar fi nevoie de majorarea salariului unui profesor, până la 2.000 - 3.300 de lei.

Profesorul de istorie Corneliu Riegler, de la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc" din Capitală, a explicat că măsura nu ar diminua automat corupţia, dând exemplu mărirea salariilor procurorilor care nu a rezolvat corupţia din sistemul de justiţie. "Nu cred că un salariu mai mare face un om mai cinstit. Dacă eşti un om corect, eşti aşa şi cu un salariu de 1.000 de lei şi cu unul de 3.000. Personal, eu apreciez că sistemul de educaţie este corupt în proporţie de 60%", a spus Riegler.

Studiul mai arată că o altă cauză a corupţiei este criza valorilor morale din societatea românească şi că o soluţie ar fi cultivarea acestora prin puterea exemplului dat de profesori. Totuşi, sociologul Mircea Kivu a explicat că exemplul corupţiei nu vine neapărat de la profesori. "Când un copil vede că un coleg al său trece clasa fiindcă a dat şpagă, despre ce exemplu mai vorbim? Criza valorilor morale nu generează soluţii, lumea tot cultivă valori morale de sute de ani. Aici ar trebui luate măsuri concrete şi să stabilim reguli clare, spre exemplu de ce îi dăm unui elev nota 5 sau nota 10? Nimeni nu vrea să aplice regulile însă, fiindcă cei care ar trebui să facă asta sunt tocmai cei care iau şpagă", a spus sociologul.

Coordonatorul studiului, Gabriel Ispas, secretar general al Ministerului Educaţiei, spune totuşi că exemplul de integritate trebuie să-l dea profesorii. Cum va lupta ministerul pentru limitarea corupţiei? „Am semnat un protocol cu Ministerul Justiţiei şi cu Parchetul General, prin care vom merge în şcoli, de anul acesta, să ţinem prelegeri despre ce este norma morală. Este vorba de cursuri pentru integritate, ţinute în premieră de specialişti de la Justiţie şi de la Pachet“, susţine Ispas.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite