STENOGRAME De ce îi trebuia limuzină fostului ministru de Interne. Servicii secrete imaginare pe urmele lui Gabi Oprea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, ar fi fost urmărit de un serviciu secret străin FOTO Eduard Enea
Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, ar fi fost urmărit de un serviciu secret străin FOTO Eduard Enea

Ca să justifice achiziţia limuzinei de lux pentru Gabriel Oprea, şefii DIPI au inventat o teorie a conspiraţiei, în care ministrul de Interne ar fi fost vizat de un serviciu secret străin, ostil României. Atât de conspirată a fost maşina, încât Oprea o folosea, cu girofar, şi când se ducea la şedinţele de partid, şi când mergea la chiolhanuri la restaurantul MAI.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea ar fi fost în atenţia unui serviciu de informaţii străin, ostil intereselor României, care i-ar fi accesat neautorizat telefonul mobil şi i-ar fi montat un microfon pentru a-l asculta. Cel puţin aşa au susţinut în faţa procurorilor DNA şefii Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru a justifica de ce au achiziţionat din banii de filaje limuzina de lux Audi A8 pentru deplasările „în deplină conspirativitate“ ale ministrului.

În acest timp, ofiţerii care făceau muncă de teren se confruntau cu tot felul de lipsuri, fiind nevoiţi chiar să suporte din buzunarul propriu unele cheltuieli.
Anchetatorii n-au crezut însă o iotă din această teorie a conspiraţiei, pentru că Oprea a folosit bolidul „la vedere“ ca să meargă şi la Guvern, şi la şedinţele de partid, dar şi la chiolhanurile pe care le trăgea la restaurantul Excelsior, aparţinând MAI. Pe altă parte, autoturismul a fost dotat încă de la cumpărare cu stroboscoape, ceea ce contrazice regimul de autoturism conspirat.

Teoria conspiraţiei

„Motivele care au stat la baza deciziei de achiziţionare a vehiculului au fost nişte informaţii primite de la un alt serviciu de informaţii, potrivit cărora Gabriel Oprea făcea obiectul unei activităţi informativ-operative din partea unui serviciu de informaţii extern, despre care s-a apreciat că s-ar putea să aibă scopuri care puneau în pericol activitatea  de vicepremier“, a declarat subsecretarul de stat Rareş Văduva. Procurorii DNA au demontat această teorie, arătând că „în condiţiile în care vicepremierul a folosit zi de zi autoturismul respectiv,  autovehiculul a fost deconspirat, devenind unul la vedere“.

Secretarul de stat Nicolae Gheorghe a dat aceeaşi explicaţie neverosimilă. Când a fost întrebat dacă acceptă testul cu poligraful, pentru a se vedea dacă spune adevărul, demnitarul, evident, a refuzat. Dar a susţinut în continuare că pericolul în care se afla fostul ministru al Internelor a fost semnalat de Direcţia Generală de Informaţii a Apărării şi confirmat de SRI, iar conducerea Doi şi-un sfert nu ar fi făcut decât să gestioneze riscul. „Ministrul era implicat în acea perioadă într-o serie de decizii şi activităţi privind securitatea naţională”, a explicat Gheorghe, care a adăugat că telefonul lui Oprea ar fi fost accesat neautorizat, fiindu-i interceptate e-mailurile şi SMS-urile, precum şi alte date.

Mai mult, într-un obiect personal al ministrului ar fi fost găsit un microfon GSM cu transmisie de la distanţă. Aşa a ajuns Nicolae Gheorghe la concluzia că ministrul va fi mai bine protejat la bordul unui bolid de lux. Întrebat dacă la DIPI există vreo lucrare înregistrată cu aceste ameninţări la adresa lui Oprea, chestorul a fost nevoit să recunoască faptul că nu există.

Ofiţerii de la filaj, folosiţi la cumpărături

Procurorii DNA au interceptat mai multe discuţii ale secretarului de stat Nicolae Gheorghe din care reiese că alegerea maşinii pentru Oprea a fost făcută cu ajutorul ofiţerilor de la filaj, care au luat la rând dealerii de maşini din Bucureşti pentru a găsi cea mai bună limuzină. Iniţial, s-a optat pentru un bolid cu motor de 5.000 de centimetri cubi, dar pentru că nu era pe stocul vânzătorului, a fost ales un motor mai mic, de 3.000 de centimetri cubi. Pentru Gheorghe, ar fi fost o adevărată ruşine ca ministrul Oprea să folosească o maşină împrumutată de la SRI.

La 11 ianuarie 2016, unul dintre ofiţerii care au denunţat abuzurile de la Interne (procurorii i-au dat numele de cod Ionescu Claudiu – n.r.) s-a interesat cum a fost achiziţionat bolidul.

„Ionescu Claudiu“: Şefu’, dar Audi ăla, hai să fim sinceri, că nu cred că dumneavoastră vă gândeaţi la d-astea! Păi, n-a fost ideea lui?
Nicolae Gheorghe: Nu, nu! Eu l-am trimis pe Gill: «Bă, fă o evaluare, fă un raport, du-te, caută!». Gill l-a găsit! S-a dus cu ăştia de la filaj care-şi mai cumpărau maşini şi singurul care era pe stoc cu motor de 3.000, maşină cum zicea el: «Dom’le, pentru demnitari, maşină 4x4, cu motor...». A vrut să ia unu’cu motor de 5.000, dar n-au găsit! Să fie cu motor peste nu ştiu câţi centimetri cubi, să fie nu ştiu ce dracu’, la impact să reziste şi s-a dus cu ăştia de la filaj şi au zis: «Am găsit maşina asta!».
„Ionescu Claudiu“: Dar ministrul nu avea maşină?
Nicolae Gheorghe: Păi, ce maşină avea? Avea un Touareg cum avem şi noi, 200... ştii cât am băgat în Touareg-ul ăsta al meu anul trecut? 15.000 de euro. Pe de altă parte... şi ministrul să meargă c-o maşină împrumutată de la SRI?

Ulterior, secretarul de stat a încercat să-i convingă pe membrii echipei de control că achiziţia este legală.

Nicolae Gheorghe: Maşina e aici, n-a fugit nimeni cu banii, e un raport, e aprobat de ministru, e o procedură administrativă, e o... adică banii e clar... circuitul banilor, s-au scos, s-a plătit factura de la Porsche. (...) Îi întrebăm şi noi pe ăia care au luat mai multe. Şi la noi s-au mai luat aşa, nu e prima dată.Filajul cum îşi ia maşinile? Aşa şi le ia.
„Ionescu Claudiu“: Bun. Una e pentru filaj şi alta pentru...
Nicolae Gheorghe: Păi, mă, nu e tot o structură operativă a noastră? Cu ce voiai să meargă?

Curcanii lui Oprea, plimbaţi cu maşina de serviciu

DNA a interceptat şi mai multe convorbiri telefonice purtate de Gabriel Oprea cu subordonaţii din MAI. Într-una dintre convorbiri, din iulie 2015, Oprea l-a înjurat pe şeful Direcţiei Generale Logistice a MAI doar pentru că maşina de la minister pe care o ceruse pentru a căra acasă nişte curcani s-a stricat.

Radu Butunoi: Am onoarea, domnule ministru. Ordonaţi!
Oprea: Deci, mă, mâine... ai primit aia cu... curcanii?
Radu Butunoi: Am luat toate măsurile!
A doua zi, în pofida faptului că Oprea a fost asigurat că maşina este pregătită, ministrul a fost informat că aceasta s-a defectat.
Radu Butunoi: Permiteţi să vă informez o... problemuţă. Avem o problemă cu Phaetonu’ la un calculator. Şi vrem... Nu se poate rezolva decât în service şi dacă aprobaţi de mâine să schimbăm cu BMW-ul ăla de la SPP.
Oprea: Bine, dar dacă îmi mai dai telefoane şi-mi spui treaba asta, te...(foloseşte un verb
obscen)!

Cum era periat şeful Oprea

Secretarul de stat Nicolae Gheorghe a făcut cumpărături personale din fondurile operative ale Direcţiei de Protecţie Internă. Procurorii arată că acesta a cumpărat un parfum de lux marca „Clive Christian“, în valoare de 3.700 de lei pe care l-a dăruit lui Gabriel Oprea, împreună cu cartea sa de vizită. Tot pentru ministrul de atunci, Gheorghe a cumpărat din banii de filaje un ceas de lux, în valoare de 5.000 de lei. Şi pe acesta l-a dăruit alături de cartea sa de vizită.

Ulterior, secretarul de stat a încercat să legalizeze cheltuielile personale, semnând o dispoziţie care prevedea că din fondurile operative pot fi decontate cheltuieli de protocol, contrar însă hotărârilor CSAT. Ca o măsură de precauţie în plus, Gheorghe a ordonat ca la deconturi să nu se mai menţioneze numerele de înregistrare ale lucrărilor operative în care s-ar fi utilizat banii.
În timp ce şefii DIPI îşi ungeau şefii pe banii instituţiei, decontând inclusiv telefoane Iphone 6 sau Samsung Galaxy S6, în valoare de mii de lei bucata sau laptopuri MacBook, ofiţerii care lucrau pe teren se confruntau cu tot felul de lipsuri. Ca să deconteze cheltuileli mărunte făcute în timpul activităţilor, aceştia erau nevoiţi să facă rapoarte stufoase, în care să justifice fiecare leu cheltuit. Din acest motiv, ofiţerii se lipseau de multe ori şi făceau cheltuielile din banii lor. Un ofiţer a povestit că el şi colegii săi erau nevoiţi să folosescă telefoanele de serviciu care erau de tip vechi, fără cameră foto, internet sau ecran tactil.

Alt ofiţer a declarat că nu puţine au fost situaţiile în care s-a deplasat cu maşina personală în interes de serviciu. „La polul opus, şefii DIPI aruncau cu banii în stânga şi în dreapta, fără a fi nevoiţi să justifice cheltuielile aberante”, arată procurorii. Aceştia subliniază în rechizitoriu că un martor a fost de faţă la o discuţie în care chestorul Nicolae Gheorghe a dispus decontarea a 50.000 de lei pentru repararea unei maşini de serviciu lovită de unul dintre şefii DIPI. Pentru a justifica banii, Gheorghe a ordonat întocmirea unui raport în care se arăta că suma a fost o recompensă pentru un informator.

Neregulile, acoperite şi de ministrul Tobă

Pe 18 ianuarie 2016, ministrul Petre Tobă a luat la cunoştinţă de raportul exploziv de la DIPI, dar nu a făcut nimic. „Deşi ministrul în funcţie a luat la cunoştinţă de producerea pagubelor menţionate în raport, având obligaţia să dispună cercetarea administrativă, nu şi-a îndeplinit această obligaţie până în prezent, conform OUG 121/1998 privind răspunderea materială a militarilor“, au arătat procurorii.

Mai mult, pe 22 ianuarie 2016, ministrul Tobă, la iniţiativa subalternilor de la Doi şi-un sfert, a aprobat modificarea Ordinului MAI privind cheltuirea fondurilor operative, prin care a încercat să acopere situaţia bunurilor date la scădere, de care beneficiaseră şefii structurii. Este vorba despre acoperirea momentului în care chestorul Nicolae Gheorghe i-a chemat pe membrii echipei de control să le ordone să scoată din documente bunurile din cabinetul ministrului. Printre altele, aceştia trebuiau să scape de canapelele din piele şi de cada cu jacuzzi cumpărate din banii de filaje ai DIPI. Printr-un gest de „bunăvoinţă“, Gheorghe a vrut să ofere mobila şi cada jacuzzi din cabinetul ministrului diviziei Autoprotecţie, din care făceau parte ofiţerii care au făcut controlul. Însă ofiţerii au decis să se răscoale: au refuzat să îndeplinească ordinul şi s-au dus la DNA să denunţe ce se întâmplă la Ministerul de Interne.

Şefii DIPI au trecut la represalii. La 25 ianuarie 2016, la scurt timp după ce DNA a percheziţionat sediul Doi şi-un sfert, chestorul Gheorghe a dispus controale tematice pe linia protecţiei informaţiilor clasificate la Divizia Autoprotecţie şi Sectorul Control. „Acest control s-a derulat în mod abuziv, prin sigilarea încăperilor la ambele structuri, prin restrângerea libertăţii persoanelor, care au fost consemnate într-o încăpere din care au avut voie să iasă numai cu însoţitor, s-au depăşit competenţele, obiectivele din planul de control fiind diferite faţă de activităţile derulate în teren, iar o parte din membrii Comisiei s-au aflat în incompatibilitate“, arată DNA. De aceea, ofiţerii luaţi la ţintă de şefii MAI l-au recuzat pe şeful comisiei de control, care era tocmai chestorul Nelu Zărnică.
În urma simulacrului de control, s-a dispus cercetarea a doi dintre ofiţerii care au avut curajul să denunţe abuzurile din MAI.

Dosarul „Limuzina“

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul DIPI. Oprea este acuzat de abuz în serviciu. În dosar au mai fost deferiţi justiţiei Nicolae Gheorghe, pentru complicitate la abuz în serviciu şi pentru două infracţiuni de deturnare de fonduri, Gabriel-Nicolae Pavel, şeful Serviciului Juridic al DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu, chestor principal Nelu Zărnică şi Marian-Dănuţ Iacob, şeful unei structuri administrative, ambii pentru deturnare de fonduri.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite