STENOGRAME Cum a prosperat afacerea „Niky Scorpion” cu deputatul Nicolae Păun în umbră. „Este firmă de familie, să îi spun aşa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Păun în momentul reţinerii Foto: Eduard Enea/Adevarul
Nicolae Păun în momentul reţinerii Foto: Eduard Enea/Adevarul

Succesul în cariera politică a deputatului Nicolae Păun (Partida Romilor), ales de patru ori parlamentar, s-a împletit fructuos cu afacerile. Firma fondată chiar de Păun în 1991, Niky Scorpion Alcom, care administrează piaţa cu acelaşi nume din cartierul Rahova, a prosperat în ultimii zece ani cu deputatul în umbră, spun anchetatorii. Asta deşi în declaraţia de avere a parlamentarului nu apărea că ar fi avut vreo societate.

Înainte cu o lună de a fi arestat, deputatul Nicolae Păun (Partida Romilor) a scris în declaraţia de avere că firma Niky Scorpion Alcom îi aparţine în proporţie de 100%. Este singura declaraţie în care parlamentarul recunoaşte că societatea care-I poartă numele era şi a lui. 

Din 2004, în actele societăţii figura ca asociat unic şi administrator unic o femeie, dar după începerea anchetei DNA, deputatul şi-a asumat societatea ca fiind a sa. Potrivit interceptărilor, Maria Ionescu, care în acte era asociat unic şi administrator, ar fi sora parlamentarului.

Firma Niky Scorpion Alcom are ca obiect de activitate - Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate. Perla afacerii este complexul comercial „Niky Scorpion” din cartierul bucureştean Rahova.

Potrivit bilanţului din 2014, societatea are un număr mediu de angajaţi de 37. Soţia parlamentarului lucrează consilier juridic la Niky Scorpion Alcom. Potrivit datelor publice, firma are active imobilizate (imobile) în valoare de 12.442.479 de lei, aproximativ 3 milioane de euro şi active circulante de 2.296.843 de lei. Cifra de afaceri: 3.363.417 de lei. În ultimii 10 ani, firma a avut un profit anual de aproximativ 500.000 de euro. 

Interceptările DNA

Potrivit interceptărilor telefonice, făcute de procurorii DNA în acest caz, Nicoale Păun era implicat 100% în această firmă, el stabilea strategia de afaceri lua deciziile cheie. Îin iulie, în ziua în care DNA i-a găsit bani în contabilitate, Păun era revoltat la telefon când discuta cu un amic. „Că ce s-a întâmplat? Că e DNA-ul la mine?! Nu e niciun DNA. E ANAF-ul, atât”... „Păi, ce? Pe firma lu sor-mea? Aia nu funcţionează de ani de zile, iar pe firma noastră, i-a găsit în casieria de bani 20 şi ceva de mii de euro pe care îi schimbase ca să facă anumite plăţi. Şi ăia i-a luat", era supărat parlamentarul.

A mărturist adevărul la bancă

Într-o discuţie cu un funţionar bancar, Păun i-a explicat că firma este a familiei. El avea nevoie de un credit de 350.000 de euro pentru a continua modernizările de la Piaţa „Niky Scopion”.

Nicolae Păun: Pe termen mediu. Să vă spun mai clar, în câteva cuvinte despre ce e vorba
Funcţionar bancar: Cel mai bine.
Nicolae Păun: Vă spun în câteva cuvinte. Deci, firma la care eu nu mai sunt acţionar şi nici patron din anul 2000, dar care este firmă de familie, să îi spun aşa, este condusă de sora mea în momentul de faţă adică din anul 2000 şi până în prezent, are mai multe active. Printre altele noi vrem să continuăm un proiect mai mare pe care vrem să îl dezvoltăm acolo. Să demolăm ce mai avem şi să construim. Fiind un complex comercial mai mare, demolăm anumite magazine si construim altele pe suprafaţa de teren pe care o avem noi.
Funcţionar bancar: Facem un credit de investiţii cu garanţiile dumneavoastră.
Nicolae Păun: Noi avem deja destule active pe care să le gajăm, nu se pune problema. În proiectul în care mă aflu eu acum şi e urgent, necesită o investiţie de un milion de euro.
Funcţionar bancar: Am înţeles.

Planurile din 2012

În 2012, Nicolae Păun a început un proiect de modernizare a pieţii din Rahova şi arăta că în esenţă este vorba de o suprafaţă de 8.000 de metri pătraţi, proprietate privată, pe care avea autorizaţie pentru un complex agro-alimentar emisă din 1997. Deputatul declara că primise aprobările pentru modernizarea acesteia şi că voia să investească 5 milioane de euro, să ridice o clădire pe 5 nivele cu parcare subterană.

„Ne-am hotărât să modernizăm absolut tot ceea ce există aici. Vom demola parţial şi vom construi. Vor fi aproximativ 250 de magazine, spaţii comerciale destinate pentru comerţ cu amănuntul, respectiv magazine alimentare, haine adică încălţăminte, îmbrăcăminte, electrice şi electrocasnice, dar le vom împărţi pe sectoare ca sa nu mai fie la grămadă. Sectoarele care vor fi pentru haine vor fi numai pentru haine, sectoarele care vor fi pentru alimente vor fi numai sectoare alimentare”, declara Nicu Păun, în 2012. Asta deşi în declaraţia de avere nu apărea că ar fi deţinut vreo firmă.

Istoricul oficial al firmei de la înfiinţare până astăzi

1991 Este înfiinţată firma Niky Scorpion Alcom;
2000 Nicolae Păun începe primul mandat de deputat în Parlamentul României;
2002 Nicolae Păun era în continuare administrator şi asociat unic;
2004 Nicolae Păun a cesionat toate părţile sociale către Maria Ionescu (46 de ani), care preia şi calitatea de administrator unic;
2015 Iulie- au loc percheziţii ale procurorilor DNA la sediul societăţii şi sunt găsiţi în contabilitate 800.000 de lei care nu pot fi justificaţi;
2015  Septembrie - Maria Ionescu cesionează toate părţile sociale către Nicolae Păun;
2016 Ianuarie- este numit ca administrator al societăţii Cristian- Eugen Negoiţă;
2016 Februarie- procurorii DNA acuză firma Niky Scorpion Alcom de evaziune fiscală şi spălarea banilor, ambele în formă continuată;
2016 Februarie – Nicolae Păun este arestat preventiv pentru 7 infracţiuni: folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,  schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, deturnarea de fonduri, spălarea banilor, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumpărarea de influenţă,  influenţarea declaraţiilor, toate în formă continuată.
2016 Martie – Procurorii DNA au pus sechetru pe conturile firmei Niky Scorpion Alcom până la concurenţa sumei de 3.220.000 de lei, iar pe conturile lui Nicolae Păun până la concurenţa sumei de 30.470.708 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite