STS: Dr. Zamfir a transmis, în loc de coordonate, ora de pe telefonul mobil. Sorin Ianceu: Am dat numele localităţilor din apropiere şi pe ce drum să vină la noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La două săptămâni de la tragedia aviatică din Apuseni, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a făcut publice "coordonatele" transmise de unul dintre supravieţuitorii accidentului, doctorul Radu Zamfir, susţinând că reprezentau de fapt „ ora afişată pe telefonul mobil”. Medicul Sorin Ianceu a declarat luni seară că el a furnizat operatorului 112 poziţia avionului, numind localităţile din jur şi pe ce drum se poate ajunge la avionul prăbuşit.

În raportul înaintat de vicepremierul Gabriel Oprea prim-ministrului Victor Ponta la câteva zile după producerea accidentului aviatic din Munţii Apuseni se arată că Serviciul de Urgenţă a primit un apel prin Centrul 112 Cluj/STS la ora 16.16, moment în care doctorul Radu Zamfir a anunţat prăbuşirea aeronavei. 

Patru minute mai târziu, apelul a fost transferat către ISU Cluj, SJA Cluj, IPJ Cluj, dar şi către COAP/MapN (16.22 – 16.27), ROMATSA (între orele 16.28 şi 16.33), Salvamont Braşov (16,34) şi Elicopter Târgu Mureş. 

 „Alarmarea în caz de accident aviatic se face de către ROMATSA şi/sau de către Sistemul naţional pentru apeluri de urgenţă – 112”, se arată în raport. Potrivit documentului, Zamfir a revenit de mai multe ori cu apeluri către 112, la orele 16:22:33, 17:30:03, 19:12:39 şi 19:31:51.

 „Pe durata convorbirilor telefonice cu dr. Zamfir s-a făcut tot posibilul pentru obţinerea coordonatelor geografice, în baza tipului de terminal telefonic avut la dispoziţie de apelant, dar nu au putut fi exploatate facilităţile terminalului mobil care ar fi putut ajuta la localizarea acestuia. STS a încercat determinarea mai precisă a locului incidentului, inclusiv apelând la sprijinul SNApOPSN (sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională), care dispun de capabilităţile specifice de identificare a localizării, dar nu s-a reuşit”, subliniază raportul întocmit de vicepremierul Gabriel Oprea. 

Raportul nu explică însă de ce informaţiile oferite de medic nu au fost suficiente sau, dacă au fost suficiente, nu au fost valorificate. 

Abia ieri, după două săptămâni de controverse privind informaţiile pe care Radu Zamfir le-ar fi oferit, STS a remis un comunicat în care arată: „Serviciul de Telecomunicaţii Speciale protestează ferm faţă de afirmaţiile potrivit cărora doctorul Radu Zamfir ar fi trimis coordonatele geografice prin Sistemul 112. Dânsul a descris doar ce vedea în jurul său şi pe un ecran de telefon mobil, începând cu ora 19:30, doctorul Zamfir indicând ca şi coordonate ora afişată pe telefonul mobil, respectiv: 19,33,20/1, iar peste patru minute 19,37,20/1 care evident nu sunt cooordonate geografice. La solicitarea dispecerilor de a trimite o coordonată care începe cu 46 (latitudinea la care se află locul accidentului – n.r.), a refuzat să mai dea alte informaţii, spunând că a transmis informaţiile şi că nu mai dă nimic”, precizează reprezentanţii STS într-un comunicat de presă.

"Dr. Sorin Ianceu (un alt medic aflat în avion - n.r.) nu a sunat la 112", mai precizează STS în comunicat.

„Le-am zis pe ce drum să vină până la noi“

Doctorul Sorin Ianceu a declarat luni seară, la Digi24, că a oferit, la rândul său, elemente de localizare la 112, de pe telefonul doctorului Zamfir. ”Îmi tot cereau coordonatele GPS. Am anunţat numele localităţilor, le-am zis pe ce drum să vină până la noi”, a explicat Ianceu, contrariat de informaţiile din comunicatul STS.

sorin ianceu cluj

Doctorul Sorin Ianceu  

Doctorul a precizat că telefoanele sale au fost distruse în momentul impactului, însă a comunicat cu cei de la 112 de pe telefonului colegului Radu Zamfir. Medicul a mai spus că a comunicat la numărul unic de urgenţă poziţia avionului.

„Telefoanele mele s-au distrus în momentul impactului. Nu le-am putut folosi. Am vorbit la 112, dar de pe telefonul doctorului Zamfir. Le-am spus inclusiv că dacă pleacă din Horea spre Beliş pe drumul 1R, la jumătatea distanţei, pe partea dreaptă, ne aflăm prăbuşiţi. Ştiam localităţile între care s-a prăbuşit avionul. Ar trebui să existe aceste înregistrări. În acele momente, nu ne-am gândit să ne înregistrăm telefoanele ca să ne justificăm. Cei de la 112 ne tot cereau coordonate GPS. Eu nu ştiu să ofer coordonate GPS dintr-un smartphone. Am încercat să scoatem coordonatele din aplicaţia Google Maps, coordonate pe care le-am furnizat. Ni s-a spus că trebuie să aşteptăm un SMS de la un operator de telefonie mobilă care să conţină şase cifre, pe care să îl dăm mai departe şi în funcţie de acesta ne vor localiza. Eu nu îmi aduc aminte să fi primit vreun mesaj”, a declarat Ianceu la Digi24.

Ce este Serviciul de Urgenţă 112

Potrivit specialiştilor, serviciul 112 este un call center uriaş, iar operatorii care răspund la apelurile telefonice venite din partea populaţiei sunt cadre militare ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).  „În funcţie de problema pe care o ai, operatorul îţi face legătura la Poliţie, Salvare sau Pompieri. Dacă spre exemplu ţi-a spart cineva casa operatorul te va direcţiona către Poliţie. În schimb, dacă e vorba de o problemă medicală, ţi se face legătura la SMURD şi la Ambulanţă şi reprezentanţi ai ambelor instituţii ascultă în acelaşi timp expunerea pacientului. La sfârşitul interviului, se decide, în funcţie de gravitatea cazului, de resurse, dar şi de cine este mai aproape de locul respectiv, dacă merge un echipaj de ambulanţă sau unul al SMURD. Este o colaborare permanentă, pentru că sistemul funcţionează după un index de cooperare”, a explicat pentru „Adevărul” medicul Cristian Grasu, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIf).

În momentul apelului, fiecare operator are şi harta STS în faţă. „Se poate face o localizare a telefonului, dacă acesta este înregistrat. În cazul telefoanelor mobile, în funcţie de semnal, se creează un segment de cerc, distanţa în Bucureşti fiind de până într-un kilometru”, a completat doctorul. 

Indexul de cooperare este aprobat printr-un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului de Interne, dar este reglementat şi prin Legea 95/2006, după care funcţionează sistemul de sănătate de la noi din ţară. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a fost desemnat să implementeze şi să opereze Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 (SNUAU) din mai multe motive, printre care şi acela potrivit căruia prezintă obiectivitate în raport cu agenţiile neguvernamentale ce asigură intervenţiile de urgenţă. 

Sistemul este compus din centrele unice pentru apeluri de urgenţă, dispeceratele de urgenţă şi dispeceratele integrate de urgenţă, organizate la nivel de reşedinţă de judeţ, la nivelul municipiului Bucureşti şi la nivelul municipiilor şi oraşelor sau acolo unde este necesar. 

Pe aceeaşi temă:

Dorin Ungur, şeful ISU Cluj: Romatsa ne-a dat coordonatele greşite Raportul Inspectoarutului de Urgenţă Cluj pe 2013 a fost prezentat, joi dimineaţă, de către şeful ISU Cluj, Dorin Ungur. Prezent la conferinţa de presă a fost şi Ioan Rus, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale Cluj. Cei doi au făcut mai multe declaraţii legate de accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa.

Lecţia de orientare pe înţelesul tuturor La ştirile de dimineaţă am auzit ceva incredibil: „autorităţile nu au ştiut să interpreteze corect coordonatele geografice” ale locului unde s-a produs accidentul aviatic. Îmi vine greu să cred că noţiunile care se învaţă la geografie în clasa a V-a sau în clasa a IX-a nu sunt ştiute de către cei puşi să gestioneze situaţii de urgenţă.

Şeful Salvamont Alba: „Dacă primeam coordonatele corecte, găseam avionul cu trei ore mai devreme. A fost un haos“

Victimele din accidentul aviatic din Apuseni ar fi putut fi găsite cu aproximativ trei ore mai devreme, dacă indicaţiile primite de echipajele de salvatori ar fi fost corecte. Potrivit Salvamont Alba, în timp ce căutau locaţia, oamenii au fost deviaţi de trei ori, la distanţă de zeci de kilometri.

Iată cât de simplu poţi afla coordonatele GPS cu un telefon! Oricine are un telefon mobil din noua generaţie poate afla în doar câteva secunde coordonatele GPS ale locului în care se află, folosind o aplicaţie preinstalată pe aparat.

Marius Pop, salvator în Apuseni: „112 e de vină pentru întârzierea de peste două ore. Coordonatele erau greşite“

Marius Pop, unul dintre cei care se ocupă de Transsylvania Offroad, un club cunoscut printre pasionaţii de offroad din Cluj, a fost unul dintre cei care au ajuns primii la locul tragicului accident aviatic care a avut loc în Munţii Apuseni şi în urma căruia pilot avionului, Adrian Iovan, şi o rezidentă şi-au pierdut viaţa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite