STENOGRAME Cum calcula şpaga Bulibaşa internaţional al romilor de la Iaşi: „Îi doi procurori şi un judecător. 10 mii de persoană. 30 de mii euro“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ferdinant Stănescu a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă FOTO Adevărul
Ferdinant Stănescu a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă FOTO Adevărul

Bulibaşa romilor de la Iaşi, Ferdinant Stănescu, a fost monitorizat toată perioada în care a făcut „demersuri” ca să-l scape din închisoare pe Emil Mance, cunoscut drept „Regele mezelurilor din Salonta“. Aşa a fost păcălit să primească bani marcaţi de procurorii anticorupţie. Stănescu se lăuda că este prieten cu fostul ministru de interne Pavel Abraham.

Deşi se lăuda că este ţiganul cel mai bogat din România, cu milioane de euro în conturi sau pitiţi la saltea, Ferdinant Stănescu (52 de ani), bulibaşa romilor de la Iaşi, nu s-a dat în lături de la un „mizilic“ de 12.000 de euro. Sunt banii cu care Stănescu, autointitulat „Bulibaşa internaţional“, a fost săltat pe sus de procurorii DNA, în urmă cu o lună. Suma era o primă tranşă din 30.000 de euro pe care Ferdinant Stănescu îi ceruse familiei lui Emil Mance, ca să-l scape de problemele din justiţie. Mance, cunoscut drept „Regele mezelurilor din Salonta“,era arestat pentru evaziune fiscală.

Bulibaşa ştia de necazul acestuia, deorece în acelaşi dosar mai  erau cercetaţi iubitul nepoatei sale, Daniel Stănescu, zis „Mureş“, precum şi şoferul său.
Ferdinant Stănescu, trimis în judecată pentru trafic de influenţă, folosea un limbaj codificat atunci când discuta despre şpagă. Bulibaşa le spunea banilor „marfă“ sau „carne“. Detaliile apar în rechizitoriul procurorilor DNA.

Cum a pregătit terenul

În noiembrie 2015, Emil Mance fusese trimis în judecată, în stare de arest, iar bulibaşa s-a gândit că ar fi rost de făcut bani. Stănescu a apelat la un intermediar, Nicolae Culda, care i-a făcut legătura cu rudele afaceristului. Bulibaşa a început să se laude cu relaţiile sale pentru a-i impresiona. „În cursul discuţiilor Stănescu mi-a spus că este un om influent în zona Iaşi, că are multe relaţii, mi-a dat ca exemplu pe Pavel Abraham, un fost ministru de interne, cu care ar fi fost chiar prieten, şi că, în baza relaţiilor pe care le avea, el putea să rezolve punerea în libertate sau arest la domiciliu pentru Emil  din Salonta“, a declarat, la DNA, Nicolae Culda. Nu se ştie cât adevăr era în vorbele bulibaşei, cert este însă că Pavel Abraham a fost unul dintre avocaţii lui Ferdinant în acest caz.

Nicolae Culda i-a transmis numărul lui Gheorghe Rauca, apropiat al familiei lui Mance, cu care bulibaşa s-a şi întâlnit. „A precizat că el ar putea interveni pe lângă judecătorii pe care-i cunoaşte, dar avea nevoie în acest sens de ajutorul familiei, ajutor din care se subînţelegea că era nevoie de bani de la familia lui Mance Emil pentru punerea lui în libertate“, a declarat Rauca.

Denunţat de familia „Regelui mezelurilor“

Următorul pas a fost întâlnirea dintre Ferdinant şi Roxana şi Corina Mance, fiica şi, respectiv, fosta soţie a lui Emil Mance. Cele două femei nu l-au crezut însă şi s-au dus la DNA. „A afirmat că îl cunoaşte bine pe acest procuror, sunt în relaţii apropiate, ne-a sugerat, din cele spuse de el, că i-ar fi dat anterior mită pentru a scăpa alte persoane de problemele penale şi ne-a sugerat că ar fi bine dacă eu şi fiica mea am fi dispuse să-i dăm lui o anumită sumă de bani în euro pentru ca el să intervină la acel procuror, să-i dea banii, iar, în schimb, procurorul să nu mai ceară prelungirea arestării pentru încă 30 de zile a fostului meu soţ şi punerea lui în libertate“, a declarat la DNA Corina Mance.

Roxana Mance a confirmat şi ea propunerea bulibaşei: „Eu l-am întrebat câţi bani ar trebui să dau, o mie, două, trei mii de euro iar acel bărbat a râs şi a spus: «Ce vorbiţi domnişoară? Zeci de mii!», evident fiind vorba tot de sume în euro“. Preţul ar fi fost stabilit la 30.000 de euro, plătiţi în două tranşe.

Întâlniri de taină

Ferdinant Stănescu a avut trei întâlniri cu Roxana şi Corina Mance, iar în două dintre acestea a fost filmat ambiental cum se lăuda cu pilele sale din justiţie. „Îi doi procurori şi un judecător”, „10 mii de persoană. 30 de mii ... euro“, „Deci, el, dacă eu garantez garantat, e garantat. Va fi câte 5 pe persoană, 15, şi ceea ce va fi, că va veni el acasă cu totu'. Deci, asta a rămas“, spunea bulibaşa. Partea sa ar fi fost mai modestă: „Că după aceea, după ce o să iasă domnul din arest... Să facem un grătar împreună, vă daţi seama“.

În timpul monitorizării DNA nu a reieşit că Ferdinant avea influenţă asupra magistraţilor, şi era vorba doar de laudă goală. Când a fost prins în flagrant, bulibaşa a spus că cei 12.000 de euro erau un avans din preţul unei cantităţi de 8.000 curele de transmisie pentru autovehicule, pe care trebuia să le livreze Roxanei Mance.

Cine este Ferdinant Stănescu

Bulibaşa Ferdinant Stănescu, cunoscut ca cel mai bogat ţigan din Moldova, cu o avere estimată la şapte milioane de euro. El ar fi fost unul dintre protagoniştii celebrei afaceri „Transformatorul“, în urma căreia fostul ministru al Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu, s-a ales cu o condamnare de cinci ani de închisoare cu executare, pentru corupţie.

Momentul flagrantului

Pe 9 decembrie 2015, Ferdinant Stănescu a fost prins în flagrant de procurorii DNA atunci când primea prima tranşă de bani de la Roxana şi Corina Mance. El a fost filmat ambiental, la ora 21.08, în incita unui hotel din staţiunea Băile Felix când număra banii: 12.000 de euro - 23 de bancnote a 500 de euro şi 5 bancnote a 100 de euro. Banii fuseseră marcaţi anterior de procurorii DNA. După ce a numărat banii şi a plecat spre maşină a fost oprit de anchetatori. Bulibaşa a negat că ar fi vorba de şpagă, şi a spus că este o tranzacţie comercială.

Corina: Cum facem?
Ferdinant: Îi număraţi.
Roxana: Îhm? Acolo îs.
Ferdinant: Îs în euro?
Roxana: Îi număraţi.
Ferdinant: Dacă i-ai numărat mata, ce să mai...
Corina: Nu. Mai bine număraţi-i, să fiţi sigur că...
Ferdinant: Da' unde să-i numărăm aici? De ce v-am chemat mai încolo un picuţ?
Roxana: Io nu mă duc în întuneric. Doamne, nu mă lăsa! Nici la înălţime nu pot să mă duc.
Ferdinant: Nu. Staţi dumneavoastră în maşină şi eu, de la portieră, văd cum îi număraţi. Urcaţi.
Corina: Io vi-i dau să-i număraţi! Aci lângă maşină. Uitaţi…
Ferdinant: Doamnă... doamnă...
Roxana: Nu vă mai temeţi atâta! Nu vreau să…. Ia-i şi numără-i!

Corina: Şi sigur vine. Deci, vine acasă, da?
Ferdinant: Garatat!
Roxana: Deci, îl aştept.
Ferdinant: Da. Da.
Corina: Deci, sunt bine banii?
Ferdinant: La revedere! Sărut mâna!
Roxana: Na, bine.
Ferdinant: Sărut mâna!

Ce spun procurorii DNA

Procurorii spun că Ferdinant Stănescu era conştient de caracterul ilicit al faptei sale, aspect care rezultă din mai multe împrejurări:

  • coborârea tonalităţii vocii în momentele când discuţia viza împrejurări ilicite, solicitarea acestuia ca martorele să lase în altă parte telefoanele mobile cu ocazia discuţiilor în mediu ambiental;
  • impunerea unui limbaj codat (“carne”, ”marfă”cu referire la bani) cu ocazia convorbirilor telefonice;
  • permanenta grijă ca el sau martorele sau martorele să nu fie urmăriţi sau descoperiţi în timpul derulării activităţii infracţionale (“Pentru că eu nu ştiu cine vă urmăreşte pe dumneavoastră.  Ferească Dumnezeu! Nu vreau ..., dar în poziţia care sunteţi dumneavoastră acuma, să fiţi siguri că sunteţi şi urmăriţi; Poate cineva o vorbit cu dumneavoastră şi m-a pus pe ... (neinteligibil) sau o filmare, de exemplu. Ă... sau cum îl cheamă pe ăsta de la Huedin?; Mare atenţie cu cine vorbiţi; Adică, ferească Dumnezeu! Să nu fie aşa. Dumneavoastră sunteţi siguri că cineva v-a urmărit când aţi venit încoace?; Nu. Da' opriţi dumneavoastră .... Opriţi în partea aialaltă. Îs filmări multe pe aici; Da' aici, în faţa filmărilor? Da' vă jucaţi?; O, Doamne ... ! Nu, că aici îi plin de filmări. Vă spun sincer. Şi gunoiu' din roţi se vede;”)
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite