Studenţii români din Marea Britanie se tem că vor fi exmatriculaţi sau chiar expulzaţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna trecută am efectuat o vizită de urgenţă la Londra pentru a veni în sprijinul miilor de studenţi români afectaţi de sistarea împrumuturilor de studii şi de întreţinere. Am vizitat două colegii londoneze şi am ascultat problemele a sute de studenţi. Deşi fuseseră planificate şi aprobate vizite în alte două campusuri, conducerea a interzis în ultimul moment vizita şi a refuzat orice dialog cu mine şi cu studenţii.

Sunt îngrozit  de discriminarea studenţilor români de la colegiile britanice. Sunt victime ale retoricii anti-româneşti, se tem că vor fi exmatriculaţi sau chiar expulzaţi. Sunt discriminaţi din momentul în care spun că sunt români şi sunt defavorizaţi chiar şi când încearcă să-şi găsească un loc de muncă.

Pentru a putea beneficia de împrumutul de întreţinere,  studenţii români au trecut printr-un proces de verificare a eligibilităţii şi a rezidenţei.  Şi atunci, cum e posibil ca cererile lor să fie aprobate în urmă cu 1-2 ani şi acum să fie somaţi să aducă dovezi suplimentare? Modul în care autorităţile britanice au schimbat regulile odată cu expirarea restricţiilor pentru români este absurd, imoral şi împotriva valorilor europene.

Deşi cei mai mulţi studenţi au depus deja actele suplimentare solicitate, împrumuturile sunt în continuare sistate, iar conturile bancare le-au fost blocate. Şi mai grav este faptul că, în practică, suspendarea îi afectează doar pe studenţii români şi bulgari, un semn clar de discriminare.

Potrivit planului de acţiuni convenit împreună cu studenţii români:

•    Voi sesiza Comisia Europeană în privinţa sistării creditelor pentru studenţii români, solicitând declanşarea procedurii de infringement împotriva Marii Britanii;
•    Pregătesc o scrisoare adresată premierului britanic David Cameron şi ministrului universităţilor David Willets, solicitându-le deblocarea urgentă a creditelor pentru studenţii români;
•    Nu în ultimul rând, solicit din nou ministrului afacerilor externe Titus Corlăţean să meargă de urgenţă la Londra pentru a dezamorsa criza anti-românească.
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite