STUDIU De ce sunt femeile mai puţin periculoase la volan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima perioadă au apărut mai multe studii din care rezultă că femeile conduc mai bine o maşină decât bărbaţii. În plus, rapoartele mai arată că bărbaţii au de patru ori mai multe şanse să încalce legea într-un fel sau altul atunci când se afla la volan. Totuşi, specialiştii consideră că aceste rezultate obţinute de femei în trafic nu se datorează unei mai bune stăpâniri a a volanului, motivul real fiind atitudinea în timpul şofatului.

„Am avut până acum zeci de mii de cursanţi. Dintre aceştia cam 30 la sută au fost femei. Am ajuns la concluzia că nu există nicio diferenţă între abilităţile de conducere ale femeilor şi ale bărbaţilor. În timpul cursurilor de conducere, după diverse probe, femeile şi bărbaţii au dat dovadă de abilităţi 100% egale”, confirmă multiplul campion de raliuri Titi Aur.

Bărbaţii se dau zmei

Titi Aur spune că în acest domeniu difereţele între cele două sexe vin de la o abordare deosebită a şofatului. „Bărbaţii sunt mai îndrăzneţi, se dau zmei. Femeile sunt mai atente, mai puţin impulsive. Probabil că instinctul matern, grija că au un copil de crescut, îşi face efectul chiar şi atunci când nu au micuţii cu ele. Şi rezultatele se văd în traficul de zi cu zi. Femeile sunt implicate mai mult în accidente uşoare, în tamponări. Cele grave, cu victime, sunt produse de obicei de bărbaţi”, arată specialistul. 

Au şi doamnele problema lor: reţelele sociale

Totuşi,  Titi Aur spune că şi doamnele la volan au o problemă. „După apariţia telefoanelor mobile, mai ales a celor smart, statisticile privind victimele din accidente rutiere s-au dat peste cap. Astfel, la capitolul cauze, alcoolul la volan a fost depăşit de mult de folosirea telefoanelor mobile. Şi nu este vorba neapărat de vorbitul la telefon, ci de accesarea reţelelor sociale sau a unor aplicaţiilor de genul WhatsApp.

La accesarea acestora apare o lipsă de concentrare asupra traficului care poate duce foarte uşor la un accident. Şi, din păcate, în România femeile excelează în acest domeniu, depăşind cu mult bărbaţii”, a precizat specialistul.

Ce spun statisticile

Conform datelor Brigăzii Poliţiei Rutiere, peste 85% din amenzile pentru depăşirea vitezei sunt acordate bărbaţilor. Dacă vorbim de depăşirea cu mai mult de 50km/h a vitezei legale, doar şapte femei au fost amendate, din totatul de 143 de sancţiuni, în prima parte a anului, de exemplu.

Şoferii cei mai problematici sunt tineri între 21-30 de ani, care simt nevoia să-şi arate „vitejia” pe şosele şi respectă cel mai puţin limitele de viteză. În afară de faptul că poţi conta pe corectitudinea lor la volan, femeile parchează de cele mai multe ori mai bine comparativ cu bărbaţii. Cel puţin din punct de vedere al legalităţii manevrei. Astfel, din 11.937 de amenzi date pentru parcare neregulamentară, 992 au fost date femeilor, iar 10.945, bărbaţilor.

Apoi, dintre accidentele grave, doar 12% au fost cauzate de femei. În plus, 

bărbaţii au fost sancţionaţi în număr mult mai mare şi pentru neacordarea de prioritate. Din totalul de peste 2.000 de amenzi, doar aproximativ 450 au fost acordate 

femeilor. ;

Bărbaţii, mai înclinaţi să-şi şicaneze colegii de trafic

Conform studiilor, femeile se dovedesc mult mai prudente şi atunci când vine vorba despre atitudinea agresivă sau şicanele din trafic. 70% din bărbaţii cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani recunosc că îşi mai şicanează, din când în când, colegii de trafic. Doamnele spun că niciodată nu ar face una ca asta.

„Chiar şi trecerea, traversarea pe culoarea roşu a semaforului poate fi considerată o manifestare agresivă pentru că şoferii se grăbesc şi pot pune în pericol viaţa celorlalţi participanţi la trafic”, spune un poliţist de la Brigada Rutieră.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite